Red Bull Flugtag Slovenia - Glasovanje

Znane so ekipe 2. slovenskega Red Bull Flugtag-a

RBFlugtag2012_skice.JPG

Preveri, katerih 45 ekip se je do vzletne ploščadi prebilo s svojimi izvirnimi skicami letalnih naprav. 5 ste jih izbrali obiskovalci te spletne strani z všečkanjem, 40 pa jih je dodala strokovna žirija. Vseh 45 se bo 16. junija predstavilo na ljubljanski Špici.

Letenje je čudna reč za navadnega človeka. Medtem ko ga polet z najsodobnejšim potniškim letalom velikokrat neprijetno straši, se isti primerek človeške vrste popolnoma brez strahu odloči, da bo letečo reč izdelal sam in z njo, brez dodatnega pogona, preletel Ljubljanico. Vsaj počez, če ne po dolgem!

Število prijav na letošnji Red Bull Flugtag, ki bo 16. junija zatresel ljubljansko Špico, je preseglo vsa pričakovanja. Žirija je imela obilo zahtevnega dela, ko se je lotila izmed vseh prispelih načrtov izbrati najboljše. Na koncu jih je izbrala 40, namesto načrtovanih 35, pet pa so jih dodali še obiskovalci te spletne strani, ki so lahko vsem prispelim načrtom delili Facebook všečke. S 6 metrov visoke vzletne ploščadi na robu Ljubljanice se bo junija tako v zrak pognalo 45 letalnih ekip z več ali manj kreativnimi in vsaj v teoriji tudi letečimi stvaritvami. Med drugim bomo videli Letečo Julijo, Mamo štorkljo, Hugoplan, mokro Mojco, Pilatusa PC6, Bob team of Jamaica, Ko to tamo peva avtobus, izognili pa se že po tradiciji ne bomo niti leteči banani.

Lastniki izbranih načrtov se bodo sedaj lotili gradnje svojih naprav. Časa imajo dovolj, večina pa bo svoje prototipe prvič preizkusila kar na tekmovanju samem, saj več kot enega poleta verjetno ne bodo zmogli v enem kosu.

Letalna naprava mora biti seveda zgrajena po pravilih, ki zagotavljajo varnost za ljudi in okolico. Dovoljen je le človeški pogon. Tekmovalno ekipo lahko sestavlja do pet članov, od tega le eden kot pilot, drugi pa bodo poskrbeli za pogon, servis, menjavo pnevmatik, oljenje zakrilc, malico za na pot, pa seveda za nastop pred samim lansiranjem. Poleg dolžine poleta in kreativne ocene letalne naprave bo žirija tekmovanja namreč ocenjevala tudi nastop sam, skupek vseh točk pa bo odločil o uvrstitvi. Teoretično je torej možno, da na tem tekmovanju zmaga naprava, ki bo letela manj metrov, kot jih bo padla. Tudi zato je Red Bull Flugtag tako zabaven!

Seznam izbranih ekip si lahko ogledaš tukaj.

Prvi Red Bull Flugtag se je odvil na Dunaju, leta 1992, od takrat pa se jih je v 33 državah po vsem svetu zvrstilo že preko 100. Leta 2005 je prvič obiskal Slovenijo, dan letenja v Mariboru pa je praznovalo preko 60.000 ljudi. Svetovni rekord v dolžini Red Bull Flugtag poleta trenutno drži ameriški Minneapolis, kjer je ena od ekip svojo napravo pilotirala preko 63 metrov daleč. Lahko slovenski letalci poletijo še dlje?
 

Podrobnosti