Red Bull Basement
© Red Bull Content Pool
Technology

Je idee pitchen voor Red Bull Basement? Check deze tips!

Je wil je tech-idee voor Red Bull Basement delen met de wereld, maar hebt geen idee hoe je aan de pitch moet beginnen? Dit zijn 6 gouden regels!
Geschreven door Start it @ KBC
5 minuten lezenGepubliceerd op
Red Bull Basement is terug! Met dit internationale project willen we ook dit jaar studenten inspireren, begeleiden en hun vernieuwende ideeën vleugels geven met talrijke workshops en mentorprogramma's met experten zoals Christian Horner, Cedric Dumont en Fabio Wibmer.
Zit jij op een innovatief tech-idee te broeden? Upload dan vóór 24 oktober 2021 een korte videopitch van 60 seconden waarin je jouw idee uitlegt via www.redbullbasement.com. Het team met het beste idee volgens onze jury mag binnenkort ons land vertegenwoordigen in de wereldfinale in Istanboel.
Hulp nodig om te beginnen of je pitch te perfectioneren? We bundelden onze krachten met Start it @ KBC en geven je hieronder onze beste tips!

Ken je doelpubliek

Laten we beginnen bij het begin: ken je publiek. Je pitch voor investeerders is niet dezelfde als die voor klanten, potentiële werknemers of - in het geval van Red Bull Basement - een jury. Tijd om je handen vuil te maken en wat graafwerk te verrichten dus. Onderzoek de mensen tot wie je spreekt en zoek uit wie ze zijn en wat ze doen, bijvoorbeeld via LinkedIn. Bedenk hoe je hen van dienst kunt zijn en waarom ze naar jou zouden moeten luisteren.
De Belgische jury die tijdens Red Bull Basement je pitch zal beoordelen:
  • Hassan Haddouchi: Belgische finalist van Red Bull Basement 2020. Met zijn start-up WorkerPro Games maakt hij studeren aangenamer door het te koppelen aan gamification.
  • Jim Nkolo: business coach bij Start it @ KBC, de grootste startup community in België die innovatief ondernemerschap ondersteunt en promoot.
  • Kristof Schraepen: innovation strategist bij NTT, het vierde grootste telecommunicatiebedrijf ter wereld dat ook z'n schouders onder Red Bull Basement zet.

Geef (net) genoeg context

Voordat je alle voordelen van je product of dienst uit de doeken doet, moet je het publiek ook een idee geven van wie je bent en wat je motiveert (zonder je luisteraars door een eindeloze anekdote te slepen).
De grove structuur van een sterke pitch ziet er ongeveer zo uit:
  • Begin met een korte omschrijving van het probleem dat je product of dienst helpt op te lossen.
  • Doe vervolgens een "big fat promise" om de aandacht van het publiek te trekken. Wat is de waarde van je bedrijf of idee? Wat ga je doen om het probleem op te lossen? Om vervolgens iets dieper in te gaan op hoe je dat precies gaat doen, en hoe je het beter gaat doen dan anderen.
  • Sluit af met een eenvoudig voorstel of een oproep tot actie.

Zet jezelf of je team in de kijker

De mensen in je team, dat is wat je startup onderscheidt van alle anderen die iets gelijkaardigs proberen te doen. Probeer dus alles wat jouw dreamteam geschikt maakt als Belgische finalist zoveel mogelijk te benadrukken. Denk maar aan jullie unieke vaardigheden, jullie ervaring, hoe jullie elkaar aanvullen...

Let op je non-verbale communicatie

Een sterke pitch heeft niet alleen een goede inhoud, maar wordt ook op een krachtige manier gebracht. En daarbij is non-verbale communicatie een belangrijk aandachtspunt. Zorg dat je altijd een open houding aanneemt - dus bijvoorbeeld niet met gekruiste armen - en zet je woorden kracht bij met genoeg (maar ook niet teveel) handgebaren. Papiertjes of een pen vasthouden, doe je beter niet als je niet voor een afgeleid publiek wil pitchen. Ook je gezichtsuitdrukkingen kunnen in je voordeel spelen. Een natuurlijke glimlach zorgt er bijvoorbeeld voor dat je publiek je pitch meteen als positiever ervaart.

Pas de 10/20/30 Powerpoint-regel toe

De Amerikaanse marketing specialist, auteur en investeerder Guy Kawasaki zweert bij de 10/20/30 Powerpoint-regel. Het is eigenlijk heel eenvoudig: een pitch moet 10 dia's hebben, mag niet langer duren dan 20 minuten en mag geen lettertype bevatten dat kleiner is dan 30 punten. Deze regel geldt voor elk type presentatie waarbij je anderen moet overtuigen, of het nu voor potentiële investeerders, klanten of juryleden is. Iets minder relevant voor Red Bull Basement - want daar doen we het zonder Powerpoint en in 60 seconden tijd - maar een gouden tip voor wie daarbuiten ook nog wil pitchen.
Hoe Kawasaki deze cijfers gekozen heeft? Hij legt uit:
  • Mensen kunnen volgens onderzoek niet meer dan 10 concepten begrijpen in een vergadering. Hou het dus verteerbaar en beperk je tot 10 slides.
  • Als de presentatie langer duurt dan 20 minuten, verliest je publiek z'n concentratie. Nog tijd over? Gebruik die dan voor discussie.
  • Gebruik de tekst om je belangrijkste punten te schetsen, zodat het publiek zich blijft concentreren op wat je zegt in plaats van te lezen wat er allemaal op het scherm staat.

Oefening baart kunst

Deze spreekt voor zich. Een sterke pitch bereik je door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Voor de spiegel, voor je collega's of vrienden... Film jezelf een paar keer en herbekijk de opnames om te zien wat beter kan.
Check, check, dubbelcheck? Dan ben je helemaal klaar om je tech-idee te pitchen voor onze jury! Upload je video via www.redbullbasement.com!