Duncan Zuur in Brasilia © Red Bull Photofiles

Afgelopen vrijdag rolde Flying Dutchman Duncan Zuur bij het ochtendgloren Brasilia binnen en lanceerde opnieuw een van zijn beruchte urban attacks. “Wakey, wakey, rise and shine" riep Zuur toen hij met zijn wakeboard in de schaduw van de Braziliaanse overheidsgebouwen voor een heel speciale wake-up call zorgde. Elke horrorfan herinnert zich vast nog wel de verwijzing naar Brasilia uit de film I Still Know What You Did Last Summer. Dit weekend was het top stunt-wakeboarder Duncan Zuur die op schokkende wijze indruk wist te maken in de hoofdstad van Brazilië.  

Voorgetrokken door een lier skimde Zuur sneller dan je Usain Bolt kunt zeggen over een 100 meter-lange waterspiegel. Tegen de tijd dat Zuur terug in het busje was geglipt en de locatie al was ontvlucht, probeerden de verwarde politici nog steeds te bevatten wat het was dat hen zo vroeg had gewekt.

null © Red Bull Photofiles

Een van de verbijsterde toeschouwers zei dat de stad in zijn vijftigjarig bestaan nog nooit zoiets had meegemaakt als de stunt van Zuur. In tegenstelling tot de kustplaatsen Rio de Janeiro en São Paulo, is de Braziliaanse hoofdstad meer gewend aan grijze pakken dan aan wetsuits.

Het feit dat Brasilia op meer dan 800 km afstand van de Atlantische Oceaan ligt, was alle inspiratie die Zuur nodig had om zijn laatste stunt te bedenken.

“Dit is precies wat ik erg graag doe. Afreizen naar rare plaatsen, plaatsen waar je eigenlijk niet kunt wakeboarden. Ik zie het als mijn missie om juist hier naartoe te gaan en mensen te laten zien wat wakeboarden is."

Tijdens de voorbereidingen van het ochtendavontuur nam Zuur de omgeving goed in zich op en was hij erg onder de indruk van Itamaraty Palace, de thuisbasis van de Braziliaanse Senaat. “Ik vind met name de architectuur van Brasilia erg indrukwekkend. Je ziet hier zo veel verschillende stijlen naast elkaar, allemaal van de hand van architect Oscar Niemeyer.”

‘Het is mijn missie om juist naar deze plaatsen te gaan en mensen te laten zien wat wakeboarden is’ – aldus Duncan Zuur

Nadat de Braziliaanse politici eindelijk beseften wat Zuur had uitgehaald, konden ze zichzelf geruststellen met het idee dat Brasilia niet de eerste stad is die ten prooi is gevallen aan de capriolen van de Nederlander. Het zal zeker ook niet de laatste zijn.

Het CV van Zuur staat vol gekke avonturen zoals achter een helikopter hangen in de grachten van Amsterdam, een rit bovenop een wolkenkrabber in Wenen, glijdend over het San Marcoplein in Venetië en de Zee van Marmara oversteken achterop een veerboot.

Duncan Zuur is een man met een missie. Wie zal zeggen waar hij en zijn wakeboard de volgende keer opduiken? Het enige dat we weten is dat hij, na zijn vlucht uit Brasilia, zuidwaarts is gegaan.

Want more?

 

 


Reacties

    Krabbelen

    * Alle velden zijn verplicht
    Slechts 2000 tekens kunnen ingevoerd worden :
    Typ het woord in aan de linkerkant, klik op 'Plaats reactie:

    artikel Details