2012 Canadian Grand Prix Getty Images


Sebastian Vetteltől nem is láthattunk volna ennél ütősebb délutánt - mindhárom időmérő tabella élére került, és megszerezte F1-es pályafutásának 32. pole pozícióját. A Circuit Gilles Villeneuve-ön a másodikat.

Azonban nem lesz könnyű futam, a rázókövek, a könyörtelen falak és a kis bukótér miatt, a helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy Sebastian és a negyedik helyről induló Mark között két korábbi győztes pilóta áll – a 2. helyen Hamilton, aki 2007-ben és 2010-ben állhatott fel a dobogó legfelső fokára, és Fernando Alonso, aki 2006-ban nyert ezen a pályán.

Sebastian ezzel a pole pozícióval ugyanannyiadik alkalommal rajtolhat az 1. helyről, mint Nigel Mansell 14 éves F1-es pályafutása során, ami elképesztő eredmény; a rekordok helyett inkább azonban arra koncentrálunk, hogy holnap mindkét pilótánk egy csomó pontot zsebelhessen be.
A mai napon csak félig nyertünk csatát - bár az idei nem lesz a tavalyi maratoni futam ismétlése - holnap így is hosszú verseny vár ránk. A csapat minden tagja számára, akiknek munkája hozzájárult ahhoz, hogy pilótáink jó esélyekkel indulnak a pontszerző helyekért a holnapi futamon – ahogy Christian említette.
Így nyilatkozott: „Erős csapatteljesítményt láthattunk ma. Sebastian az egész időmérő folyamán igazán versenyképesnek látszott, a Q3-ban az első kiállásakor a leggyorsabb lett, a második kiállásnál némileg javítva az eredményen, így holnap pole pozícióból rajtolhat. Mark szintén erős időmérőt produkált, az utolsó kiállásnál viszont apró problémája adódott a gumimelegítő paplannal, mindezek ellenére azonban kiváló munkát végzett, a pole és a második sor pedig nagyszerű a kanadai futamon.”

A legjobb tízben némi szabályszerűséget fedezhetünk fel – bár ki tudja, mi történt volna, ha Pastor Maldonado befejezi utolsó Q2-es körét, ahelyett, hogy (sajnos) falnak ütközik és kipördül. Azonban a mezőnyt a Ferrari, a McLaren és a Mercedes uralja. Ó, és a Red Bull.

Vettel utolsó pole-ja? Az Bahrain lehetett. Ott jól ment.

Cikk részletek