Red Bull Crashed Ice.jpg


A Red Bull Crashed Ice lélegzetelállítóan izgalmas viadala 2012-ben a Saint Paul-i szezonnyitóval tér vissza az Egyesült Államokba. A címvédő Arttu Pihlainen (FIN) kanadai riválisai és a világ számos tájáról érkező villámgyors ellenfeleivel szemben próbálja megtartani elsőségét.

A 2012-es Red Bull Crashed Ice Világbajnokság január 14-én rajtol Saint Paul (Minnesota) Mississippi folyójának befagyott jegén. A világ egyik legizgalmasabb téli sportágának 12. idényét a résztvevők februárban Hollandiában (Valkenburg) és Svédországban (Aare) folytatják, majd a végső összecsapásra több mint 100 ezer nőző előtt Québecben (CAN) kerül sor márciusban. A Saint Paul-i versennyel 2004 óta első ízben tér vissza a világbajnokság az Egyesült Államokba.

A finn Arttu Pihlainennek egy csapat kanadaival és másik 30 országból érkező elszánt riválissal szemben kell megvédenie elsőségét. A villámgyors finn tavaly az összesen 170 ezer néző előtt rendezett négy futamból hármat megnyerve roboghatott haza a gyorskorcsolya, boardercross és downhill síelés ötvözetének kikiáltott sportág világbajnokának járó MINI autóval.

A kanadai testvérpár, Kyle és Scott Croxall szerezte meg a második és a harmadik helyet az elmúlt évben, és azt remélik, hogy idei arany esélyükhöz kiváló indítás lesz a 75 ezres lelkes nézősereg előtt rendezett háromnapos Saint Paul-i viadal. Saint Paul 405 méteres pályája egy 45-fokos meredek ugratóval indul, amiről a sportág eddigi leghosszabb ugrásait láthatjuk majd.

Az Ice Cross Downhill az ügyességet, a koritudást és az akár 70km/órás sebességgel való lecsúszáshoz elengedhetetlen vakmerőséget ötvöző sportág. A korisok négyesével indulnak le a pályán, folyamatosan harcolva egymással a jobb pozícióért a célvonalig, miközben ugratókkal, egyéb akadályokkal és hajtűkanyarokkal kell megbirkózniuk. Hatalmas a küzdelem, hiszen futamonként csak a két legjobb versenyző jut tovább. A 64 fős mezőny végül a a döntőbe került legjobb négyre szűkül.


2012-es versenynaptár
Január 13-14. Saint Paul (USA)
Február 3-4. Valkenburg (NED)
Február 17-18. Aare (SWE)
Március 16-17. Quebec (CAN)

Cikk részletek