Red Bull Röpnap 2012 - Sashalmi sasok


2002 és 2005 után harmadszor került sor a szárnyaló tehetségek versenyére: a Kopaszi gáton rendezett Red Bull Röpnapra közel 25 ezer néző látogatott ki. Az induló 30 csapat kreativitásukkal, show-műsorukkal és gondos szakmai hozzáértéssel megálmodott repülő szerkezeteikkel igyekeztek kivívni a zsűri és a közönség elismerését. A mutatott összteljesítmény alapján végül a Magyar Gazdaság csapata diadalmaskodott 72 ponttal, akiket a Borsodi Bikacápák (71 pont) és a Süsükeselyűk (67 pont) csapata követett a dobogó második és harmadik fokán. A dobogós helyezettek, eredményességtől függően, olyan díjakkal gazdagodtak, mint például privát pilótaképzés vagy műrepülés Besenyei Péterrel, tandem ejtőernyős ugrás és hőlégballonozás. A csapatok versenyét több betétprogram is színesítette: Szóláth Szebasztián junior wakeboard bemutatója, Jamrik András triál kerékpár showja, majd végül Besenyei Péter műrepülő air race pilóta légi bemutatója zárta a műsort. A jelenlegi világrekordot jelentő 69,79 méteres röptávot ugyan nem sikerült ma egy csapatnak sem megdöntenie, ám a kreativitás terén mindenképpen maradandót alkottak a csapatok.

Repülő rózsaszínű magassarkú cipő, repülő fűnyíró, szárnyas versenyautó, robot – csak pár példa azokból a röp-szerkezetekből, amiknek a helyszínre kilátogató több tízezres tömeg szurkolhatott. Az egyes produkciók értékelésénél a zsűri főként a szerkezet ötletességét, a műsorszám eredetiségét, a repülés ívét és nagyságát figyelte, így a három szempont együttes jó teljesítménye alapján vívhatták ki a csapatok a dobogót érő helyezéseket. A zsűriben az értékelési szempontoknak megfelelően több „szakterület” képviselője kapott helyet: Szabó „Topi”Zoltán őrnagy, vadászpilóta-világbajnok, Czigány Ildikó, az első magyar női kereskedelmi pilóta, Talabos Gábor FAI nemzetközi műrepülő bíró, Dr. Rohács József, a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kar, Repülőgépek és Hajók Tanszék vezetője, Mascher Róbert képzőművész, Lakatos Márk stylist, Kovacsics Anikót a Győri ETO válogatott és BL döntős kézilabdázója, Kucsera Gábor világ- és európa-bajnok kajakos, Dukai Regina előadó-műsorvezető és Walkó Csaba a Compact Disco énekese.

A nap legkreatívabb repülő szerkezetének járó különdíját a Borsodi Boys csapata nyerte, akik elismerésül a jelenlegi világranglista 2. helyezett siklóernyős Kézi Gáborral repülhetnek majd tandemben.A zsűri egyöntetűen, maximális pontszámmal díjazta a röpjárgányt, ám az eredménykihirdetésnél rosszul közölték a csapat nevét.

Ezen felül a Red Bull MOBILE közönségdíját is az első helyezett Magyar Gazdaság csapata (tagjai: Czellár István Zénó, Ari Zoltán, Bodonyi Norbert, Fábián Tamás, Fecske Péter és a tartalék Kerti Sándor) nyerte, aminek minden tagja egy szerencsés szavazóval egyetemben, egy-egy por- és vízálló Sony Ericsson Xperia active androidos okostelefonnal és feltöltőkártyás Red Bull MOBILE Access előfizetéssel lettek gazdagabbak.

„Nagyon örülünk a győzelmünknek, nem számítottunk rá. Menet közben, ahogy láttuk a többiek pontszámait, kezdtünk el bizakodni, hogy meglehet a dobogós helyezés is. A Red Bull MOBILE közönségdíj viszont abszolút meglepetés volt! Délutánonként építettük a szerkezetet és nagyjából nettó 5-6 nap alatt készült el. Úgy látszik a 2008-as Red Bull Ládaderbin elért 4. helyezésünk meghozta a szerencsét: az akkor versenyjárművünk futóművét építettük be a mostani röp-szerkezetbe.” - avatott be a háttértitkokba a nyertes csapat pilótája Czellár István Zénó.


A rendezvénnyel kapcsolatos további információk: www.redbullropnap.hu
Az esemény telekommunikációs partnere a Red Bull MOBILE.

Cikk részletek