GONZO THE GREAT Gonzo The Great (Copyright: Disney)

 

A Muppet Show állandó fenegyereke mesél legőrültebb mutatványairól, a vízvezeték szerelés és a showbusiness hasonlóságairól és tanácsokat ad Felix Baumgartnernek...

 

Szia Gonzo, nagy megtiszteltetés számomra, hogy beszélgethetünk. Milyen érzés újra a csúcson lenni a Muppets című filmnek köszönhetően?
Imádom! Világos, hogy mindig jobb a csúcson, mint a romok alatt. Elhiheted, ha valaki annyiszor rontott neki téglafalnak mint jómagam, az ismeri a romokat.

Miután a szórakoztatóiparban eltöltött éveid alatt számtalan bevállalós mutatványt láttunk tőled, most egy vízvezeték szerelő vállalkozásod van a Muppets című filmben. A vízvezeték szerelés hasonlítható bármilyen tekintetben a showbusiness-hez?
Teljes mértékben. A vízvezeték szerelés és a showbusiness egy és ugyanaz. Egyik pillanatban fürdesz a rivaldafényben vagy a vízben, a következőben pedig már le is húztak. Az igazat megvallva, én mindig is csőszerelő művész voltam. Mielőtt ebbe a sugárhajtásos, ágyúból kilövős őrületbe estem volna, a csövek, szelepek, visszaáramlás gátlók voltak az életem. Valójában a show business és a vízvezeték szerelés között nagyon is átjárható az út... hacsak nem történik valami dugulás.
 

 

nullGonzo (Copyright: Disney)

 

A hihetetlen bowling golyós trükköddel a Muppetek megmentették imádott színházukat. Mit gondolsz, ez a szerencsés végkifejlet vajon meggyőzi azokat, akik eddig azt mondták, a mutatványaid veszélyesek és értelmetlenek?
Valójában én a veszélyt szeretem és büszke vagyok a trükkjeim céltalanságára. Bátor tettekkel bárki lehet sikeres hős, de arra, hogy valaki őrült, életveszélyes és felesleges mutatványokkal szórakoztassa a közönségét, születni kell. Gondolom, én erre születtem.

 

Beszéljünk a mutatványaidról. Mi volt a legőrültebb dolog, amit valaha csináltál?
Lápmerülés egy piranhával. Hát persze, cukinak látszanak, de igazából elég vérszomjasak. Szerencsére én nem vagyok elég ízletes.

A Muppet Show-s kilövéses, katapultálós, motorral ugratós trükkjeid közül sok végződött Statler és Waldorf páholyában való landolással. A két korosodó kötözködő puhább landolási felületet biztosított, mint a hagyományos életmentő matrac?
Egyértelműen! Az én mottóm mindig is ez volt: „Ugrás az öregekre”, erre találta ki Statler és Waldorf a „Fuss, ha kedves az életed!” mottót. Ha őket nem találtam, kerestem valami mást, egy acélgerendát, egy betonfelületet, vagy akár egy arra járó vonatot. Én az életmentő matracon való landolást csalásnak érzem.

 

 

Honnan ez a vonzódás a halálos trükkökhöz? Evel Knievel példaképed volt?
Evel Knievel nagyon nagy hatással volt rám, csakúgy, mint tanárom, a néhai, fantasztikus „Törésteszt” Baker, akinek az utolsó hozzám intézett kérdése így hangzott: „Ezek nem éles gránátok, ugye?”. 

 

Kezdve egy bomba hatástalanításától, miközben Percy Bysshe Shelley műveiből szavalsz el néhányat, egészen odáig, hogy két amerikai gladiátor a fejedet ütve vasúti keresztaljak közé vert, jó néhány őrült mutatványt láttunk már tőled. Ezek után van olyan, amit már te sem vállalnál be?
Nincs. Ha mondasz bármilyen örült trükköt, én megpróbálom megcsinálni. Figyelj, egyszer megpróbáltam lesmárolni Miss Röfit. Ehhez képest a gladiátoros mutatvány semmiség!

 

nullGonzo, barátnője Camilla társaságában (Copyright: Disney)

 

Ez a nyughatatlan életmód volt bármi hatással a kapcsolatodra Csirke Kamillával?
Én egy kicsit több időt töltöttem gipszben, mint egy átlagos csirkével randizgató srác, de Kamillának ez ellen nem volt kifogása. Bár sokszor vedleni kezdett, ami nem baj - csak puhábbak lesznek a párnák.

 

A Red Bullnál mi is mindig a határokat feszegetjük. Raliautóval mi ugrattunk a legmesszebb, egyszerre repültünk át egy 91 m-es árok felett egy hómobillal és egy FMX motorral; a srácok nálunk is egyre magasabbra teszik a lécet. Ha a Nagy Gonzó és a Red Bull összeállna egy mutatvány erejéig, mit tudnál elképzelni?
Annyi biztos, nem fogok még egyszer csókolózni Miss Röfivel. Mindig is meg akartam enni egy acélgyűrűs radiál gumit, miközben a “Come On-A My House”-t éneklem egy felfújható fürdőmedencében ülve, ami olyan tápiókával van tele, amit törpék vonszoltak át a Szaharán. Ilyet még nem csináltál, ugye? Ha nem, meglátjuk, mit tehetünk érted. (Szükségem lesz fogselyemre; ha a fogamba ragadna a gumi, az acélperemes radiál ilyen szempontból még rosszabb, mint a pattogatott kukorica.)

Felix Baumgartner a Red Bull legújabb küldetésében a világűr határáról szabadeséssel tér majd vissza a földre. Mint a legnagyobb Muppet fenegyerek, üzensz valamit Félixnek és csapatának?
Ne nézzen le. És emlékezzen a fenegyerekek jelszavára: Ami nem öl meg, az megerősít... és drágítja az egészségbiztosításodat.

 2012 © Disney
A Muppet Show Blu-ray és DVD formátumban június 11-én érkezik.

 

Kapcsolódó tartalom:

Cikk részletek