F1

Gasly i AlphaTauri - luda vožnja do pobjede!

© Getty Images/Red Bull Content Pool
U najnevjerovatnijoj utrci Formule 1 posljednjih godina, Pierre Gasly stigao je u Monzi do prve pobjede u karijeri, na domaćoj stazi svoje ekipe AlphaTauri!
Piše redbull.baObjavljeno na dan
Historija se ponovila! Tačno 12 godina nakon jedne od najvećih senzacija u historiji Formule 1, pobjede Sebastiana Vettela za Toro Rosso u Monzi 2008. godine, svjedočili smo na istom mjestu ove nedjelje sličnom čudu u režiji talijanske ekipe koja od ove sezone nastupa pod imenom Scuderia AlphaTauri Honda.
U ludoj utrci okrenutoj naglavačke nakon prekida zbog izlijetanja Charlesa Leclerca, zablistao je na legendarnoj stazi Pierre Gasly i ostvario pobjedu koju nije mogao predvidjeti baš niko.
Sreća prati hrabre, a mladi 24-godišnji Francuz vješto je iskoristio greške i pehove favorita. Nakon rezerviranog prvog dijela utrke, sigurnosni automobil i crvena zastava pomogli su Gaslyju da se probije do trećeg mjesta, da bi pri ponovnom startu u 28. krugu jurnuo prema naprijed i preuzeo vodstvo koje je čvrsto držao do samog kraja, izdržavši silovite napade Carlosa Sainza u posljednjem krugu, za svoj prvi trijumf u karijeri. Treće mjesto pripalo je Lanceu Strollu.
"Iskreno, ovo je zaista nevjerovatno. Još uvijek nisam svjestan šta se zapravo dogodilo. Bila je luda utrka i mislim da je bilo ključno što sam prošao Strolla pri ponovnom startu, nakon čega sam poveo i mogao kontrolirati utrku," izjavio je oduševljeni Pierre Gasly nakon utrke pa dodao:
Jako sam pritiskao u svakom krugu, jer sam htio pobjeći, da drugi vozači ostanu bez zavjetrine. U završnici sam potrošio gume, proklizavao, a Carlos je bio sve bliže. Poznajem sebe i znam da bih bio ljut da sam ostao bez trijumfa u posljednjim krugovima. No, sad sam tako sretan zbog prve pobjede u Formuli 1!
Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri looks on during the Scuderia AlphaTauri AT01 Livery launch on February 14, 2020 in Salzburg, Austria.
Pierre Gasly
Formula 1
Race winner Pierre Gasly of Scuderia AlphaTauri celebrates on the podium during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 6, 2020.
Pierre Gasly made history by winning his first Grand Prix in Italy
Iza Gaslyja je turbulentan početak karijere u Formuli 1 koju su obilježili zapaženi nastupi za Toro Rosso u debitantskoj sezoni pa prelazak u Red Bull Racing koji nije ispao kakvim se nadao. Uslijedio je prošle godine povratak u Toro Rosso i fantastično drugo mjesto osvojeno u Brazilu, da bi taj podvig sada uspio nadmašiti čudesnom pobjedom u Monzi koja mu značajno diže vrijednost u elitnom automobilističkom takmičenju.
Ne želim otići s ovog pobjedničkog postolja, jer ovakve trenutke nikad ne znaš koliko ćeš puta imati prilike doživjeti!
Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri looks on during the Scuderia AlphaTauri AT01 Livery launch on February 14, 2020 in Salzburg, Austria.
Pierre Gasly
Formula 1
Pierre je postao 109. različiti pobjednik u historiji Formule 1 i prvi Francuz koji je trijumfirao još tamo od 1996. godine i svima drage pobjede Oliviera Panisa u Monte Carlu.
Pierre Gasly celebra su victoria en Monza
Pierre Gasly celebra su victoria en Monza
Za AlphaTauri bio je ovo drugi trijumf u historiji ekipe. Oba su se dogodila upravo u Monzi, zahvaljujući Vettelu i Gaslyju, na stazi koja postaje čarobna za družinu smještenu u dvjestotinjak kilometara udaljenoj tvornici u Faenzi.
"Nevjerovatno je da smo ovo doživjeli i to u našoj Italiji. Gasly je već na belgijskoj Spa pokazao koliko dobar može biti, a ovaj put je odvozio briljantnu utrku. Sve je kontrolirao," kaže šef Scuderije AlphaTauri Franz Tost.
Monza će ove godine ostati zapamćena kao mjesto s tri potpuno neočekivana lica na postolju, što nismo imali u Formuli 1 više od čitave decenije. Zapravo, u zadnjih sedam godina pobjeđivali su isključivo vozači Red Bull Racinga, Ferrarija i Mercedesa, da bi AlphaTauri novim velikim podvigom prekinuo tu seriju i pokazao je da je u sportu sve moguće.
Pierre Gasly
Pierre Gasly
Što se Gaslyja tiče, legenda kaže da je Vettel nakon slične pobjede nanizao četiri titule prvaka svijeta i postao jedan od najuspješnijih vozača svih vremena. Pierre je svakako pokazao da talent ima, a ako se sve poklopi, zasigurno i on može do najviših dometa u Formuli 1...