P-20120217-08394_HiRes_Felix_Tube.jpg

Ali je možno, da človek prebije zvočni zid v času prostega pada? Poglej, s čim se soočajo strokovnjaki ekipe Red Bull Stratos, ko skušajo premakniti meje v raziskovanju vesolja.

Kaj bi se zgodilo s človekom, ki proti Zemlji pada hitreje od zvoka? Ali bo vesoljska obleka nudila zadosti zaščite? Ali bo GPS navigacijski sistem pravilno deloval? Ali bo padalo nudilo zadostno stabilnost? Znanstveniki po vsem svetu še vedno nimajo odgovorov na ta ključna vprašanja. Tako kot za vsak transportni sistem je tudi za prosti pad iz stratosfere potrebno narediti varnostne ukrepe. Piloti in astronavti razširjajo meje svojega raziskovanja, z odprtjem objekta, kot je SpacePort America, pa se približuje dan, ko bodo navadni ljudje lahko v vesolje potovali kot turisti! Rezultati misije Red Bull Stratos bi lahko pripomogli k razvoju sistema za varno spuščanje na Zemljo.

 

 
Kaj pomeni fraza "prebiti zvočni zid"?

Prebiti zvočni zid pomeni, doseči in preseči hitrost, s katero zvočni valovi putujejo po zraku. Hitrost zvoka je odvisna od temperature: tam, kjer je zrak hladnejši, zvok potuje počasneje. Pri 30.480 metrov nadmorske višine bo moral Felix Baumgartner padati s hitrostjo 1.110 km/h, da bi dosegel hitrost zvoka. Če bo pospeševal še naprej, bo njegovo padanje nadzvočno.

Ali "zvočni zid" sploh obstaja?

Ne, to je samo izraz, ki se uporablja od sredine 20. stoletja. V tem času so avioni včasih doživeli izredno nestabilnost, ko so se približali hitrosti zvoka. Danes vemo, da takšno nestabilnost povzročijo udarni valovi, ki nastanejo pri letu, ki doseže hitrost zvoka. Včasih ti valovi trčijo in rezultat je pojav, podoben eksploziji. Na srečo vpliv valov ni tako močan pri večji nadmorski višini, ker je tam zrak bolj redek, in ko objekt prebije zvočni zid, sam let postane prijeten. 

S katerimi nevarnostmi se bo moral Felix Baumgartner soočiti pri svojem poskusu, da prebije zvočni zidd?

Sem spadajo: izredno nizka temperatura, pomanjkanje kisika, možnost nekontroliranega obračanja, atmosferski pritisk, ki je tako nizek, da bi brez zaščite prišlo do "vretja" krvi. 

Kaj bo Felixa zaščitilo pred temi nevarnostmi?

Zaščita vključuje intenziven trening, ki ga bo pripravil na možno nestabilnost. Ekipa je razvila poseben program, v katerem Felix skače z vedno večjih nadmorskih višin in izpopolnjuje svoj skok iz kapsule z namenom, da bi dosegel uravnotežen položaj. Oprema je prav tako pomembna: vesoljska obleka in čelada ter padalo, ki pomaga v primeru nestabilnosti.

Zakaj Felix ne bo dosegel končne hitrosti pred prebitjem zvočnega zidu?

Končna hitrost, izraz, ki ga poznajo jadralni padalci, se nanaša na trenutek, v katerem objekt, ki pada, preneha s pospeševanjem. Odpor je eden izmed ključnih faktorjev, ki vplivajo na končno hitrost. Skok z izredno visoke nadmorske višine, kjer je zrak redek, bi moral Felixu omogočiti, da zvočni zid prebije, preden doseže gostejši zrak, ki bo ustvaril odpor in ga na koncu pripeljal do njegove končne hitrosti. Felix bo pri tem moral vzravnati svoje telo, da bi dosegel kar največje pospeševanje. 

Kako bomo vedeli, da je Felix prebil zvočni zid?

Oprema, ki jo bo Felix nosil na svojem telesu, bo zbirala in snemala vse potrebne podatke, ki jih bo nato pregledala ekipa Red Bull Stratos, kakor tudi Fédération Aéronautique Internationale. 

Kaj se lahko naučimo iz prebijanja zvočnega zidu prek prostega pada?

Zbrani podatki o učinkih nadzvočnega prostega pada so lahko koristno orodje znanstvenikom, ki razvijajo varnostne sisteme za astronavte in pilote, kakor tudi za prihodnje turiste v vesolje. Ekipa Red Bull Stratosa bo skušala pridobiti čim več podatkov, najboljšo analizo pa je podal dr. Jon Clark: „Skušamo predvideti posledice nadzvočnega pada, vendar je to izredno težko, ker doslej ni uspelo še nikomur.“

 

null

     

Če je izračun točen in če bo Felixu uspelo obvladovati svoj prosti pad, potem bo od mirovanja do hitrosti zvoka, tj. od 0 do 1.110 km/h, pospešil v 40 sekundah ali manj. 


Komentarji

    Dodaj komentar

    * Vsa polja so obvezna
    Omejeno na 2000 znakov :
    Vnesi kodo na levi in klikni na "Objavi komentar".

    Podrobnosti