news_pw2011_0.jpg

Naslednji teden, natančneje v torek 20.3.2012 ob 11.uri v Mariboru (v avli Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko) in v četrtek 22.3.2012 ob 11.uri v Ljubljani (v avli Pedagoške fakultete), bo na sporedu eden največjih letalskih spektaklov, kar jih je kdajkoli videlo oko slovenskega študenta. Nadebudni bodoči leteči asi, bodoča smetana letalskih družb, imitatorji Leonarda di Capria v Catch me if you can boste imeli priložnost svoje poznavanje sile, mase, pospeška in aerodinamike pokazati na tekmovanju Red Bull Paper Wings!

A začnimo na začetku. Od kod se je vzelo papirnato letalo?! Prvega- ki je poletelo okoli 500 let preden je otroka povila devica in s tem postavila svojevrsten rekord- si lastijo tako Kitajci kot Japonci, ki so prvi uporabljali papir in utemeljili umetnost origami. Spor glede lastništva teh pionirskih začetkov papirnatih letal je trajal, traja in bo trajal tudi v prihodnje. Superzvezda zgodovine Leonardo da Vinci si je vse izume zapisoval na več tisoč papirnatih lističev, od katerih so prenekateri dobili obliko letala in odjadrali po njegovi delavnici. V malo manj oddaljeni preteklosti pa so papirnata letala povzročila-po vsej verjetnosti-največji tehnološki preskok na področju aviacije. Med leti 1899 in 1903 sta brata Orville in Wilbur Wright izdelala veliko modelov letala iz papirja, ki sta jih nato proučevala v vetrovnem tunelu, na podlagi katerih sta skonstruirala prvo letalo z motornim pogonom, katerega krila so bila-kdo bi si mislil-papirnata.

Charles Darwin je trdil, da vsaka stvaritev, tako narave kot človeka, doživlja evolucijo. Zagotovo je to mogoče trditi tudi za papirnata letala, ki novo stopnjo razvoja dosežejo vsako leto v avstrijskem mestu Salzburg na sklepnem delu tekmovanja Red Bull Paper Wings, kjer oživijo vedno nove, inovativne oblike papirnatih letal, ki jih pomnijo še generacije.

Tudi objave, ki bodo sledile v naslednjih dneh vse do tekmovanja, bodo vsakega, še tako nevednega študenta oskrbele z informacijami, ki ga bodo spremenile v izkušenega pilota, pripravljenega poleteti, pa tudi če na listu papirja.

Več info najdeš tukaj!
 

Komentarji

    Dodaj komentar

    * Vsa polja so obvezna
    Omejeno na 2000 znakov :
    Vnesi kodo na levi in klikni na "Objavi komentar".

    Podrobnosti