RB Leipzig
© GEPA pictures
Football

Is het Leipzig van Julian Nagelsmann een dreamteam?

Voor de halve finale van de Champions League tegen de Franse kampioen Paris Saint-Germain spraken we met de 33-jarige coach van RB Leipzig: Julian Nagelsmann.
Geschreven door Rode Stier
5 minuten lezenGepubliceerd op
RB Leipzig speelt op 18 augustus de halve finale van de UEFA Champions League. Tegen het PSG van Neymar Jr.! Het ideale moment om het succesverhaal van de club te laten kaderen door hun coach natuurlijk, de - nog maar - 33-jarige Julian Nagelsmann!
Je bent de jongste coach ooit die de halve finale van de Champions League heeft gehaald. RB Leipzig is het jongste team van de laatste vier jaar. Brengt jouw team een zelfverzekerde jonge stijl mee naar de competitie?
"Het is goed dat we het jongste team zijn en ik ben blij dat ik de jongste coach ben die ooit de halve finale heeft bereikt, maar ik zal gelukkiger zijn als ik de jongste coach ooit ben die de Champions League wint!''
''Ik werk graag met jonge spelers, en je zag tegen Atlético Madrid in de kwart-finale dat we een dapper team zijn dat in staat is om aan te vallen, 90 minuten door te gaan en altijd wil scoren. Misschien is dat wat makkelijker met jongere spelers dan met oudere jongens."
RB Leipzig-cheftræner Julian Nagelsmann
RB Leipzig-cheftræner Julian Nagelsmann
Is de Champions League leerzaam voor je geweest? Wat heb je over jezelf ontdekt tijdens dit lange seizoen?
"Mijn eerste wedstrijden in de Champions League met Hoffenheim - in 2017-2018 - waren niet zo succesvol. Ik heb veel geleerd omdat ik in de eerste wedstrijden soms te veel defensieve spelers in de opstelling plaatste. In een paar wedstrijden deden we het goed, maar uiteindelijk verloren we. Dit seizoen gingen we vanaf het begin de goede kant op toen we tegen Benfica wonnen. Mijn beslissingen en die van de staff waren beter. We probeerden een goede balans te vinden tussen offensief-denkende en defensief-denkende spelers. Het is belangrijk omdat de tegenstanders in de Champions League soms beter zijn dan in de Bundesliga, vooral in de knock-out fase. Ik ben erg blij met de resultaten en hoop dat er in de toekomst nog veel meer wedstrijden in de Champions League komen.''
Welke coaches waren jullie rolmodellen?
"Er zijn veel idolen zoals Pep (Guardiola), Diego Simeone en Jose Mourinho... het is altijd interessant om oog in oog te komen staan met hen aan de zijlijn. Te zien hoe ze werken, hoe ze de wedstrijden voorbereiden en hoe ze zich gedragen aan de zijlijn. Dat is altijd interessant voor een jonge man als ik. Ik ben 33 en moet leren om in de toekomst een betere coach te worden, dus het is belangrijk om in contact te komen met persoonlijkheden zoals zij. Omdat zij titels hebben gewonnen en mijn enige titel het Duitse kampioenschap onder de 19 jaar is. Ik wil meer winnen, dus ik moet leren."
Wat zijn je andere doelen in de nabije toekomst?
"Het hoofddoel voor het volgende seizoen is dat we opnieuw Champions League spelen. Een plek in de top vier is belangrijk voor de ontwikkeling van het team. Ook in de (Duitse) Beker willen we het wat beter doen. We willen weer naar de finale. Het is misschien wel de makkelijkste titel om met het team te winnen. We hebben grote doelen, we hebben veel werk, maar we kijken ernaar uit."
RB Leipzig goal tegen Atlético Madrid
RB Leipzig goal tegen Atlético Madrid
Kun je ons iets vertellen over de impact van Tyler Adams, die het winnende doelpunt scoorde als late vervanger tegen Atlético?
"Hij had nog niet eerder veel doelpunten gemaakt. Hij is een emotionele man is die altijd tot het uiterste gaat, die in elke trainingssessie en wedstrijd altijd wil winnen, maar hij speelde het afgelopen seizoen niet zo veel minuten.''
''Ik vertelde hem op de ochtend van de wedstrijd tegen Atlético dat hij op de bank zou zitten, maar hij vond dat prima omdat ik hem vertelde dat ik ook spelers nodig had die van de bank af konden komen en een grote impact konden hebben vanwege hun persoonlijkheid en emotionele manier van spelen. Uiteindelijk verwachtte ik niet dat hij zou scoren, maar dat deed hij wel en het was een heel belangrijk doelpunt voor hem en voor de club".
Jullie worden beschouwd als de underdog tegen PSG. Heb je dat liever dan dat je favoriet bent?
"Ik denk niet aan wie de favorieten zijn en wie de underdogs. We moeten hard werken. Het is een grote tegenstander met veel sterren: Neymar Jr., Mbappé, Di Maria en Icardi. Jongens die doelpunten kunnen maken en die altijd gevaarlijk zijn. Maar we moeten ook aanvallen. Ik denk dat het voor PSG het moeilijkste kan zijn om op onze aanvallen te verdedigen. Maar we moeten veel kansen creëren, want om enkel op de verdediging te spelen zijn ze misschien net een beetje te goed."
"Het grote verschil tussen Atlético en PSG is dat PSG erg snel is en meer countert. Het is niet zo makkelijk verdedigen dan. Als we de ruimte achter de verdedigingslinie beheersen, dan speelt dat een grote rol, want we zijn goed genoeg om ook tegen PSG te scoren.''
Nog maar 11 jaar geleden speelde Leipzig in de vijfde divisie, en het is nog maar vier jaar geleden dat de ploeg aansloot in de Bundesliga. Hoe heeft de club het zo ver weten te komen?
"Het gaat allemaal om beslissingen. In het verleden hebben Ralf Rangnick en Oliver Mintzlaff veel goede beslissingen genomen. Spelers als Youssef Poulsen en Emil Forsberg waren er al bij in de derde divisie en spelen nu de halve finale van de Champions League. Ik vind het een geweldige en snelle ontwikkeling van een jonge club, maar kijken naar de toekomst is voor Markus Krösche en mij zeker even belangrijk. Het is belangrijk om het geld dat we krijgen te besteden aan het vinden van goede spelers voor de toekomst, jonge getalenteerde jongens die in staat zijn om zich in korte tijd te ontwikkelen. Als we dat kunnen, dan kan de ontwikkeling misschien net zo snel gaan als in het verleden".