Red Bull Ragnarok

Yli 100 leijalautailijaa ja suksijaa valloittivat Norjan Haugastølin 17.–18.4. Red Bull Ragnarokin nimi on peräisin Norjalaisesta mytologiasta, jossa ainoastaan vahvin taistelija selviytyy. Tapahtumassa etsittiin kovinta ja taitavinta leijalautailijaa sekä suksijaa. Leijatapahtumaa varten tehty reitti koetteli maailmanluokan kilpailijoiden taitoja sekä kestävyyttä. Reitti oli rakennettu tarkoituksella haastavaksi. Tarkoituksena oli, että vain taitavimmat selviävät maaliin asti.

Yli 100 leijailijaa 17 eri maasta starttasivat kisan yhteislähdöllä tavoitteenaan selviytyä viiden 14km pitkän kierroksen jälkeen maaliin. Jyrkät rinteet, rotkot, kivet, jää ja lumi oli vain osa esteistä joiden ohi oli päästävä. Tuuli voimistui juuri ennen lähtöä – suuri osa kilpailijoista valitsi silti ison leijan joutuen katumaan päätöstään myöhemmin. Osa kilpailijoista joutui palaamaan lähtöalueelle kesken kilpailun vaihtamaan leijansa pienempään. Olosuhteiden muuttuessa kisan loppua kohti joutuivat leijailijat juoksemaan pienen leijansa kanssa pitääkseen sen ilmassa.

Ensimmäisenä maalin selviytynyt suksilla ollut kilpailija oli maailmanmestari Norjan Bjørn Kaupang, joka varttui vain kivenheiton päässä kilpailupaikalta. Suora linja radan poikki oli noin 112km, kokonaismatkan karttuessa 160 kilometriin. Bjørn Kaupang suoriutui radasta 2 tunnissa ja 57 minuutissa. Norjalainen Terje Halsteingård oli toinen ajalla 3.00.01, ja Norjalainen Christian Nerdrum kolmas ajalla 3.27.41. Suomalainen Petri Lehikoinen eteni kaksi kierrosta ennen keskeytystä.   

Lumilautasarjassa, Norjalainen Sigve Botnen (26), suoritti neljä kierrosta ajalla 3.27.05. Tšekin Marek Zach sijoittui toiseksi ainoastaan kahden sekunnin erolla Sigveen. Norjan Marius Coucheron Snarøya oli kolmas ajalla 3.41.41. Suomen Karri Kolmonen joutui keskeyttämään kilpailun lumilautasiteiden rikkouduttua. Sarjan kaksi muuta suomalaista, Mikael Hyryläinen ja Mikko Toivonen, suoriutui kolmesta kierroksesta. ”Kilpailu oli todella mahtava. Alku oli kaikista pahin ja olosuhteet olivat haastavimmasta päästä. Harmi että jouduin keskeyttämään mutta voin kuitenkin sanoa parhaimpien voittaneen.”, sanoi Karri Kolmonen kilpailusta.

Naisten sarjan voittaja, virolainen Marianna Voznesskaja, onnistui suoriutumaan kahdesta kierroksesta. Saksalainen Susi Mai Saksasta otti toisen sijan lautaillen ainoastaan yhden kierroksen 4 neliöisellä leijalla.

“Tämä oli yksi vaikeimmista kilpailuista johon olen osallistunut,” sanoi Bjorn Kaupang. ”Aloitin 13 neliömetrin leijalla, ja saapuessani ylös ensimmäistä rinnettä olin niin murtunut, etten uskonut pääseväni ensimmäisen kierroksen maaliin. Seuraavat kaksi kierrosta sujuivat huomattavasti paremmin, mutta tuulen loputtua, täytyi minun vaihtaa isompaan leijaan. Tämä tuotti minulle jälleen ongelmia kisan lopussa.”

Leijalautailun maailmanmestarit, Aaron Hadlow (GBR) ja Ruben Lenten (HOL), aloittivat kilpailun mutta joutuivat jättämään leikin kesken ankarien olosuhteiden vuoksi. Vedessä lautaileville maailmanmestareille oli lumella eteneminen hankalaa. Molemmat kokeilivat ensimmäistä kertaa lumella ainoastaan neljä päivää ennen kisaa.
Tulokset:

Naisten lumilautailu:
1) Marianna Voznesskaja (EST) 2 kierrosta
2) Susi Mai (GER) 1 kierros

Naisten suksisarja:

*Yksikään suksija ei selvinnyt maaliin

Miesten lumilautailu:
1) Sigve Botnen (NOR) 4 kierrosta, 3.27.05
2) Marek Zach (POL) 4 kierrosta, 3.27.07
3) Marius Coucheron (NOR) 3.41.41

Miesten suksisarja:
1) Bjørn Kaupang (NOR) 2.57.07
2) Terje Halstensgård (NOR) 3.00.01
3) Christian Nerdrum (NOR) 3.23.23

 


Kommentit

    Lisää kommentti

    * Kaikki kentät ovat pakollisia
    Ainoastaan 2000 merkkiä :
    Kirjoita sana vasemmalle, sitten klikkaa "Lähetä kommentti":

    artikkeli Yksityiskohdat