Ottla
© Alex Schuurbiers
Music

Bert Dockx vond inspiratie in Japan voor hoes Ottla

Na Dans Dans, Flying Horseman en Strand voegt Bert Dockx een nieuwe groep toe aan zijn portfolio: Ottla. Met deze keer ook aandacht voor het artwork. “Ik zag die golf en wist meteen: dat wordt hem!”
Geschreven door Pieter D’Hooghe
Gepubliceerd op
“Het visuele aspect van een muzikaal project vind ik belangrijk, maar ik heb altijd moeite om de juiste hoes te vinden voor een instrumentale groep,” vertrouwt Dockx ons meteen toe. “Via-via kwam ik terecht bij Mori Yuzan, een onbekende Japanse kunstenaar uit het begin van de twintigste eeuw. In 1903 verzamelde hij honderden verschillende tekeningen van golven in drie boeken. Het auteursrecht op de kunst is recent vervallen en ik voelde me meteen geïnspireerd door de verschillende simpele tekeningen.”
Ottla
Ottla
Dockx laat zich in zijn zoektocht naar visueel materiaal altijd leiden door intuïtie. “De muziek van Ottla is heel gevarieerd”, weet de muzikant. “Elke track heeft zijn eigen sfeer. Sommige zijn rustig, andere heel onrustig. Maar er zit wel altijd veel repetitie in. Dat zag ik allemaal weerspiegeld in die tekeningen.”
Het kwam ook goed uit dat het werk van Yuzan verschillende opties gaf, “want ik zoek steeds naar een beeld dat ik voor meer kan gebruiken dan enkel de hoes. Bij Rooms / Ruins, de laatste plaat van Flying Horseman, zijn we vertrokken van een tekening waarmee we dan ook verschillende visuele loops hebben gemaakt en als videoclips gebruikt.”
Ottla
Ottla
Het is een werkwijze die Dockx duidelijk beviel, want op YouTube krijgt ook elke track van Ottla een visuele loop. Ze zijn van de hand van Visuals Internationals, het grafisch bureau van animator Jonas Wellens en graficus Wouter Medaer. “Dit was voor ons een bijzonder interessant project”, glimlacht Medaer. “Normaalgezien zijn we nogal maximalistisch in onze aanpak, maar deze keer moest alles zo sober mogelijk zijn. Dat liet Bert erg duidelijk verstaan. Hij wist ook exact welke golf hij als cover wou hebben, en voor elk nummer op de plaat had hij al een andere golf in gedachten. We konden meteen aan de slag.”
Elke tekening werd door Jonas geanimeerd, “maar eigenlijk zie je amper dat ze bewegen. Het is heel subtiel. Als je er echter een heel nummer naar kijkt, werkt het hypnotiserend, bezwerend zelfs. Het is trippy zónder in your face te zijn.”
“We hebben er wel voor gevochten dat de hoes op ruw karton gedrukt zou worden, en niet op papier”, gaat Wouter verder. “Die kleine ingreep op vlak van textuur geeft het geheel een authentieker en warmer gevoel.”
Texturen, kleuren, het zijn zaken waar ook Bert Dockx mee bezig is. Om zijn muzikanten duidelijk te maken waar hij met een bepaald arrangement of idee naartoe wil, bijvoorbeeld. “Ik gebruik kleuren, momenten van de dag, landschappen, ruimtes – een nummer kan een een tunnel of een kleine kamer zijn – en andere visuele metaforen om mijn ideeën gecommuniceerd te krijgen. En soms gaat dat ook over tast. Baksteen tegenover hout tegenover water. Veel muzikanten doen dat, hoor. En of je nu al dan niet een muzikale opleiding hebt gehad, je snapt dat blauw anders klinkt dan oranje. Het is een universele taal.”
Ottla
Ottla
Muzikaal keert Dockx met Ottla trouwens terug naar een taal die hij heel goed begrijpt en spreekt: jazz. “Toen ik in Brussel aan het conservatorium studeerde,” herinnert de muzikant zich, “richtte ik mijn eerste groep op met saxofonist Frans Van Isacker. Ik dweepte toen nogal hard met Franz Kafka en vernoemde de band naar zijn favoriete zus: Ottla. We speelden maar twee of drie optredens toen, maar zie, Frans is er nu opnieuw bij! Ook met drummer Yannick Dupont speelde ik toen in Brussel vaak samen, dus naast een terugkeer naar mijn jazzverleden is dit ook terugkeer naar mijn tijd in Brussel, de stad waar ik als muzikant open ben gebloeid.”
Ottla is uit bij Unday Records en W.E.R.F. Records. De groep speelt op 22/1 in de Botanique (Brussel), 23/1 in de Handelsbeurs (Gent), 1/2 in De Roma (Antwerpen), 7/2 in Cactus Club (Brugge), 14/5 in De Factorij (Zaventem) en op 16/5 op Mithra Jazz (Luik).