FIFA 22
© EA Sports
Games

Dit zijn de vijf beste formaties in FIFA 22!

In FIFA 22 kan je de opstelling van je team met een simpele druk op de knop volledig omgooien. En dit zijn de beste opties!
Geschreven door MrDoorey
3 minuten lezenGepubliceerd op
Hakim El-Kaddouri - online beter bekend als MrDoorey - coacht professionele en minder professionele FIFA-spelers naar de top. Hieronder lijst hij voor ons de vijf sterkste formaties in FIFA 22 op!

4-2-3-1

Voorbeeld van een 4-2-3-1 opstelling in FIFA 22.
FIFA 22: 4-2-3-1 formatie
Net zoals elk jaar is ook in 2022 de 4-2-3-1 de populairste formatie bij de FIFA-spelers. En die kan iedereen gebruiken, op veel verschillende manieren. Wil je een sterk blok plaatsen? Zorg er dan voor dat je buitenste CAM’s de tactiek “terugkomen bij verdedigen” krijgen. Wil je hoge druk zetten op de tegenstander? Dan kan je met opkomende backs de hele aanval van de tegenstander vastzetten.

3-5-2

FIFA 22: 3-5-2 formatie
FIFA 22: 3-5-2 formatie
Dit is een sterk aanvallende formatie die voor sommige spelers - vooral diegene die het beu zijn om tegen diepliggende tegenstanders te spelen - het plezier in het spel kan terugbrengen. Bij deze opstelling staat er elf man in de box, is het onmogelijk om een schot te lossen en is er gewoon geen aanspeelpunt voor doel.
De 352 kan in sommige gevallen je redding zijn. Door een sterk bezette voorhoede kan je eindelijk op de counter je tegenstander helemaal uit verband spelen. Met tot vijf aanvallende spelers kan je altijd wel ergens de bal kwijt. Houd wel in je achterhoofd dat je verdedigend net iets kwetsbaarder bent. Je gebruikt deze formatie dan ook het best om jezelf terug te vechten in een wedstrijd. Zodra je de voorsprong of gelijkmaker gemaakt hebt, switch je terug naar een gebalanceerde formatie.

5-3-2

FIFA 22: 5-3-2 formatie
FIFA 22: 5-3-2 formatie
Wie 352 zegt, denkt meteen ook aan de 532. In deze formatie speel je met vijf verdedigers, wat ervoor zorgt dat je zelden wat tegen krijgt, maar aanvallend toch nog genoeg opties hebt. Probeer deze formatie in combinatie met gebalanceerde vleugelverdedigers om op de counter te loeren.
Als je tegenstander toch een gaatje weet te vinden en je op een achterstand zet, dan switch je best naar een meer aanvallende opstelling.

4-3-2-1

FIFA 22: 4-3-2-1 formatie
FIFA 22: 4-3-2-1 formatie
We hadden het al over de 4231, maar ook de 4321 blijkt een topformatie te zijn in FIFA 22. In deze FIFA werkt een geplaatst schot best goed, dus het is geen slecht idee om je spelers zodanig op te stellen dat je meer in zulke scenario’s komt.
Met een goed bemand middenveld en de standaard vier verdedigers blijft alles in verdedigend opzicht redelijk stabiel. In de aanval moet je het nu wel doen met maar drie spelers, maar dat kan je ruim compenseren met een rechtsvoetige speler op de rechterflank. Met een kapbeweging jezelf aan de rand van de zestien vrijmaken, zal bij de sterke spelers vaak resulteren in een doelpunt. Zoek vooral naar spelers die hoge schietstatistieken hebben.
Handig om te weten: dezelfde tips gelden voor de 4-3-3 formatie.

4-1-2-1-2 en 4-3-1-2

FIFA 22: 4-3-1-2 formatie
FIFA 22: 4-3-1-2 formatie
Dit zijn twee gelijkaardige opstellingen die vooral handig zijn voor spelers die nog niet goed weten hoe ze een geplaatst schot moeten timen. Door de drukke bezetting centraal kan je de tegenstander helemaal kapot tikken. Zie het als een recreatie van het sterkste Barça, met snel getik de tegenstander helemaal kapot spelen. Vaak zal je ook met twee spitsen op doel gaan en kan je met een simpele pass opzij de keeper ook uitspelen.
Met deze vijf formaties zou je elke wedstrijd naar je hand moeten kunnen zetten. Let's go!