Gaming PC
© The Verge
Games

Zo bouw je een game computer!

Bespaar honderden euro’s én speel de beste games!
Geschreven door Michael Cox
Gepubliceerd op
Een gamingcomputer moet presteren. Tegenwoordig begint 4K-gaming stilaan de standaard te worden, en om die resolutie met een vlot aantal frames per seconde te kunnen tonen, moet er degelijke hardware onder je motorkap zitten. Vooral de processor en grafische kaart maken of kraken je set-up, en ook het moederbord, de harde schijf en je geheugen beïnvloeden gameprestaties. Je kan bovendien heel wat geld besparen door alle hardware apart aan te kopen en het als een knutselpakket in elkaar te steken. Waarop moet je letten en welke getalletjes minder belangrijk zijn? Wij zetten je op weg!

Processor

Gaming PC
Gaming PC
AMD doet weer volop mee op de processorenmarkt, dus je hebt  tegenwoordig twee opties: een CPU (Central Processing Unit) van Intel, of eentje van AMD. Ongeacht de keuze die je daarbij maakt, moet je vooral rekening houden met het aantal fysieke kernen die een processor huisvest. Slechts twee kernen zijn eigenlijk té verouderd en dus kies je best meteen voor een quad core of zelfs een processor met zes kernen. Daarmee stijgt het aantal mogelijke synchrone berekeningen en zal je pc dus soepeler draaien, vooral wanneer je verschillende programma’s tegelijk gebruikt. Een CPU met vier kernen aan een snelheid van 2,5GHz zal in de praktijk dus betere resultaten realiseren dan bijvoorbeeld een dual core van 2,8Ghz.
Sommige Intel-processoren ondersteunen hyper-threading. Eenvoudig uitgelegd kunnen deze chips hun fysieke kernen virtueel nog eens in twee splitsen, om nog meer berekeningen tegelijk uit te voeren. Zo stijgen de prestaties nogmaals, al is dit echt geen noodzaak voor een gaming computer. Wie grafische programma's wil draaien, zal hier wel de vruchten van plukken. 
Ook interessant om weten: een K-processor - zoals de i7-8700K bijvoorbeeld - kan je overclocken. Dat betekent het verhogen van de kloksnelheid, ofwel het pushen van de frequentie om hogere prestaties te bereiken. Stel dat een CPU standaard aan 2,5GHz loopt, en jij drijft dat op tot 3,0GHz, dan zal deze sneller werken. Het addertje onder het gras? Hou rekening met de energie die je aan de processor toebedeelt, want hij moet stabiel blijven draaien! Bovendien verslijt de hardware sneller en vervalt de garantie, waardoor het een groot risico voor minimale opbrengst is. Een niet-K-processor zal je gamingwensen altijd perfect vervullen, ook zonder onnodige risico’s te moeten nemen.
Koop overigens onmiddellijk een zogenaamde aftermarket koeler, want die plastieken rommel die standaard bij je processor zit, deugt niet. Meteen die koperen heatpipes erop en je kan volop gamen zonder ooit tegen een hitteprobleem op te botsen.

Moederbord

Gaming PC
Gaming PC
Bij het kiezen van een moederbord moet je vooral rekening houden met de socket van je processor. Dat is letterlijk de pasvorm, en wanneer dat nummer niet overeenkomt, zal het moederbord niet compatibel zijn met je processor en er niet in passen. Ook je wensen op grafisch vlak spelen een rol. Wil je op langere termijn een tweede grafische kaart toevoegen, dan zal je 2 PCIe x16-sleuven nodig hebben. Bekijk ook meteen welke geheugenstandaarden worden ondersteund, wat de maximale geheugencapaciteit is en welke aansluitingen zoals USB3.0 en USB 3.1 type C je krijgt.

Geheugen

Gaming PC
Gaming PC
Je RAM-geheugen wordt gebruikt om nu gebruikte data naar weg te schrijven, zodat die informatie ook meteen opnieuw toegankelijk is. Tegenwoordig is DDR4 de standaard, al is de snelheid is erg variabel. Je hebt immers 1.333MHz, 1600MHz, 2400MHz, enzoverder. Daarom moet je eerst kijken welke snelheden door je processor en moederbord worden ondersteund, en is ook de maximale geheugencapaciteit een bepalende factor. Vandaag volstaat 8GB , maar voor de zekerheid kan je meteen voor 16GB opteren. Dit is toch een van de minder dure onderdelen van je toekomstige gamingbeest.
Wist je overigens dat het altijd beter is om twee geheugensticks te gebruiken? Stel dat je dus 16GB RAM-geheugen in je PC wilt, dan koop je best twee sticks van 8GB. Uit verschillende benchmarks blijkt immers dat je hierdoor zo’n 35 % meer frames per seconde haalt. Gouden tip!

Grafische kaart

Gaming PC
Gaming PC
Oudere videogames vereisen vooral veel rekenkracht, waardoor de processor historisch gezien het belangrijkste onderdeel van de computer werd. De adembenemend mooie spelletjes anno 2018 teren echter vooral op de kracht van je grafische kaart, die alle code naar visuele beelden moet omzetten. Net zoals bij de processorensectie bovenaan dit artikel woedt er ook hier een minioorlog tussen Intel- en AMD-chips, maar de basis - waarop moet je letten - blijft dezelfde.
Hoewel veel fabrikanten uitpakken met coole titels waarmee ze de geheugencapaciteit van een grafische kaart in de kijker zetten, moet je vooral naar de klokfrequentie kijken. Dat is de snelheid waaraan de grafische chip werkt, want die bepaalt voor een groot deel hoeveel frames per seconde je kan bereiken. Liggen twee grafische kaarten qua MHz dicht bij elkaar en verschillen ze in aantal gigabytes? Dan kan je dat als beslissende factor nemen, maar probeer toch vooral die klokfrequentie als maatstaf te nemen. Ook de beschikbare poorten zijn uiteraard belangrijk, zeker wanneer je met meerdere displays aan het werk wil.

Opslagmedia

Gaming PC
Gaming PC
Iedereen kent ondertussen het verschil wel tussen een HDD en een SSD. Een hard drive disk bevat nog steeds bewegende onderdelen zoals een heuse schijf en een leeskop, waardoor alle data mechanisch wordt gelezen en geschreven. Zoiets duurt langer, en daardoor wordt als opstartschijf tegenwoordig bijna altijd voor een solid state drive geopteerd. Dat is eigenlijk een chip, net zoals een USB-stick, waarin niets beweegt en de lees- en schrijfsnelheden een pak hoger liggen dan bij een HDD. Een SSD kost natuurlijk meer. Daarom kies je best voor een SSD van zo’n 256 of 512GB als opstartschijf, en vervolgens een HDD om foto’s, muziek en films op te bewaren.
Wanneer je harde schijven met elkaar vergelijkt, kijk je dus best naar de lees- en schrijfsnelheden. Een SSD die je met een SATA-kabel op je moederbord aansluit is altijd redelijk snel, maar de PCIe-varianten die stilaan de macht grijpen zijn zowaar dubbel zo efficiënt. Deze zijn bovendien niet duurder, waardoor je hier eigenlijk standaard voor zou moeten opteren.

Voeding

Gaming PC
Gaming PC
Je voeding of PSU (power supply unit) kies je als laatste, want je moet de optelsom van de vereiste stroom maken vooraleer je weet hoe krachtig je voeding moet zijn. Kies altijd voor een modulair exemplaar, zodat je niet-gebruikte kabels kan verwijderen en ergens in een kast kan bewaren. Dat zorgt voor een nettere computer, waar je makkelijk in kan navigeren zonder dat er een vijftal kabels nutteloos in de weg zitten. Vaak voldoet een PSU van 500 Watt, maar als je bijvoorbeeld merkt dat je onderdelen samen 450 Watt nodig hebben, kan je direct voor een sterker exemplaar gaan, zodat je zonder problemen een eventuele tweede grafische kaart kan toevoegen.
Je case mag je zelf kiezen, want onafhankelijk van hun uiterlijk zijn de meeste PC-kasten makkelijk om te gebruiken. Dus, bekijk een YouTube-tutorial en voor je het weet zit je eerste gaming-pc in elkaar. Have fun!