Felix Inside the Suit.jpg

Felix Baumgartner tekee laskuvarjohypyn avaruuden reunamilta. Täyspaineistettu avaruuspuku ja kypärä muodostavat hänen henkilökohtaisen elämää ylläpitävän järjestelmänsä. Jahka Felix on hypännyt ulos kapselistaan, tuo järjestelmä on hänen ainoa suojauksensa, kunnes mies saavuttaa turvallisen alemman ilmakehän. Tässä faktaa tuosta ”maan ulkopuolisesta” vaateparresta.

Täyspaineistettuja avaruuspukuja ei ole koskaan kelpuutettu sen kaltaiseen kontrolloituun vapaapudotukseen, jollainen Red Bull Stratos -BASE-hyppääjä Felix Baumgartnerin täytyy tehdä palatakseen turvallisesti maan pinnalle. Todiste siitä, että täyspaineistettu avaruuspuku voi tarjota suojan tuollaisessa ”pelastautumisessa”, on arvokasta ilmailu- ja avaruusteollisuuden turvallisuustutkijoille. Se on yksi syy siihen, miksi tämä projekti saattaa olla tieteellisesti hyödyllinen. Katsasta Felixin avaruuspuvun tärkeimmät faktat:


• Puku on suunniteltu antamaan suojaa lämpötiloilta +38 °C ja −68 °C välillä.
• Kun siinä on painetta 3,5 psi (suunnilleen sama kuin ilmanpaine 10,668 metrissä), puku voi auttaa dekompressiotaudin (sukeltajantauti) oireiden ehkäisemisessä.
• Noin yli 18 900 metrissä Felixin kudoksissa oleva neste voisi kaasuuntua ja laajeta vaarallisesti. Puku kuitenkin ylläpitää paineen kehon ympärillä ja estää laajenemisen.

 

null
   

 

• Felixin puku on mallinnettu korkealla lentävien koneiden pilottien käyttämistä puvuista. Se on kuitenkin räätälöity mittatilaustyönä Felixin mittojen mukaan ja modifioitu uusilla parannuksilla.
• Laskuvarjohyppääjien pitää pystyä käyttämään eri kehonasentoja ja visuaalisia tietoja, mutta täytetty avaruuspuku ja kypärä rajoittavat liikealuetta ja ääreisnäköä. Pukuun tehtyjen modifikaatioiden, kuten peilien ja lisätyn liikkuvuuden ansiosta Red Bull Stratos -puku voi toimia uuden sukupolven täyspaineistettujen avaruuspukujen prototyyppinä.
• Puvun ulkopinta on tehty sekä paloa hidastavasta että äärimmäistä kylmyyttä eristävästä materiaalista.

 

null
   

 • Vain jääkiekon kokoinen “säädin” on puvun ”aivot”, eli äärimmäisen toimintavarma mekanismi, jonka tehtävä on ylläpitää paine automaattisesti eri korkeuksissa.
• Tuuletusletkuliittimen kautta pukuun saadaan kapselissa ollessa lämmintä tai viileää ilmaa. Lämmin ilma estää Felixiä “huurtumasta” vaarallisesti pitkän nousun aikana, kun taas viileä ilma auttaa ehkäisemään hikoilua, joka voi huuruunnuttaa kypärän visiirin.
• Puku kiinnittyy kypärään käännettävän, lukkiutuvan kaularenkaan avulla, ja käsineissä käytetään myös samanlaista käännettävää ja lukkiutuvaa menetelmää. Tämän tyyppisiä renkaita on helppo käsitellä paineistetuissa olosuhteissa.


Painekypärä ja visiiri:

• Kypärän ulkokuori on muovailtu komposiiteista, jotka auttavat pitämään painon alhaisena (noin 3,6 kiloa), mutta ovat vahvoja ja iskunkestäviä.
• Visiiri on vääristämätön näkökentän kriittisillä alueilla, sillä visuaaliset tiedot ovat tärkeitä niin kapselissa ollessa kuin alastulon ja laskeutumisen aikaisessa suunnistamisessakin.
• Kypärän happiregulaattori tarjoaa Felixin hengitettäväksi 100-prosenttista happea eri lähteistä (nestemäisen hapen lähde maassa ennen laukaisua, kapselin nestemäinen järjestelmä lennon aikana sekä kaksi kaasumaisessa muodossa olevaa happea sisältävää korkeapaineista säiliötä vapaapudotuslaskeutumisen aikana).

 

null
   


 

• Visiirin päällä on itsenäisesti operoitava aurinkosuoja, jota Felix voi säätää tarpeen mukaan.
• Visiirissä on integroitu lämmityspiiri estämässä sumentumista ja jäätymistä.
• Kypärään/visiiriin on yhdistetty monta ylimääräistä (vara-) järjestelmää. Visiiri on esimerkiksi varustettu mekanismilla, joka vaatii kaksi erillistä koordinoitua toimenpidettä lukituksen avaamiseksi. Tämä suojakeino on suunniteltu estämään vahingossa tapahtuva avaaminen, joka alipaineistaisi puvun.
• Kypärä on varustettu mikrofonilla ja kuulokkeilla, jotta Felix voi pitää yhteyttä johtokeskukseen ja päinvastoin.
• Kypärän juoma-aukko auttaa Felixiä pitämään huolta nesteytyksestään, mutta samalla kypärä pysyy tiukasti tiiviinä.


 

Muita usein kysyttyjä kysymyksiä:

Kuinka monta avaruuspukua Red Bull Stratos -projektia varten on valmistettu?
Yksi prototyyppi ja kaksi tuotantopukua.

Kuka Red Bull Stratos -täyspaineistetun avaruuspuvun on valmistanut?
Puvun valmistaja on David Clark Company. Yritys on ollut uranuurtaja ilmailualan ja avaruuslentomiehistöjen suojavarusteiden suunnittelussa, kehityksessä, testaamisessa, arvioinnissa ja valmistuksessa vuodesta 1941 lähtien. Heidän tuotevalikoimansa kattaa niin G-suojausvarusteet kuin avaruuspuvut ja apulaitteet.
Lisätietoja löytyy osoitteesta www.davidclark.com.

Keitä muita osallistuu Red Bull Stratos -täyspaineistetun avaruuspuvun sovitukseen, testaamiseen ja valmistukseen?
Kapselin, laskuvarjon, kameroiden ja tietoyhteyksien parissa työskentelevät Red Bull Stratos -tiimin jäsenet tekevät tiiviisti yhteistyötä varmistaakseen että heidän järjestelmänsä sopivat yhteen puvun kanssa parhaalla mahdollisella tavalla. Kaiken tämän koordinoinnista vastaa Red Bull Stratosin Life Support Engineer (elämää ylläpitävistä järjestelmistä vastaava insinööri) Mike Todd.

Mike työskenteli lähes 30 vuotta Lockheedin “Skunk Works -yksikön” High Altitude Life Support and Pressure Suit Division -osastolla, ja hän myös varusti painepukuja Steve Fossettin Perlan Project -purjelentokonelennon ennätysprojektiin. Riedel Communications toimittaa Felixin lennonaikaiseen viestintään käyttämät ja kapselissa olevat radiot.

 

null
   Find out more details on RedBullStratos.com

 


Kommentit

    Lisää kommentti

    * Kaikki kentät ovat pakollisia
    Ainoastaan 2000 merkkiä :
    Kirjoita sana vasemmalle, sitten klikkaa "Lähetä kommentti":

    artikkeli Yksityiskohdat