Red Bull Crashed Ice, Québec 2009 Red Bull Canada


2011-ben ismét visszatér a Red Bull Crashed Ice Világbajnokság, ezúttal több versennyel, több szurkolóval és még kiélezettebb jeges küzdelemmel. Miután 2010-ben a világ legkeményebb korisai a Münchenben (GER) és Québecben (CAN) kialakított lélegzetelállító pályákon harcoltak meg a bajnoki címért, idén a sorozat világszerte négy nagyvárosban fogadja a legjobbakat.

A német Martin Niefnecker legutóbb hatalmas meglepetést okozva hagyta maga mögött a világ legjobbjait, és szerezte meg az első Red Bull Crashed Ice Világbajnokság győztesének járó koronát. Idén többek között hidegvérű finnek, félelmetes kanadaiak és persze az ice cross downhill legenda, Jasper Felder (SWE) is szeretné bizonyítani, hogy ki is az úr a jeges lejtőkön. A mezőny minden tagja szeretne bosszút állni Niefnecker tavalyi győzelméért.

Ha a 2010-es, első Red Bull Crashed Ice Világbajnokság magasabbra tette a lécet a korábbi évek ice cross downhill versenyeihez képest, akkor számíthatunk arra, hogy az idén négy állomásos sorozat valóban új szintre emeli a sportágat. Az ice cross downhill korcsolyázás egyfajta egyvelege a korcsolyázásnak és a skiercrossnak, ahol a futamokat városi környezetben rendezik és a teljes hoki védőfelszerelésbe öltözött versenyzők egy kanyarokkal, hajtűkanyarokkal, ugratókkal és egyéb akadályokkal nehezített pályán száguldanak egymás mellett, futamonként egyszerre négyen. Aki először ér a pálya aljára, az nyer. Ilyen egyszerű.

2011. január 15-én a világ legjobbjai a müncheni Olimpiaparkban indítják a szezont, ahova 2010-ben 50 000-en látogattak ki, hogy megtekintsék a nagy eseményt. Mindössze három héttel később, február 5-én Valkenburg (NED) is feliratkozik azon helyszínek közé, amelyek vendégül láthatják a világ legjobb ice cross downhill korisait. Igen, jól olvastátok, még egy olyan lapos ország, mint Hollandia is tarthat lesiklóversenyeket. Február 26-án a mezőny Moszkvába teszi át székhelyét, ahol garantált mind a hatalmas tömeg, mind pedig a fagypont alatti hőmérséklet. Végül pedig március 19-én a Red Bull Crashed Ice Világbajnokság visszatér Québecbe (CAN), a hagyományos idényzáró futamra. A Québec történelmi óvárosának szívében kialakított óriáspályák évente több, mint 100 000 nézőt vonzanak a sorozat 2006-os kezdete óta.

A kérdés azonban, ami mindenkit foglalkoztat: melyik koris lesz 2011 Red Bull Crashed Ice Világbajnoka? Miután egy edzésen összeszedett hátsérülés, majd a kanadai versenyen látványos bukás után elszenvedett bordatörés miatt kihagyni kényszerült a legutóbbi müncheni futamot, a hétszeres győztes Jasper Felder (SWE) ég a vágytól, hogy megmutassa miért is őt tartják a sportág legjobbjának. Felderhez hasonlóan, a nemzetközi porondon általában igen erős finn korisok sem tudták megszorítani a német Martin Niefneckert 2010-ben, és a tavalyi csalódás után Lari Joutsenlahti, Paavo Klintrup és honfitársaik bosszúra szomjaznak. A kanadai korisok évről évre magasabb szinten teljesítenek, és megítélésükön minden bizonnyal sokat lendített Kyle Croxall (CAN) diadala Quebecben a 2010-es idényzárón.

Annak érdekében, hogy a versenyzőknek a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a müncheni idénynyitó futam előtt, egy állandó gyakorlópályát fognak kialakítani a lenyűgözően szép osztrák Waidringban, nem messze Salzburgtól és Bajorországtól. A Red Bull Crashed Ice Világbajnokság 2011-ben is mindenki számára nyitott, és a négy állomás mindegyike előtt Nemzeti Selejtezőket tartanak. A egyes selejtezőkön leggyorsabbnak bizonyuló versenyzőknek ezután lehetőségük lesz a világ legjobbjai ellen is kipróbálni magukat. A jelentkezésről, illetve a hozzád legközelebb rendezett Nemzeti Selejtezőről a www.redbullcrashedice.com weboldalon találsz további információt.

Cikk részletek