God of War
© God Of War
Games

God Of War slaat een nieuwe weg in

Maar is het de juiste?
Geschreven door Michael Cox
Gepubliceerd op
Al sinds 2005 staat Sony’s Santa Monica Studio achter het roer van de alom geprezen God of War-franchise. Het debuut op PlayStation 2 ligt al dertien jaar achter ons, maar Kratos’ verhaal heeft nog ruimte voor uitbreiding. Zijn voorbije avonturen hebben hem geschapen tot wie hij anno 2018 is, en de ontwikkelaars opteerden voor het aankomende deel om een nieuwe setting op te zoeken. Vaarwel Griekse mythologie, want binnenkort draait alles rond het tevreden houden van de Noorse goden.

Hoe het begon...

Nadat Kratos tien jaar lang de Olympische goden had gediend, kreeg hij een bijzondere opdracht toebedeeld. De Spartaanse vechter kon het goed vinden met Athena, en zij zag in hem een ideale kandidaat om de Doos van Pandora te zoeken. Dat was immers wat de goden nodig hadden om Ares te vernietigen. De God van de Oorlog was op hol geslagen, zaaide chaos en vernieling in de Griekse hoofdstad en moest dus een halt worden toegeroepen. Gaandeweg kreeg je flashbacks voorgeschoteld, waaruit bleek dat Kratos ooit een volgeling van Ares was. Deze god had hem en zijn Spartaanse leger van een gewisse dood gered, maar slaagde hij vervolgens ook in Kratos zijn eigen familie te laten doden. Gelukkig wist Kratos in die eerste God Of War dat varkentje te wassen, en werd hij zelf 'God Of War'.

Geen rooskleurig vervolg

Het duurde niet lang voor Kratos het met de andere goden aan de stok kreeg, en in God of War II escaleerde dat conflict. Hij trok naar Rhodos, vernielde de stad en zette zo kwaad bloed bij oppergod Zeus. Die bedroog Kratos, doodde hem, maar gelukkig kon de titaan Gaia erger voorkomen. Om zijn dood ongedaan te maken moest Kratos bij de Moira aankloppen, en zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk zag de toekomst er volledig anders uit, en wanneer Kratos op het punt stond om Zeus naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen, offerde Athena zich op. 

Ain't No Mountain High Enough

Zo bleef het hele Olympus-verhaal overeind, al leverde God Of War 3 een nog grotere shock op. Zeus bleek Kratos’ vader te zijn, en onze God van de Oorlog had het erg moeilijk om dat te verkroppen. Hij schakelde daarop de titanen in om Olympus, de hoogste berg in Griekenland en thuishaven van de goden, te belegeren. Die lieten Kratos echter al snel in de steek, waardoor hij het op zijn eentje moest zien te klaren. Aan het einde van de game verdween hij, om in de aanstormende God of War opnieuw op te duiken. Niet in ergens in Griekenland, maar wel in Scandinavië. Dat verklaart zijn langere afwezigheid, want de reis heeft lang geduurd en de man die we binnenkort te zien krijgen is stevig bebaard en heeft een zoon, jawel!

Kratos 2.0

Het uitgerekte conflict met Zeus en de andere Griekse goden ligt ver in het verleden en middenin het barre, koude landschap leert Kratos zijn zoon de kneepjes van het vak. Om dat te doen moet de zichtbaar ouder geworden god zijn woede leren beheersen. Alleen zo kan hij de rol van vader en mentor waarheidsgetrouw op zich nemen, al wordt niet geholpen door de goden die de controle over dit deel van Europa in handen hebben. Odin en zijn vriendjes hebben immers alle verhalen gehoord over hun ongenode gast.
God of War verschijnt op 20 april en zal geen multiplayer hebben. Tegen de verwachtingen in, aangezien het in 2013 verschenen Ascension dit als primeur in huis had. De cinematische camera uit de vorige games wordt eveneens overboord gegooid, want vanaf nu beleef je Kratos’ avonturen vanuit een third-person perspectief. Zijn dubbele kettingzwaarden bleven ook in Griekenland achter, en Kratos verdedigt zichzelf nu met een magische bijl die hij met verschillende natuurelementen kan pimpen. Een voorbeeld? Door er ijs aan toe te voegen kan hij, net zoals Thor met zijn Mjölnir, het gevaarte in het rond slingeren.
Ondanks het ontbreken van een open wereld, kan je de vrijgespeelde gebieden wel verkennen. Zo kan je het gevescht met optionele bosses aangaan. Ook de quick-time events blijven bestaan, met de keuze tussen de levensbalk meteen leegrammen of een tijdelijke stun activeren. Het mag duidelijk zijn dat de ontwikkelaars in Santa Monica een gezonde mix tussen vertrouwde gameplay en innovatieve features beogen. Dat belooft!