MTB

Top 5: De beste downhill mountainbikes van 2021

© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool
Op zoek naar een nieuwe fiets om heuvels en bergen mee naar beneden te knallen? Dit zijn vijf van de beste mountainbikes voor 2021 die bovenaan je verlanglijstje horen!
Geschreven door James McKnightBijgewerkt op
Downhill racen? Dat is zo snel mogelijk een berg naar beneden knallen op het meest ruige, steile, technisch uitdagende parcours dat je maar kan bedenken. Beheerst en gefocust blijven, is daarbij de boodschap. En een degelijke fiets brengt je ook al een heel stuk verder.
Downhill fietsen zijn gebouwd om aan een aantal essentiële criteria te voldoen. Zo zijn ze niet alleen sterk en licht, maar moeten ze ook stabiel zijn en genoeg snelheid kunnen halen. En de allerbeste voor 2021 - voor professionele én casual riders? Die vind je hieronder!

1. YT Industries Tues 29

Vali Holl op een YT Tues 29 tijdens de UCI DH World Championships in Leogang, Oostenrijk op 10 oktober 2020
Vali Holl op haar YT Tues 29 bike
YT Industries Tues 29
Prijs: Vanaf €4500
Materiaal frame: Carbon fibre
Framegrootte: S, M, L, XL
Wielgrootte: 29”
YT Industries zorgde in 2016 voor een drastische verandering in het imago van merken die alleen voor de directe verkoop bestemd zijn, toen het bedrijf een partnerschap aanging met Aaron Gwin. Gwin bewees voor eens en voor altijd dat YT meer dan opgewassen is tegen de kolossen van de World Cup races toen hij met een YT-fiets zijn eerste wereldbeker won. De legendarische Amerikaan rijdt ondertussen voor Intense, maar een andere downhill topatleet, Vali Höll, heeft zijn plek met succes ingenomen.
Er zijn twee eersteklas carbon 29" modellen in het Tues 29-assortiment: de Pro en de Pro Race. Beide modellen bieden waar voor hun geld. Als je van plan bent om aan downhill racing te doen op het hoogste niveau, dan is de Pro Race precies wat je zoekt. Andere plannen? Ook dan is de YT Industries Tues 29 een heel degelijke fiets die net zo geschikt is voor alledaagse enthousiastelingen als voor wereldkampioenen!

2. Commencal Supreme DH 29-27

Myriam Nicole poseert tijdens de UCI DH World Championships in Leogang, Oostenrijk met haar gepersonaliseerde Supreme DH mountainbike.
Myriam Nicole met een gepersonaliseerde Supreme DH mountainbike
Commencal Supreme DH 29-27
Prijs: Vanaf €5600
Materiaal frame: Aluminium
Framegrootte: S, M, L, XL
Wielgrootte: 29” / 27.5”
Als je even snel wilt gaan als de echte pro's, dan is de Commencal Supreme DH voor jou de beste keuze. Vooral de laatste editie met z'n grote 29" voorwiel en een kleiner 27,5" achterwiel is een aanrader. Dit is de meest voorkomende fiets in de World Cup downhill races en wordt door heel wat teams gebruikt om eindeloze overwinningen en titels te pakken. En daarmee weet je genoeg, toch?

3. Canyon Sender CFR

Tahnee Seagrave tijdens de UCI DH World Championships in Leogang, Oostenrijk op de Canyon Sender CFR mountainbike op 11 oktober 2020.
Tahnee Seagrave op de Canyon Sender CFR
Canyon Sender CFR
Prijs: €5800
Materiaal frame: Carbon fibre
Framegrootte: S, M, L, XL
Wielgrootte: 29” of 29/27.5”
De Canyon Sender CFR (Canyon Factory Racing) is voor 2021 volledig gereviseerd op basis van de ervaringen van partners Troy Brosnan en Tahnée Seagrave in de World Cup.
De verstelbare lengte en het bereik van de kettingsteun, praktische functies zoals makkelijk toegankelijke schokdempers en het progressieve maar gevoelige ophangingsplatform maken van de Sender CFR een droommachine voor elke racer - en monteur.
Opnieuw wordt hier bewezen dat er geen duidelijk consensus is over de ideale wielgrootte voor downhill racen. De Canyon Sender CFR komt met 29" wielen of met een 29/27,5" opstelling.

4. Atherton Bikes DH Bike

Gee Atherton tijdens de UCI DH World Cup in Maribor, Slovenië op 15 oktober 2020.
Gee Atherton op de Atherton DH mountainbike
Atherton DH bike 2021
Prijs: Vanaf €6700
Materiaal frame: Titanium en carbon
Framegrootte: Onbeperkt
Wielgrootte: 29” / 27.5”
Atherton Bikes maakt gebruik van een additieve productietechnologie (een soort van 3D printen) om de titanium frameknopen te produceren, en carbon buizen worden op lengte gesneden en op hun plaats gelijmd (met heel, heel sterke lijm). Hierdoor kunnen ze snel een prototype van een nieuwe fiets maken, wat betekent dat ze voor elke race een frame kunnen gebruiken dat volledig geschikt is voor het parcours.
De nieuwste versie is een mullet set-up met een groter 29" voorwiel en een 27,5" achterwiel. De fietsen zijn in 2020 voor het eerst in de verkoop gegaan, maar als je er eentje wil, houd je best de website en social media van Atherton Bikes goed in de gaten.

5. Santa Cruz V10 MX

Nina Hoffmann tijdens de UCI DH World Cup in Maribor, Slovenië op 18 oktober 2020 op een Santa Cruz V10 MX downhill mountainbike.
Nina Hoffmann op de Santa Cruz V10 MX
Santa Cruz V10 MX
Prijs: Vanaf €6700
Materiaal frame: Carbon fibre
Framegrootte: S, M, L
Wielgrootte: 29” / 27.5”
De V10 van Santa Cruz is een legendarisch onderdeel van de downhill wereld. En terecht, want verschillende versies van deze fiets hebben 's werelds allerbeste riders al meermaals richting wereldbekers en andere overwinningen gestuurd.
Voor 2021 steelt de Santa Cruz V10 MX de show, hoewel er ook nog steeds 29" en 27,5" versies beschikbaar zijn. Waarom de V10 MX? Als je de 2020 Mercedes Benz UCI Downhill World Cup races in Slovenië hebt gezien, dan ken je het antwoord al. Loris Vergier haalde daar twee overwinningen op deze fiets en bij de vrouwen was het Nina Hoffmann die met de V10 MX haar eerste wereldbekerzege haalde. Enough said.