The Xbox One S
© Xbox.com
Games

Wat weten we al over de nieuwe Xbox?

Welke geruchten er de ronde doen over de nieuwe Xbox? We zetten ze voor jou op een rijtje.
Geschreven door Raf Picavet
Gepubliceerd op
We hadden het eerder al over de opvolger van Sony’s PS4, maar ook Microsoft heeft zijn volgende al in de steigers staan. En die komt er waarschijnlijk sneller aan. We zetten de harde feiten en de iets minder harde geruchten voor jullie op een rijtje.

Eerst en vooral

We mogen in de nabije tot iets minder nabije toekomst niet één maar twee en heel waarschijnlijk dubbel zo veel nieuwe Xbox consoles verwachten. Dat maakt het allemaal soms verdomd verwarrend, maar doen ons best om zo helder mogelijk voor je uit te leggen. En als extra waarschuwing: er vallen ook heel wat codenamen voor die nieuwe toestellen, die net zo goed wel als niet op de uiteindelijke doos terecht zullen komen.
De nieuwe Xbox One X naast de Xbox One S
De nieuwe Xbox One X naast de Xbox One S

Xbox One S - All Digital Edition

Zoals de naam al doet vermoeden doet deze Xbox One S het zonder gamedisks. Dat betekent dat Microsoft helemaal digitaal gaat. Wie deze machine in huis haalt passeert voor nieuwe games dus niet langer langs de winkel, maar download ze rechtstreeks naar de harde schijf van je console. Daarop krijg je 1 TB aan opslagruimte, dus je kan even voort. Daarnaast worden belangrijke data, zoals savegames en backups ook in de cloud opgeslagen.

Snelle en vliegende start

Drie van die games zal je niet hoeven te downloaden, maar krijg je al meteen op je console geïnstalleerd. En hoewel het geen gloednieuwe titels zijn, zijn het ook niet van de minste: Minecraft, Sea of Thieves en Forza Horizon 3. Hoe je daarna die ene TB vult, dat is helemaal aan jou.

Xbox Scarlett? Xbox Two?

Maar wacht, die All Digital Edition is eigenlijk gewoon een Xbox One S zonder harde schijf. Hoe zit het dan met de échte volgende Xbox. De console die volgens insiders de naam Xbox Two krijgt en in verschillende versies zou komen. Allemaal samen krijgt die familie de verzamelnaam Xbox Scarlett. Daarbij zou het Anaconda-model de bijnaam Scarlett Pro krijgen en het Lockheart-model Scarlett Arcade. Die eerste zou de opvolger van de Xbox One X zijn, die tweede die voor de Xbox One S.
Xbox One S
Xbox One S

Anthem, Maverick & Roma

Geen games, maar nog drie codenamen voor nog eens drie projecten. Verwarrend? Absoluut, maar we proberen het zo helder mogelijk voor je uiteen te zetten. Anthem zou de hardware van de console afslanken en dat compenseren met cloud- en streamingfuncties. Maverick zou dan weer de naam zijn van een console die nog dit jaar zou verschijnen. Heel misschien is het wel de codenaam van die Xbox One S - All Digital Edition. Roma maakt het nog ingewikkelder en zou een zogenaamd digital attach feature zijn

Een écht nieuwe generatie

Onder de motorkap van de Xbox consoles uit die Scarlett-familie zou de Zen 2-processor en ook de nieuwste grafische processor-architectuur van AMD draaien. Zegt je dat maar weinig? Weet dan dat dit volgens kenners betekent dat het deze keer om een écht volledig nieuwe generatie spelconsoles gaat. Diezelfde kenners hadden het destijds over de Xbox One X als een halve stap. Dat elk model 4K-beelden in glorieuze HDR over je scherm zal smeren, is zo goed als zeker.

Wanneer?

Op de voorbije E3, die van juni 2018 dus, onthulde topman Phil Spencer dat zijn team al behoorlijk ver zaten met het werk aan wat toen nog een naamloze opvolger zou worden voor de Xbox One. Toch hoeven we de Scarlett-bende niet voor 2020 verwachten. Dat betekent in het beste geval een nog een half jaartje, maar dat kan er ook anderhalf worden. Wat ze gaan kosten? Daar is het nog veel te vroeg voor.

Een nieuwe controller?

Hij gaat intussen al enkele jaren mee, die Xbox controller. Er valt dan ook maar weinig op aan te merken. Toch zou Microsoft ondertussen al meerdere patenten hebben aangevraagd die in de richting van een nieuw model wijzen. En als de geruchten kloppen, dan zou die voorzien zijn van force feedback.