Meest extreme oud-hollandsche sport fierljeppen! Daniel Vojtech - Red Bull content pool

Op zaterdag 16 juni gaat Red Bull opnieuw op zoek naar de  grenzen van de oudste, extreme sport van Nederland: fierljeppen. Tijdens deze derde editie van Red Bull Fierste Ljepper wordt de fierljeptop van Nederland bij het Spanjaardsgat in Breda uitgedaagd verder dan ooit te springen met behulp van een langere polsstok, hogere schans en dieper water. Maar de uitdaging gaat verder dit jaar, want ook jij meedoen! Ben jij die held op stokken?

Je kunt je inschrijven samen met twee vrienden. Met zijn drietjes vormen jullie een team. Via een kwalificatiedag op 6 juni in het Friese Bergum worden de 6 beste teams geselecteerd die in Breda op de schans verschijnen. Schrijf je nu in!

Kom jij de fierljeppers aanmoedigen?
Red Bull Fierste Ljepper start om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Je kunt vanaf de kades het evenement bekijken en de sprongen van de deelnemers goed aanschouwen. Maar ook vanaf het water is er voldoende gelegenheid om de wedstrijd te bekijken. Dat is natuurlijk helemaal geweldig. Je mag je eigen bootje aanleggen in de daarvoor bestemde gedeelten.
 
Het decor voor Red Bull Fierste Ljepper 2012 is het Spanjaardsgat in Breda. Dit is de waterpoort die ligt tussen de Granaattoren en de Duiventoren van het Kasteel van Breda. Het Spanjaardsgat symboliseert het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging lieten vallen in 1590. Schipper Adriaen van Bergen zou hier een aantal soldaten de stad in hebben gesmokkeld op een turfschip om de Spanjaarden te verdrijven. Het Spanjaardsgat is 20 jaar na de gebeurtenis met het Turfschip van Breda gebouwd. In 2007 is de oude brug vervangen door een nieuwe Hoge Brug.

In 2010 ging Red Bull voor het eerst op zoek naar de grenzen van deze extreme Nederlandse sport. Een langere polsstok, hogere afzet en dieper water waren de ingrediënten die er voor zorgde dat er wereldrecords verbroken werden bij de Munt in Utrecht. In 2011 werden de grenzen nog verder verlegd bij de monumentale Koppelpoort in Amersfoort. De atleten moesten landen op een kleiner en verplaatsbaar zandbed. Dit jaar gaan professionals opnieuw de strijd aan om een nieuw record. Maar daarnaast worden dus ook amateurs uitgenodigd om mee te doen... 

Meer weten?
> Ga naar de Red Bull Fierste Ljepper website
> Schrijf je nu in!


Reacties

    Krabbelen

    * Alle velden zijn verplicht
    Slechts 2000 tekens kunnen ingevoerd worden :
    Typ het woord in aan de linkerkant, klik op 'Plaats reactie:

    artikel Details