Red Bull 400
© Red Bull Content Pool
Running

Red Bull 400: određen novi datum bh. izdanja najteže utrke na svijetu

Prijaviti se mogu i rekreativci i profesionalni sportisti, odnosno svi koji smatraju da mogu odgovoriti na izazov utrke
Piše redbull.ba
Objavljeno na dan
Na olimpijski Igman 26. juna dolazi utrka Red Bull 400 ili - kako je često nazivaju - najtežih 400 metara koje ćete ikada pretrčati. Bosna i Hercegovina je uvrštena u kalendar ovog globalnog takmičenja, a pozornica njegovog prvog izdanja u našoj zemlji bit će kultna velika skakaonica na Malom Polju.
Nakon što je zbog situacije u cijelom svijetu prošle godine prvo pomjerena, a potom i otkazana, određen je novi datum održavanja utrke Red Bull 400 na Igmanu: 26. jun 2021. godine.
Takmičenjem na igmanskoj skakaonici, BiH će se pridružiti odabranom društvu zemalja koje su ugostile utrke svjetskog Red Bull 400 prvenstva. U ovih deset godina održana su 73 takmičenja na 25 lokacija u 18 zemalja (na tri kontinenta).
Ova utrka je ultimativni test izdržljivosti i snage volje, iskušenje čak i za vrhunske sportiste. Začeta 2011. u Austriji, prerasla je u međunarodno takmičenje koje je prošle godine privuklo više od 18.400 takmičara širom svijeta, iz različitih sportskih disciplina i različitog nivoa fizičke spreme.
Prijaviti se mogu i rekreativci i profesionalni sportisti, odnosno svi koji smatraju da mogu odgovoriti na izazov utrke duge svega 400 metara - ali koja uključuje iscrpljujući uspon uz skijašku skakaonicu. Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen.
Red Bull 400
Red Bull 400
Utrka će biti održana na istoj onoj skakaonici na kojoj je 1984. godine legendarni 'Leteći Finac', Matti Nykänen, doletio do svog prvog olimpijskog zlata. Za razliku od njega, na Red Bull 400 učesnici će se kretati suprotnim smjerom - od podnožja ka vrhu, no svi koji stignu do vrha zajamčeno će se osjećati kao šampioni.
Takmičenje se organizuje u kategorijama za žene i muškarce, koji će startati odvojeno, ali ista pravila i format važe za sve. Učesnici će biti podijeljeni u grupe, kroz koje će pokušati da izbore mjesto u finalu.
Prijave su otvorene i registrirati se možete na ovom linku
Podsjećamo da oni koji nisu stornirali svoju proslogodišnju registraciju, mogu je koristiti i ove godine.

Nagrade i startni paketi

Takmičare će na Igmanu dočekati startni paket koji sadrži sve što je potrebno za jednu ovakvu utrku - i malo više od toga. U paketu se nalaze ruksak za trčanje, dres, medalja, bandana, Red Bull, voće, kupon za hranu i piće te dodatak prehrani za sportiste OsteoRevital PRO
Startni paket Red Bull 400
Startni paket Red Bull 400
Startni paket:
- Ruksak za trčanje
- Dres
- Medalja
- Bandana
- Red Bull
- Voće
- Kupon za hranu i piće
- Ostero Revital Pro (dodatak prehrani za sportiste)
Nagrade:
- prvo mjesto žene i muškarci: 1.000 KM
- drugo mjesto žene i muškarci: Let žirokopterom
- treće mjesto žene i muškarci: tandem let paragliderom
- četvrto mjesto žene i muškarci: voznja quadom
Organizatori će pratiti pravila i preporuke nadležnih službi u vezi s aktuelnom situacijom, te event organizovati shodno tim pravilima i preporukama.