Horváth Kinga szárnyashajó wakeboard - Budapest Red Bull Photofiles

Nem mindennapi vízi bemutatót láthattak a délelőtti órákban munkába sietők. Horváth Kinga Európa-bajnok wakeboardos régi álmát váltotta valóra, amikor a szeptember végi napsütésben 58km/órás sebességgel száguldott a Sólyom II. szárnyashajó után a Szabadsághíd és a Margitsziget között.

A világon először végrehajtott szárnyashajó wakeboard 5km hosszúságú szakaszán az Európa-bajnok sportoló háromszor hasított végig, miközben a hullámok hátán több alaptrükköt is bemutatott. Az 5-10km/órás folyási sebességű 10 fokos Dunán az igazi kihívást a szárnyashajó alapsebessége és a visszacsapódó hullámok jelentették. A Sólyom II. orra 30km/órás sebességnél emelkedik ki a vízből és kb. 350 méter alatt gyorsít fel 45-60 km/órára, amely az átlag sebessége a mindennapi turista utak során. Horváth Kinga a második körben már elérte az 58km/órás sebességet, amelyért 40 méterrel arrébb, a Belgrád rakparton felső részén már leintették volna a rend őrei.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült valóra váltanom az egyik régóta dédelgetett őrült álmomat. Hihetetlen élmény volt a Duna közepén a Parlament előtt, a vár lábánál folyóvízben 58km/órás sebességgel száguldani a szárnyashajó mögött! Bármikor újra nekivágnék!” – nyilatkozta Horváth Kinga a mutatványt követően.
 

Cikk részletek