Stratos Test Jump balazsgardi.com/Red Bull Content Pool

Op 25 juli heeft Felix Baumgartner de laatste stap gezet om zijn droom om als eerste mens in een vrije val de geluidsbarrière te doorbreken, te verwezenlijken.

Volgens de eerste gegevens sprong Baumgartner op een hoogte van 29.455 meter uit de capsule die aan een ballon van 150.079 kubieke meter hing. Zijn vrije val duurde 3 minuten en 48 seconden en daarbij haalde hij een snelheid van 862 km/u. Baumgartner landde in een woestijnachtig gebied in de Amerikaanse staat New Mexico, dat per helikopter slechts 15 minuten is verwijderd van de plek waar hij opsteeg, het Roswell International Air Center.

Het team was in de wolken en verzamelde zich in Mission Control om hem te verwelkomen na zijn val. Technisch directeur van de missie Art Thompson merkte op: “Het is moeilijk om vandaag niet emotioneel te worden. We zijn heel blij dat Felix na een lange week met ongunstige weersomstandigheden veilig is geland. De crew heeft fantastisch werk geleverd.”

De testsprong werd tot tweemaal toe uitgesteld vanwege onweer, wind en regen.Het team van ruimtevaartexperts liet echter op geen enkel moment de moed zakken. Ze hielden steeds in het achterhoofd dat de lancering van de Space Shuttle soms ook dagen werd uitgesteld.

De succesvolle testsprong van Baumgartner bewijst dat geduld wordt beloond.De ballon voor zijn laatste sprong wordt uiteindelijk zo hoog als een wolkenkrabber en kan alleen worden gebruikt bij een grondwind van minder dan 6,5 km/u om schade aan het kwetsbare plastic omhulsel te voorkomen.De datum voor de recordpoging hangt nu geheel af van de weersomstandigheden en van de analyse van de capsule en de uitrusting die na de testsprong plaatsvindt.

De sprong van vandaag is uitgevoerd met een ballon die meer dan vier keer zo groot is als de ballon die is gebruikt bij de eerste testsprong in maart. De test heeft daarom nieuwe inzichten opgeleverd voor het verdere verloop van het project en nieuwe onderzoeksgegevens die van belang zijn voor het ruimtevaartonderzoek.

Het is nog even wachten op de officiële bevestiging van de gegevens, maar met zijn sprong van 29.455 meter haalt Baumgartner de Rus Jevgeni Andrejev (25.458 meter) in waardoor hij de tweede mens wordt die met succes vanaf een dergelijke hoogte een sprong heeft gemaakt.

Zijn geplande vrije val vanaf 36.576 meter hoogte moet uiteindelijk het record van zijn mentor Joe Kittinger, die 52 jaar geleden als eerste vanaf een grotere hoogte sprong.

> Alles over Red Bull Stratos


Reacties

    Krabbelen

    * Alle velden zijn verplicht
    Slechts 2000 tekens kunnen ingevoerd worden :
    Typ het woord in aan de linkerkant, klik op 'Plaats reactie:

    artikel Details