Check out these F1 movies and TV shows
F1

Dit zijn de Formule 1-films en -series die je absoluut moet zien!

© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Met al de dramatiek eigen aan de sport, is het geen verrassing dat er over de Formule 1 heel wat spectaculaire films en series zijn gemaakt. Maar waar moet je beginnen? Dit zijn onze favorieten!
Geschreven door Jamie Hunt-StevensonGepubliceerd op
Met de hevige rivaliteit, een hoog octaangehalte, onvoorspelbare acties en spectaculaire skills, is het geen wonder dat de Formule 1 zo innig omarmd werd door Hollywood, waardoor het onderwerp werd van enkele iconische films en series. Maar met zoveel keuze, is het moeilijk weten wat nu echt de beste F1-verhalen zijn voor het grote en kleine scherm. En daarom: onze selectie van de F1-films en -series die je absoluut zou moeten zien!
Is het jouw droom om de F1-wereld eens van heel dichtbij te ontdekken? Doe dan snel mee aan onze Red Bull Pit Stop Challenge! Misschien word jij dan wel voor één dag lid van de Red Bull Racing pit crew tijdens de GP van België in Spa-Franchorchamps...

1. The History of the Pit Stop

In een sport waarin alles draait om verbluffende vaardigheden en snelheden, is de pitstop misschien wel een van de meest indrukwekkende aspecten van de Formule 1. In de tijd die nodig is om even met je ogen te knipperen, geven de pitstopteams blijk van een ongelooflijke focus en coördinatie in een prachtige choreografie die zo doeltreffend is dat wat minuten zou moeten duren, in enkele secondes gefikst wordt. The History of the Pit Stop biedt kijkers de kans om te zien hoe dit ongelooflijke teamwork telkens weer tot een goed einde wordt gebracht en wat de pitstop betekent voor zowel de piloten als hun team. Voor een spannende blik achter de schermen is The History of the Pit Stop een must.
F1 · 45 min
The History of the Pit Stop
Vergeet de gratis Red Bull TV-app niet te downloaden en bekijk de Formule 1-actie op al je toestellen! Download de app hier.

2. ABC of F1

En wat als je back to basics wil? De Formule 1 kan – net als elke andere sport – overweldigend lijken omwille van de rijke geschiedenis, het jargon en de steeds veranderende regels, disciplines en persoonlijkheden. Gelukkig geeft de serie ‘ABC of…’ je de antwoorden die je zoekt, in schitterende afleveringen die zowel allesomvattend als verslavend zijn.
Van kajakken tot mountainbiken, biedt de serie je een spoedcursus in je nieuwe favoriete hobby. De Formule 1-aflevering (Seizoen 1, Aflevering 8) is hier geen uitzondering op, en kan je een geweldige en volledige inleiding geven, van de terminologie tot de helden en het drama van de F1.
F1 · 27 min
ABC of… Formula One

3. Two 2 Four Wheels

Er zijn maar weinig succesvolle gevallen geweest van professionele atleten die van de ene sport naar de andere overstapten. Wie zou bijvoorbeeld de noodlottige honkbalcarrière van Michael Jordan kunnen vergeten? Maar in de kortfilm Two 2 Four Wheelservaren twee MotoGP™-kampioenen (Marc Márquez en Dani Pedrosa) en motorcrosskampioen Tony Cairoli hoe hun uitstekende vaardigheden op twee wielen vertaald worden naar de Formule 1, eerst in een F1-simulator op het hoofdkantoor van Red Bull Racing in het VK, voordat ze daadwerkelijk over het echte circuit van de Red Bull Ring in Oostenrijk racen. Spoiler alert: het blijkt dat ze best wel hun plan trekken, ongeacht het aantal wielen.
F1 · 8 min
MotoGP Goes F1

4. Ground Effect

Al meer dan 20 jaar ging een van de meest iconische circuits van de Formule 1 in sluimerstand – dat van de Mexicaanse Grand Prix – nadat het favoriete circuit van de piloten gesloten werd omdat het niet voldeed aan de veiligheidsnormen. In 2015 werd het evenement echter nieuw leven ingeblazen toen het circuit een grondige makeover onderging om aan de huidige FIA-vereisten te voldoen. Ground Effect, een kortfilm die de race tegen de klok documenteert om dit circuit weer tot leven te brengen, toont de inspanningen achter de wederopbouw, terwijl miljoenen fans wereldwijd met ingehouden adem wachtten tot de F1 de weg naar Mexico terug zou vinden.
F1 · 26 min
Ground Effect

5. Mechanics of Creativity

In de documentaire Mechanics of Creativity bezoekt voormalig Formule 1-superster David Coulthard de Cubaanse hoofdstad Havana om er de monteurs te ontmoeten die worden geprezen als de meest creatieve ter wereld. Hij ervaart er een broederschap die in staat is om hun auto's tientallen jaren draaiende te houden door een mix van vindingrijkheid, passie en creativiteit.
Naast het oogstrelende schouwspel van enkele van de 60.000 oldtimers in de straten van Havana (een gevolg van de revolutie van het land: auto's kunnen alleen worden gekocht en verkocht als ze vóór 1959 door de straten van Cuba reden), krijgen we ook Coulthard te zien terwijl hij door enkele van de historische wijken van Havana racet in een Pontiac uit 1955 voor de Cuban Classic Car Rally. Voor iedereen die op zoek is naar een fascinerende kijk op een andere racecultuur, is Mechanics of Creativity een must-see.
F1 · 23 min
Mechanics of Creativity