Red Bull RapLika 2018

Red Bull RapLika: učesnici regionalnog finala

© Sulejman Omerbašić

Kratki video profili donose njihova predstavljanja: Sokol, Usce, Samuraj Krek i Arot govore o svojim motivima za učešće, jakim i slabim stranama, očekivanjima od regionalnog finala...

Red Bull RapLika 2018, najveće regionalno takmičenje u hip hop improvizaciji, približava se svom velikom finalu. U subotu 30. juna, na Sonom trgu u Tuzli će pasti odluka ko je najbolji freestyler u regiji. Favorita za osvajanje titule ima više.
Do regionalnog finala Red Bull RapLike ostalo je još svega nekoliko dana. Osam najboljih freestyle MC-ijeva iz regije u subotu će se u Tuzli boriti za krunu kralja freestylea. Boje BiH brane Arot, Sokol i MC Nuha; Hrvatsku predstavljaju Usce, Krljo i Tzre; dok iz Srbije dolaze Samuraj Krek i Loco Morocco.
Freestyle dueli su uvijek neizvjesni, ali favoritima bi - makar na papiru - najprije mogli proglasiti pobjednike ovogodišnjih državnih finala i, naravno, aktuelnog regionalnog prvaka.
Kratki video profili donose njihova predstavljanja: Sokol, Usce, Samuraj Krek i Arot govore o svojim motivima za učešće, jakim i slabim stranama, očekivanjima od regionalnog finala...
Sokol, mladi MC iz Bihaća s minhenskom adresom, napravio je senzaciju kao autsajder pregazivši sve protivnike i osvojivši bh. finale Red Bull RapLike 2018. Ubrzo je iskoristio nagradu koju je dobio za tu pobjedu - snimanje pjesme u studiju DB u Sarajevu - te je svjetlo dana ugledao njegov prvi oficijelni singl, kojim je pokazao da njegova snaga ne leži jedino u improvizaciji.
Usce, do tada relativno nepoznat na freestyle sceni, priredio je veliko iznenađenje na hrvatskom finalu Red Bull RapLike pobijedivši dosta iskusnije i favorizovanije takmičare, baš kao i Sokol u BiH. MC na kojeg svakako treba obratiti pažnju na regionalnom finalu.
Samuraj Krek, viceprvak Red Bull RapLike 2017 i ovogodišnji pobjednik državnog finala u Srbiji, drugi put juriša na regionalni tron. Za razliku od Sokola i Uscea, ima veliko iskustvo u freestyle, ali i pre-written betlovima (borbe s prethodno napisanim tekstom). Definitivno jedan od favorita, reper od kog se na svakom takmičenju očekuje mnogo.
Arot je aktuelni prvak, pobjednik regionalnog finala Red Bull RapLike 2017. Prethodno jako uspješan u pre-written betlovima i regionalnoj Rap Skillz ligi, u freestyle betlu se prvi put ozbiljnije okušao prošle godine i odmah stigao do samog vrha. Imaće poseban motiv da odbrani titulu pred domaćom publikom u Tuzli.
Njihove nastupe će u subotu ocjenjivati žiri u sastavu: Frenkie, Vojko V, Kendi, Toza (Rap Skillz) i Zlatko. Voditeljski zadatak pripao je Sajsi MC i ekipi iz Helem Nejse, a za dobru muziku i beatove zadužen je DJ Soul. Takmičenje na Sonom trgu u Tuzli počinje u 19h, a ulaz je slobodan.
Za sve vijesti i informacije, pratite web stranicu i Facebook profil takmičenja.