Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru
© Jadran Čilić
Freediving

456. tradicionalni skokovi ovog vikenda u Mostaru!

Poznati historijski spomenik koji je uvršten na UNESCO listu Svjetske baštine u nedjelju će, 31. jula postati pozornica najboljim skakačima iz BiH i regije. Donosimo program takmičenja!
Piše redbull.ba
2 min readObjavljeno na dan
Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru svake godine okupe mnoštvo posjetilaca iz naše zemlje, ali i turista iz raznih krajeva svijeta, a ove ih se godine očekuje rekordan broj!
Najava 456. tradicionalnih skokova kreće već u subotu, 30. jula, defileom najmlađih polaznika škole skakača u vodu “Mostari Juniori”, koju će predvoditi mostarska legenda, Safa. Defile će na bubnjevima pratiti polaznici “Mostar Rock School“, dok će najmlađi članovi zaustavljati polaznike i pozivati ih na skokove sa stare mostarske ćuprije.
U subotu se nastavlja program pa će se tako u 13 sati Mostarci takmičiti u šlaufijadi koja kreće ispod Bunura, a završava prolaskom ispod Starog mosta.
U 16 sati započinje takmičenje u kojem će učesnici “Mostari Juniori“ pokazati svoje vještine na obnovljenoj skakaonici Duradžik koja je decenijama za brojne skakače predstavljala posljednju stanicu pred odvažni skok sa Starog mosta. Na nedavnom svečanom otvorenju prisustvovao je i legendarni kolumbijski skakač Orlando Duque, veliki prijatelj Mostara i naše zemlje koji je tom prilikom izjavio: „Nova skakaonica u Mostaru je sjajna prilika za razvoj sporta i očuvanje tradicije skokova“.
U nedjelju, 31. jula s početkom od 16 sati započinje glavna manifestacija, 456. tradicionalni skokovi sa Starog mosta.
Ove godine očekuje se oko 60 učesnika, a ko će ponijeti titulu najboljeg ocijenit će peteročlani internacionalni žiri. Za one koji neće biti u mogućnosti pratiti ovu svjetski prepoznatu manifestaciju uživo, obezbijeđen je i direktan prijenos putem FACE TV-a.
Dodjela nagrada najboljim skakačima održat će se također u nedjelju, u 2O:30 na platou ispod Starog mosta, gdje će biti upriličen i after party.
U 22 sata skokom sa bakljama sa Starog mosta zvanično će se zatvoriti skokovi.
Pogledajte galeriju slika sa prošlogodišnjih tradicionalnih skokova.