Alice In Chains @ MTV Unplugged
© -
Music

TOP 3: MTV Unplugged (maar niet die van Nirvana)

Of hoe je perfect de jaren ’90 samenvat.
Geschreven door Lindsi Dendauw
Gepubliceerd op
MTV trekt de stekker terug uit hun versterkers. Vanaf 8 september brengen ze hun reeks MTV Unplugged terug en zullen muzikanten - trouw aan de oude formule - hun songwriting skills bewijzen door hun nummers akoestisch te brengen. MTV kondigde ondertussen ook al aan dat hun eerste aflevering zal draaien rond Shawn Mendes, bekend van de hit 'Stitches'. Het ziet er dus naar uit dat de nieuwe Unplugged-serie voornamelijk rond popmuziek zal draaien.
Het format is legendarisch natuurlijk. In de jaren ’90 kwamen de allerbeste alternatieve rockartiesten langs. Hieronder drie legendarische sessies. Behalve die van Nirvana dan, want de kans is groot dat je de cd van MTV Unplugged in New York toch liggen hebt.

Eric Clapton

Het was niet enkel een shock om een elektrische gitaaricoon zijn typische Fender Stratocaster te zien inruilen voor een Martin, Eric Clapton's verschijning op MTV Unplugged legde de lat wel héél hoog voor de artiesten na hem. Zijn herwerkte versie van 'Layla', de bluescovers en het emotionele 'Tears In Heaven' maakten de aflevering legendarisch. De cd-opname ging maar liefst 10 miljoen keer over de toonbank en leverde Clapton zes Grammy’s op. En een hoop nieuwe fans natuurlijk.

Alice In Chains

Nadat Pearl Jam en Nirvana al akoestisch waren gegaan, mochten Alice in Chains - hun collega’s uit Seattle - natuurlijk niet ontbreken. De fans waren verrukt, want de band had er net een erg turbulente periode opzitten, waarin ze quasi al hun shows op het laatste nippertje annuleerden. Hun Unplugged-sessie was een intiem concert waarin frontman Layne Staley toonde wat voor een fantastische zanger hij wel niet was. Het werd helaas een van de laatste concerten met de band voor hem.

Jimmy Page & Robert Plant

MTV Unplugged kreeg al een aantal bijzondere reünies voor elkaar, zoals die van The Eagles en Kiss. Maar de sessie met Robert Plant en Jimmy Page was toch wel heel bijzonder. Een reünie van Led Zeppelin kunnen we het niet noemen - John Paul Jones was zelfs niet gevraagd - maar het was wel een zeer sterke artistieke prestatie. De twee muzikanten brachten samen met een aantal Egyptische muzikanten en een strijkkwartet speciale versies van klassiekers als 'Kashmir' en 'The Battle of Evermore'.