esports

G2-zwaargewicht huNter- geeft je 8 beginnerstips voor CS:GO

© Helena Kristiansson/ESL
Nu Counter-Strike: Global Offensive records aan het breken is, vroegen we huNter- van G2 Esports naar zijn tips voor beginners in de ultieme tactische team shooter!
Geschreven door Jamie StevensonGepubliceerd op
Counter-Strike heeft de wind in de zeilen. Vorige maand kondigde Steam aan dat het een nieuw record had bereikt voor gelijktijdige gebruikers, met een verbijsterende 24-uurs piek van 20.313.451. En het was geen verrassing dat de meest populaire game op het platform CS:GO van Valve was, een van de grootste FPS-esports ter wereld, met 1.024.845 gelijktijdige spelers - niet slecht voor een game die voor het eerst werd uitgebracht in 2012.
Dus met zowel nieuwe als ervaren spelers die massaal naar Steam kwamen om deze bloedstollende multiplayer-shooter te checken, dachten we dat we misschien eens ons oor te luisteren konden leggen bij een expert. We vroegen naar tips om als nieuwkomer echt goed te worden in CS:GO. En wie is er beter geplaatst dan Nemanja ‘huNter-’ Kovač, een echt G2 esports-zwaargewicht, wiens consistente actiegeweld een doorslaggevende factor is gebleken in het succes van het team!
Hieronder de tips van huNter- over hoe nieuwkomers hun vaardigheden op CS:GO kunnen verbeteren!
Denk je - al dan niet dankzij de onderstaande tips - sterk genoeg te zijn in CS:GO om jezelf te kunnen bewijzen op een nationaal twee-tegen-twee toernooi? Schrijf je dan nu in voor de qualifiers van Red Bull Flick!

1. Trek er voldoende tijd voor uit

Een esports-ster word je niet van vandaag op morgen, en de vaardigheden aanleren die nodig zijn om je CS:GO-skills op te krikken van rudimentair tot prof of semi-prof, vereist veel meer dan alleen maar af en toe een wedstrijdje spelen.
Volgens huNter- haal je uit CS:GO wat je er zelf in stopt: “Allereerst, als je een prof/semi-prof-speler wilt worden, is hard werken vanaf dag 1 het allerbelangrijkste. Veel CS spelen, elke dag productieve dingen doen, zoals oefenen op mikken, vooraanstaande teams en spelers observeren en zoveel mogelijk leren van hun spel.”

2. Ken je rol

Veel online shooters gaan de mist in door puur te mikken op eenvoud: schakel je tegenstanders uit of verzamel het grootste aantal kills, en je komt als winnaar uit de bus. CS:GO heeft zijn succes echter deels te danken aan de buitengewone diepgang van de gameplay en de manier waarop een team samenwerkt om een ​​doel te bereiken. In CS:GO heeft elke speler in het team een ​​andere rol, en er zijn vijf verschillende rollen te vervullen: entry fragger, AWPer, lurker, rifler en in-game leader.
Als dit net iets te overweldigend klinkt, vrees dan niet, CS:GO is nog steeds buitengewoon plezierig (zij het tandenknarsend spannend), en als je een snelle inleiding wilt op de basisprincipes van het spel, dan heeft huNter- goede raad voor jou: “Als je aan de T-kant bent, in de aanval, is het jouw doel om de bom te plaatsen op bomsite A of B of om de vijf tegenstanders uit te schakelen, voor of nadat de bom daadwerkelijk is geplaatst. Als je aan de CT-kant staat, in de verdediging, is het je doel om beide locaties te verdedigen en de terroristen te beletten de bom te plaatsen. Je moet ze dus uitschakelen voordat ze de bom plaatsen of, als ze erin slagen om hem te plaatsen, moet je hem onschadelijk maken. Op hoog niveau speelt de coach ook een grote rol en is hij vaak het kloppend hart van de teamstrategie.”

3. Als het op wapens aankomt, maak dan je huiswerk

De wapens in CS:GO zijn bijna een personage op zich, en nieuwe spelers zullen heel snel ontdekken dat er geen eenduidige oplossing voor een welbepaalde kaart is. En het is niet alleen de typische FPS-kwestie van shotguns-voor-dichtbij, sluipschutter-voor-afstand - zoals huNter- ons vertelt, spelers zullen de tijd moeten nemen om hun arsenaal te leren kennen en te ontdekken wat het best bij elk scenario past.
“Alles is belangrijk”, zegt hij, als hij over de overwegingen met betrekking tot wapens spreekt. “Je hoeft alleen maar vaak te spelen en je zal alle kaarten beprijpen, net als het mikken, de terugslag, en hoe elk wapen werkt. Dus als je alles zo snel mogelijk wilt begrijpen, moet je veel spelen.
“Je moet alle wapens uitproberen, dat is zeker, om beter te begrijpen hoe het werkt: spray, one tap, jump shots. En kijk natuurlijk naar de beste spelers en de beste teams, analyseer hoe ze met alle wapens spelen, wanneer ze ze kopen en dat soort dingen. Als je granaten nodig hebt voor sommige executies met je teamgenoten, koop je goedkopere wapens om ze allemaal te krijgen als je niet genoeg geld hebt.”

4. Krijg waar voor je geld

Hoewel het belangrijk is om wapens te leren kennen, is het ook essentieel dat je je geld verstandig besteedt - en zorg ervoor dat je, vooral als je net begint, geen zuurverdiende valuta verspilt aan slecht gekozen vuurkracht. Dus, wat moet jouw aankoopstrategie zijn? huNter- vertelt het ons: ​​“De M4A4 (CT) en AK47 (T) zijn de meest gebruikte wapens in het spel en het is altijd goed om ze te hebben. Aangezien we een AWP’er in het team hebben, hebben we natuurlijk altijd minstens één AWP aan de CT-kant, soms zelfs twee, en aan de T-kant hebben we er bijna altijd een. Ook hebben veel spelers de afgelopen drie tot vier maanden – na een paar updates – gespeeld met een SG 553 en AUG's (scope-wapens) omdat die gemakkelijker te gebruiken zijn.
“Als de tegenstanders niet goed met hun geld omgaan en alleen met wapens spelen (zonder helm/kevlar), is het altijd goed om met goedkopere wapens te spelen en met meer geld in kassa deze rondes af te werken.”
“Het is altijd goed om met goedkopere wapens te spelen en met meer geld in kassa deze rondes af te werken.”
Nemanja ‘huNter-’ Kovač

5. Wissel je trainingen af

Zoals met alles, baart oefening kunst. Om echt uit te blinken in CS:GO, en jezelf te zien als iets anders dan sluipschuttersvoer, moet je de tijd nemen om te trainen en een routine vast te leggen die voor jou werkt. Dit kan van speler tot speler verschillen, maar een gevarieerd trainingsschema is belangrijk als je de sprong wilt wagen van nat-achter-de-oren newbie naar doorgewinterde veteraan.
huNter- geeft zijn eigen schema als voorbeeld: “Ons team traint vijf tot zes keer per week, afhankelijk van het schema van officiële wedstrijden en toernooien. Over het algemeen trainen we ongeveer acht uur per dag. Eerst doen we een of twee uur theorie op de kaarten die we overdag oefenen, we bespreken en maken het plan dat we die dag willen gebruiken, we definiëren wat we willen doen, dan hebben we vier of vijf kaarten om te oefenen tegen andere teams om dat allemaal uit te testen.
“De manier waarop ik oefen kan verschillen, soms speel ik veel CS (deathmatch, pugs ...) om mechanisch vooruitgang te boeken, en soms kijk ik naar demo's, ga ik alleen op een server en vind ik goede plekken voor mijn posities, afhankelijk van wat ik nodig heb. Mechanisch en strategisch trainen zijn onafscheidelijk om beter te worden op CS.”

6. Als je klaar bent, gaat dan naar betaalde servers

Als je net begint met CS:GO, is het idee om te betalen om gepest te worden waarschijnlijk niet bepaald aantrekkelijk. Betaalde/abonnementsservers zoals FACEIT bestaan ​​echter om een ​​reden: ze bieden serieuzere spelers de kans om in competitie te gaan volgens een andere standaard. huNter- geeft een overzicht van de rol van deze services en waarom ze een noodzakelijke stap voorwaarts zijn voor wie van beginner naar pro gaan:
“Het voordeel van FACEIT ten opzichte van matchmaking is allereerst de kwaliteit van de servers, 128 tick op Faceit versus 64 tick in MM [Matchmaking]. Ik heb een veel beter gevoel op 128 tick, het spel voelt soepeler aan. Bovendien zijn de spelers beter op FACEIT, het zijn meestal spelers die competitief spelen. Matchmaking kent meer beginners, ik denk dat we natuurlijk allemaal begonnen zijn met matchmaking. Maar als je het spel beter begrijpt en je klaar bent om harder te strijden, is FACEIT de serious stuff.”
Screenshot van een kaart in CS:GO
Ken je kaarten

7. Zorg dat de basisprincipes goed zitten

Soms is het beste advies om terug te gaan naar de basis. Als je net begint, is het belangrijk om de eenvoudige ingrediënten te onthouden die ervoor zorgen dat kanonnenvoer in een meedogenloze winnende machine kunnen veranderen - hard werken, de juiste opstelling en teamwerk. huNter- overloopt de basisprincipes:
“Allereerst moet je goede voorwaarden hebben (geweldige pc en monitor, geavanceerde randapparatuur: toetsenbord, muis, headset) als je het beste van jezelf wilt geven. Ten tweede moet je de wil en het verlangen hebben om te slagen, elke dag opnieuw proberen, veel spelen, zoveel mogelijk leren van andere teams en andere spelers. Om het af te maken, moet je een team vinden en er na verloop van de tijd mee samenwerken.”

8. Geef nooit op

Het is begrijpelijk dat beginners twijfels hebben bij hun eerste paar games. Je wordt binnen enkele seconden vermoord zonder zelf iemand om te kunnen leggen, en de vaardigheidskloof voelt onoverbrugbaar aan. Er is echter een reden dat CS:GO het fenomeen is dat het is - de beloningen wegen ruimschoots op tegen de aanvankelijke frustratie, met een game die ongelooflijk diep, zeer bekwaam en vooral ongelooflijk plezierig is.
Voor wie het moeilijk heeft om te beginnen, heeft huNter- enkele bemoedigende woorden: “Als je bereid bent om hard te werken en echt wilt slagen, wees dan geduldig. Werk en wilskracht zijn de belangrijkste dingen bij CS:GO. Als je er klaar voor bent, geef dan niet op, misschien spelen we ooit samen of tegen elkaar op grote evenementen.
"We hebben allemaal moeilijke tijden doorgemaakt waarin we wilden stoppen met spelen, maar we gaven niet op en daarom staan we waar we nu staan.”