2012  Hungarian Grand Prix Getty Images


A hosszú-hosszú szezon első felének végén hosszú és forró délutánt töltöttünk a Hungaroringen. A nyarat jó formában kezdjük, és fontos, hogy még mindig élen állunk a konstruktőri pontversenyben.

Budapesten jó néhány dolog nyilvánvalóvá vált az első kanyarban: a Lotus párosa gyors, a Hungaroringen pedig még mindig nehéz az előzés.

Miután Jenson a második kanyarban elslisszolt Sebastian mellett, a kialakult sorrend: az élen Hamilton, mögötte Grosjean, Button és Vettel. Mark a verseny kezdeti szakaszában sokat behozott hátrányából, a 11. rajtkockáról a hetedik helyre kapaszkodott fel. A tempójának – és az ügyes boxutcai munkának – köszönhetően Seb a boxkiállásnál megelőzte Buttont, míg a feltörekvő Raikkönen átfurakodott a mezőnyön.

Az utolsó 15 kör az élmezőny csatájává alakult az első helyen álló Hamilton és a kitartó Kimi Raikkönen között, aki a boxkiállások utolsó körében megelőzte saját csapattársát.

Mark és Sebastian egyaránt késői kiállásnál váltottak a lágyabb keverékre, és mivel Sebastian vissza tudott jönni a negyedik helyen, az utolsó tíz körben pedig körönként két másodperccel gyorsabb volt a harmadik helyezett Grosjeannál. Azonban kifutott az időből, és lecsúszott a dobogós helyről.

A versenyt követően Christian Horner így nyilatkozott: „Nehéz, hosszú versenyt láthattunk a délutáni hőségben. A boxutcai csapat nagyszerű munkát végzett, a nyári szünetet pedig az élen kezdjük 53 pontos előnnyel a konstruktőrök bajnokságában, a pilóták versenyében pedig a második és a harmadik helyen, kilenc versennyel és rengeteg munkával a szezon vége előtt. Véleményem szerint mindenki megérdemli a szünetet, hogy egy hónap múlva teljesen feltöltődve térhessünk vissza.”

Azonban a pilóta, akivel mindannyian egy kicsit együtt érezhetünk, a hétszeres bajnok, Michael Schumacher. Nem tudott elindulni a rajtrácsról, a második felvezető kör után a boxutcából indult, aztán a boxutcában való sebesség túllépésért büntetést kapott. Nem szívesen emlékszik majd vissza a versenyre.

Tehát a nyári szünetet a bajnokság első helyén kezdjük, a pilóták bajnoki címért folytatott küzdelemben Mark a második, Sebastian pedig a harmadik helyen áll. Van lehetőség feltöltődni, elmélkedni, majd folytathatjuk az év első felében nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményünket. Szeptemberben újra találkozunk Belgiumban!

Cikk részletek