Red Bull Crashed Ice Dutch - Blog

Limburgs ice cross downhill talent schaatst zich naar de wereldtop

Red Bull Crashed Ice kwalificatie Geleen Jarno Schurgers/Red Bull Photofiles

Onder het uitbundige gejuich van het Limburgse publiek is het de 21-jarige Glenn Bakx, ijshockeyer bij de Geleen Smoke Eaters, zondag gelukt om op de ijsbaan van zijn club, Laco Glanerbrook, een plek te bemachtigen in het Nederlands team van het Red Bull Crashed Ice World Championship 2011. Samen met Bart van Roosmalen en Remo Speijers reist Glenn af naar München, Moskou en Quebec om ons land te vertegenwoordigen in het wereldkampioenschap van de nieuwe sport ice cross downhill, die Red Bull in 2000 bedacht. “Dit is onbeschrijfelijk! Volgende week al naar München, ik hoop dat ik wel even kan oefenen op de baan daar” vertelt de Limburger. “Het mooie van deze sport vind ik dat er op tijd gereden wordt en dat je de strijd tegen anderen aangaat”. De tweede stop van het wereldkampioenschap wordt een thuiswedstrijd voor Glenn, op 5 februari schaatst hij met snelheden van 70 km/u van het 390 meter lange ijsparcours vol hobbels en scherpe bochten op de Limburgse Cauberg. Dat Glenn de snelste Nederlander is op vlak ijs heeft hij al bewezen, maar wint hij het ook op een steil ijsparcours van de internationale top?

De kwalificatiewedstrijd in Geleen was de laatste kans voor schaatsers om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap van 2011 in Valkenburg. Schaatsers die bij de eerste kwalificatie in Heerenveen aan de start zijn verschenen en net niet snel genoeg het parcours met hindernissen en scherpe bochten af wisten te leggen hebben dit opnieuw kunnen proberen in zowel Den Haag, Eindhoven, als Geleen. Per kwalificatie zijn de snelste 20 doorgegaan, 18 heren en 2 dames wat op een totaal van 80 schaatsers uitkomt, die allemaal hebben laten zien dat ze snel, wendbaar en stabiel zijn op ijshockeyschaatsen. De 80 schaatsers staan op 3 februari tijdens de Nationale Shout Out samen met 20 schaatsers die zich in België hebben gekwalificeerd, aan de top van de Cauberg klaar voor een nieuwe uitdaging en vaardigheid: hoogte, wat zorgt voor nog meer snelheid. De 64 snelste ice cross downhillers verschijnen een dag later opnieuw aan de start tijdens de Internationale Shoot Out.

Ice cross downhill, zo heet de sport waar het bij Red Bull Crashed Ice om draait. Een nieuwe sport die terug gebracht kan worden naar 20 januari 2000, toen Red Bull de sporten skicross, ijshockey en downhill met elkaar combineerde. De openingswedstrijd in de Zweedse hoofdstad Stockholm is sindsdien herhaald in 10 verschillende landen voor 16 races. En in het wereldkampioenschap van 2011 staat Nederland met zijn uitdagende Cauberg naast Duitsland, Rusland en Canada, als tweede stop op de kalender. De spelregels zijn simpel: wie het eerst beneden is, wint.

Met de overwinning van Glenn Bakx in Geleen, bestaat het Nederlands Ice Cross Downhill Team uit drie mannen, die alle drie volop bewezen hebben dat zij die plek absoluut verdienen in het Nederlands team. Bart van Roosmalen behoort door uitmuntende prestaties op het wereldkampioenschap van 2010 bij de top 32 van de wereld. Remo raakte vorig jaar geblesseerd tijdens een training voor de wedstrijd in Quebec, maar dat hij talent heeft, heeft hij in München bewezen. Dit jaar traint Remo ook de Nationale schaatshelden: Annamarie Thomas, Rintje Ritsma, Gerard van Velde en Falko Zandstra, die tegen elkaar strijden in Valkenburg.

Stops Red Bull Crashed Ice World Championship 2011
15 januari 2011 München, Duitsland
5 februari 2011 Valkenburg, Nederland
26 februari 2011 Moskou, Rusland
19 maart 2011 Quebec, Canada

Kijk voor meer informatie over Red Bull Crashed Ice World Championship 2011 op redbullcrashedice.com.
 

artikel Details