Tes Sewell checking the wind situation in Istanbul © B. Gardi - redbullxfighters.com


A törökországi Isztambulban szombaton az erős oldalszél miatt lefújták a Red Bull X-Fighters versenyt, amelyet a Yedikule várbörtön közelében rendeztek volna meg, Isztambul óvárosában, a Márvány-tenger partján.

Törökország legelső alkalommal látta volna vendégül a Red Bull X-Fighters versenysorozat egyik állomását, de az erős, akár 45 km/órás befújásokat mutató szél miatt le kellett fújni. Az 1 millió dollár összdíjazású, hat állomásból álló 2012-es világbajnokság így csak öt állomásos lesz. „Számunkra a sportolók biztonsága az elsődleges”, nyilatkozta Ted Sewell, sportigazgató.

„Az, amit a 12 legjobb FMX motoros csinál, hihetetlen tudást, pontosságot követel és nagyon veszélyes lehet a legkisebb hiba is. Mindnyájunk számára csalódást jelent, hogy a török szurkolóknak nem sikerült bemutatni a freestyle krosszmotorozás legmagasabb szintjét, a sportág csúcskategóriáját.

Az utóbbi néhány napban erős szelek ostromolták a helyszínt, emiatt le kellett fújni a szabadedzéseket és időmérő futamokat is, amelyeket számos halasztás után végül szombat reggel hagytak félbe. A motorosoknak akár 15 méter magasra is ugratnak gépeiken, ilyenkor nagyjából 30 métert tesznek meg a levegőben.

A stáb már így is mindent megmozgatott, hogy miután a helyi hatóságok visszavonták a Yedikule várbörtönben található helyszínre vonatkozó engedélyeiket, áthelyezzék a versenyt a vár szomszédságába, a tengerpartra. Óriási feladatot jelentett a több tonna sóder és a teljes versenyinfrastruktúra áthelyezése ilyen rövid idő alatt, de a pálya elkészült és készen állt a versenyre, mielőtt feltámadt az erős szél.

A különböző irányokból érkező erős, akár 45 km/h sebességet is elérő befújások túl veszélyesnek bizonyultak a verseny megtartásához. „A versenyzés ilyen magas szintjén a legkisebb hiba sem fér bele a képbe”, mondta Sewell. „Ha a motort lefújja a szél a pályájáról, oldalirányba landolhat, vagy nem érnek le a kerekek. És miközben a motoros nincs a nyeregben, amikor a szél kikapja a gépet alóla, előfordulhat, hogy nem tud rá visszamászni. Tehát a szél rendkívül fontos tényező.”

A 2012-es World Tour következő állomása július 20-án, Madridban lesz, a Plaza de Toros de las Ventas arénában. Az ikonszerű bikaviadal stadion már több, mint tíz éve szerepel a Red Bull X-Fighters sorozatban. A versenysorozat ezt követően Németországba, Münchenbe látogat augusztus 11-én, majd október 6-án Ausztráliában, Sydneyben fejeződik be.

Cikk részletek