Wings for Life World Run
© Red Bull Content Pool
Running

Znaš li šta je Wings For Life?

Saznaj sve o utrci koja mijenja živote!
Piše redbull.ba
4 min readObjavljeno na dan
Wings for Life World Run je globalna humanitarna utrka koja se održava svake godine u maju pod motom “Trčimo za one koji ne mogu”. Jedinstvena je jer desetine hiljada ljudi širom svijeta učestvuje na isti dan, u istom trenutku, po kiši, suncu ili snijegu, bilo da trče na jednoj od službenih lokacija ili gdje god se nalazili uz Wings For Life App Run.

IZNOS U VISINI 100% SVIH DONACIJA ODLAZI NA ISTRAŽIVANJE OZLJEDA KIČMENE MOŽDINE.

Na Wings for Life World Run utrci trčimo za one koji ne mogu! Iznos od 100% svih startnina i donacija odlazi na istraživanja kako bismo pronašli lijek za povrede kičmene moždine. Red Bull to čini mogućim, a pokriva i sve administrativne troškove.

Svi su pobjednici

Još jedna cool stvar je da imaš priliku vidjeti koliko daleko možeš trčati, bez ikakvog pritiska. Nema ciljne linije. Umjesto toga, pokretna ciljna linija pod nazivom 'presretačko vozilo' lovi tebe! Kad te ulovi, trčanje je gotovo i možeš početi slaviti!
Wings for Life World Run Zadar

Wings for Life World Run Zadar

© Marjan Radović

Ako želiš učestvovati, možeš se prijaviti ovdje. Bili bismo presretni ako ćeš biti dio trke! Naredna utrka Wings For Life je u nedjelju, 7. maja 2023. godine u 13 sati po našem vremenu.
Wings for Life World Run 2022 Mostar

Wings for Life World Run 2022 Mostar

© Jadran Čilić

Wings for Life World Run 2022 Mostar

Wings for Life World Run 2022 Mostar

© Jadran Čilić

Možeš učestvovati na nekoj od flagship utrka - nama najbliža je u Zadru ili na App Run trci, gdje god se nalaziš.

TRČIMO ZAJEDNO

Na Wings for Life World Run utrci svi startaju istovremeno, širom svijeta. Signal za start utrke istovremeno će se oglasiti na svim kontinentima. To znači da trkači u Velikoj Britaniji počinju u 12 sati, u Bosni i Hercegovini u 13 sati, a u Australiji u 23 sata.
Wings For Life World Run Takashima Japan

Wings For Life World Run Takashima, Japan

© Naoyuki Shibata for Wings for Life World Run

Nije važno jesi li profesionalni sportista, rekreativac ili početnik. Nema cilja. Umjesto toga, 30 minuta nakon starta, presretačko vozilo započinje svoju potjeru i lovi trkače i učesnike u invalidskim kolicima. Rekreativci će stići do petog ili desetog kilometra, dok će se profesionalni trkači znojiti do 60. kilometra ili više!
Imaš svoj lični cilj? Kalkulator ciljeva pomoći će ti da utvrdiš ritam koji ćeš morati postaviti na utrci. Tvoj rezultat nije vrijeme, već udaljenost koju si postigao.

Naša misija: istraživanje koje daje nadu

Upravo u ovom trenutku, dok ovo čitaš, neko boluje od povrede kičmene moždine ili će ostati paraliziran. To znači: nema osjećaja u nogama, a u najgorem slučaju nema ga ni u rukama. Nema šetanja, nema trčanja, nema izlaska na svojim nogama na planinski vrh… Nepokretnost znači i neprestanu ovisnost o pomoći drugih.
Želimo pomoći. Kao dobrotvorna zaklada, Wings for Life podržava istraživanja širom svijeta. Naš glavni cilj: pronaći lijek za povrede kičmene moždine.

Tvoja startnina je tvoja donacija

Učešćem na Wings for Life World Run utrci činiš dobro i pomažeš nam da se približimo konačnom cilju. Tvoja startnina i svaka donacija, u 100% iznosu odlaze na istraživanja povreda kičmene moždine. Red Bull to čini mogućim, a pokriva i sve administrativne i organizacione troškove.
Wings for Life World Run Zadar

Wings for Life World Run Zadar

© Predrag Vučković

Zajedno za isti cilj

Nevjerovatno je šta smo sve zajedno postigli od 2014. godine:
  • Trčali smo u 195 zemalja
  • Imali smo 1 086 988 učesnika
  • Zajedno smo pretrčali 1 026 676 810 kilometara
  • Prikupili smo 38 300 000 EUR
  • Podržali smo 239 projekata i 59 kontinuiranih istraživačkih projekata

Utrka koja mijenja živote

Zahvaljujući istraživanjima finansiranim od strane Wings for Life dosad su tri sudionika s ozljedama kičmene moždine, David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam uspjeli nastupiti na Wings for Life World Run utrci vlastitim snagama, bez pomoći invalidskih kolica!
David Mzee of Switzerland performs during the sixth edition of the Wings for Life World Run in Zug, Switzerland on May 5, 2019.

David Mzee made WFLWR history by walking across the start line in Zug

© Romina Amato for Wings for Life World Run

Budi dio Wings For Life trke! Prijavi se ovdje. Vidimo se u nedjelju, 7. maja 2023 u 13 sati.