Showing off his skills

Op de Red Bull Street Style World Finals 2008 nam Arnaud ‘Séan’ Garnier uit Frankrijk het op tegen de beste freestyle-voetballers ter wereld, en won. Nu is hij van plan dit kunstje te herhalen.

Sinds zijn overwinning in Brazilië heeft Séan de wereld over gereisd om overal zijn freestyle-kunsten te vertonen en nam deel aan competities in alle uithoeken van de wereld. Nu de nationale kwalificaties voor Red Bull Street Style 2010 bijna zijn afgerond, neemt hij wat tijd vrij van zijn drukke schema om ons alles te vertellen over zijn nieuwe styles, de ontwikkeling van freestyle-voetbal en waarom hij een lastige tegenstander wordt tijdens de 2010 World Finals in Kaapstad.

Heeft het winnen van de laatste Red Bull Street Style World Finals in São Paulo je leven veranderd?
Mijn leven is anders geworden omdat heel veel mensen mij op straat herkennen, in Frankrijk en in de rest van de wereld. Nu ga ik proberen om voor de tweede keer te winnen.

Nadat je kampioen werd van Red Bull Street Style kreeg je de kans om in veel landen op te treden. Welk land heeft volgens jou de hoogste standaard wat betreft freestyle-skills?
Voor mij blijft Frankrijk bovenaan staan omdat alle freestylers daar echt stijl hebben maar Polen is ook goed, net als Nederland – in Japan zijn ze trouwens ook heel goed.

Je ontving de trofee uit handen van Edgar Davids in 2008. Wat voor impact denk je dat de rol van Red Bull Street Style heeft gehad op de wereld van freestyle-voetbal in het algemeen?
Edgar Davids is de beste ambassadeur voor Red Bull Street Style omdat heel veel mensen freestyle-voetbal pas hebben leren kennen door de publiciteit die hij heeft gegenereerd. Hij heeft echt geprobeerd om de freestyle-scene te laten groeien en ik geloof dat dat goed is voor de jongen mensen.

.'De relatie tussen mij en het publiek is het belangrijkste.’

Is er sprake van een soort vriendschap tussen freestylers of is de concurrentie net zo hevig als bij andere sporten?
Ik geloof dat freestyle nu een grote familie is omdat alle freestylers elkaar kennen. Maar door de concurrentie tijdens de wedstrijden gaat het nu wel meer lijken op voetbal of basketbal.

Twee jaar is een flinke periode in de sportwereld. Denk je dat het niveau in Zuid-Afrika hoger ligt dan de laatste keer in Brazilië?
Ik denk wel dat het niveau hoger wordt omdat er heel veel video's op internet staan – we kunnen elke dag een nieuwe video bekijken en daarmee nieuwe trucs leren. Dit betekent ook dat we nieuwe trucs kunnen kopiëren maar ik denk zelf dat de winnaar van de competitie iemand is met een nieuwe stijl – ik zelf heb ook nog een nieuwe truc maar die bewaar ik nog even tot 2010!

Heb je een aparte routine of bijgeloof voor wanneer je jezelf voorbereidt op een wedstrijd?
Het belangrijkste wat ik altijd eerst wil bereiken is de relatie tussen mij en het publiek: het is voor mij erg belangrijk om de aandacht van het publiek te hebben en om te zien of ze van mijn show en de muziek genieten – het is erg belangrijk om te bewegen op het ritme van de muziek. Dat zijn de kleine dingen die ik wil bereiken.

Ok, nog een laatste vraag: wie denk je dat Red Bull Street Style 2010 gaat winnen?
Ik denk dat ik weer ga winnen…


Als je meer wilt lezen over Séan of de andere freestylers tijdens hun voorbereidingen op de Red Bull Street Style World Finals op 28 april 2010 ga je naar ww.redbullstreetstyle.com


Reacties

    Krabbelen

    * Alle velden zijn verplicht
    Slechts 2000 tekens kunnen ingevoerd worden :
    Typ het woord in aan de linkerkant, klik op 'Plaats reactie:

    artikel Details