Fleddy Melculy
© Karel Duerinckx
Music

Fleddy Melculy: "Die eerste show wordt crazy"

Met het gloednieuwe T-shirt van Fleddy Melculy viert de band zijn vijfde verjaardag. Yes, vijf jaar vol vette shows en sterke verhalen. Maar ook een pandemie die de Belgische metal scene lam legde.
Geschreven door Red Bull Belgium
9 minuten lezenGepubliceerd op
En plots was er Fleddy Melculy. In 2016 gooide frontman Jeroen Camerlynck de lyric video voor T-shirt van Metallica online en stond de band voor ze het wisten op de grootste podia van ons land. Om hun vijfde verjaardag te vieren, draaien ze eindelijk de rollen om: in T-shirt van Fleddy Melculy vraagt de band aan Metallica waar hun bedankje voor al die reclame blijft.
Hoog tijd om wat herinneringen op te halen dus. En te checken hoe Fleddy Melculy het voorbije jaar heeft verteerd. Maar eerst die nieuwe video met Urbanus, Franky De Smet-Van Damme en King Hiss bekijken!
De tweede lockdown was voor veel bands een mokerslag.
Jeroen Camerlynck
Vijf jaar T-shirt van Metallica. Hoe lang lijkt dat al geleden?
“Als je afgelopen jaar even niet meerekent, dan lijkt het precies gisteren. Die vijf jaar zijn echt voorbijgevlogen. We zijn nooit gestopt met spelen. Behalve in de zomer van 2019, toen we bewust even een pauze namen.”
Het ging vanaf dag één zeer snel.
“Dat was echt maf. We zijn natuurlijk al lang met muziek bezig. En dan krijg je veel deuren tegen je neus. Zo gaat dat nu eenmaal. Maar dan zetten we T-shirt van Metallica online. Iets waar eigenlijk geen plan achter zat. Bam! Viraal. Opeens gaat dat overal rond. Er wordt over gesproken. We konden echt niet volgen. We wilden eigenlijk gewoon een EP aankondigen, met de bedoeling wat shows in cafeetjes te scoren. Wie is er ook geïnteresseerd in Nederlandstalige metal met een humoristische insteek? Maar dan heb je de dag zelf nog Graspop Metal Meeting en de Ancienne Belgique aan de lijn. StuBru die vraagt of we T-shirt van Metallica live willen komen spelen. Interviews en plots al die aanvragen voor shows. We moesten plots heel gestructureerd gaan nadenken. Hoe pakken we dit aan? Hoe serieus nemen we dit? Met wie gaan we werken? We hebben toen op een week tijd een volledig masterplan in elkaar gebokst. Beslissingen maken dus. En keihard repeteren, want we wilden het deftig aanpakken. We hebben er een punt van gemaakt om er direct te staan en iedereen weg te blazen. We wilden tonen dat we meer dan humor zijn. Echt, het ging zo snel. De natte droom van elke band. Wie maakt dat mee zoiets?”
Jullie speelden show na show, aan een verschroeiend tempo.
“We hebben altijd heel graag heel veel gespeeld. In het begin neem je elk voorstel aan natuurlijk. Maar op de duur leg je de lat hoger. En niet omdat we kieskeuriger werden. We spelen nog steeds met plezier een jeugdhuis plat. Het werd meer een logistiek probleem. Je wil een goeie show neerzetten, en daar heb je een goede sound voor nodig. En toch iets van plek op het podium. Je wordt wat strenger dus. En je moet het zeggen zoals het is: je wordt duurder ook. Maar het tempo was dus altijd al verschroeiend hoog. We speelden op enkele jaren tijd meer dan 200 shows.”
Jeroen Camerlynck, frontman van Fleddy Melculy
Jeroen Camerlynck, frontman van Fleddy Melculy
Voor duizenden mensen spelen, blijft echt magisch.
Jeroen Camerlynck
“Waar of voor hoeveel volk maakte nooit zoveel uit. Het heeft allemaal zijn charme. Op een Graspop Metal meeting is iedereen al in een feeststemming en krijg je het publiek makkelijker mee. Je speelt dan meestal ook een best of set. Voor elk wat wils. In een kleine zaal moet je harder werken. Je moet mensen echt overtuigen en speelt vaak ook langer. Je kan en moet meer buiten de lijntjes kleuren. Maar toch. Voor duizenden mensen spelen, blijft echt magisch.”
Welke shows vergeet je nooit?
“Graspop Metal Meeting 2018 gaan we nooit vergeten. Daar hebben we ook onze liveplaat opgenomen. We hadden al een pak shows achter de rug en scoorden een plek op de Jupiler Stage net voor Madball. Dat plein stond afgeladen vol. Iedereen aan het roepen. Iedereen keelde alles mee. We hadden dat echt nooit verwacht."
"De cd release van Helgië in 2016 was ook speciaal. Die ging door in Antwerp Tower net voordat die werd verbouwd. We hadden dus carte blanche om er lelijk in te vliegen. Grappig detail: de eigenaar had ons de verkeerde ruimte aangewezen, waardoor we hadden opgebouwd op een plek met plaats voor 150 mensen in plaats van de verwachte 500. We hebben dan maar met sloophamers de muren uitgebroken. Echt een stevig feestje. Zonder airco trouwens. Volgens mij was het er 70 graden Celsius. Onvergetelijk."
"Net zoals Pukkelpop datzelfde jaar. In The Shelter nog. Dat was echt een kantelmoment voor ons. De laatste dag Pukkelpop om 12 uur. We dachten dat iedereen nog in zijn tent ging liggen, maar die tent stond bomvol. Iedereen wou ons zien. We deden toen nog de chicken moshpit. Iedereen moest zitten en als ik go riep opspringen en rondlopen als een kip. Toen wisten we echt: we zijn vertrokken!”
Albums, dubbelalbums, livealbums… Echt geen rust tussen het live spelen door.
“Klopt. Maar we doen heel veel zelf natuurlijk. We moeten dus geen rekening houden met externe agenda’s. We hebben om het anderhalf jaar iets nieuws uitgebracht. Het belangrijkste is vooral dat je blijft gaan, dat je niet stilvalt. Al hebben we in de zomer van 2019 bewust geen festivals gespeeld. Om de mensen wat rust te geven. Met de bedoeling om in 2020 de boel weer af te breken. Maar ja.”
Ik ben tijdens de eerste lockdown gans België rondgereden om platen te leveren.
Jeroen Camerlynck
Inderdaad. Op de release van Sabbath Fleddy Sabbath ging alles dicht. Lockdown. Geen shows meer. Wat doet dat met een band?
“Dat is echt balen. We hebben voor de release dan nog last minute een livestream opgezet. We kenden gelukkig de juiste mensen om ons daarmee te helpen. Bleek dat we direct ook de eerste waren die het zo gedaan hebben. Wat erger was dan de show, was het feit dat alle winkels dicht gingen. Mensen konden de nieuwe plaat dus enkel online bestellen. Maar de stock in Frankrijk was door de lockdown onbereikbaar. We moesten het dus doen met de weinige platen die al naar de winkels waren verzonden en een zeventigtal exemplaren op de kantoren van Sony. Het gevolg was dat we vrij snel uitverkocht waren overal. En die zeventig platen ben ik dan maar zelf gaan leveren ergens in mei. Ik heb dan heel België rondgereden.”
Een deftige show spelen, gaat normaal nog even duren...
“De goesting is zo groot. Onvoorstelbaar. Ik vraag me soms of we het nog gaan kunnen. Maar die eerste show, dat wordt crazy.”
Hoe denk je dat de Belgische metalscene de pandemie gaat verteren?
“Die eerste lockdown was echt een vreemd gevoel. Maar de fans hebben de bands echt gesteund. Er zijn opvallend veel merch en platen verkocht. Fantastisch om te zien. Dat is liefde voor de scene en de muziek. Daarna was er die periode met shows voor een zittend publiek. Wij hebben dat bewust niet gedaan. Wel Hellgium, een livestream event met wat andere bands. Zeer cool, maar lang niet hetzelfde. Om dezelfde reden dat we geen shows gespeeld hebben voor een zittend publiek. Je voelt het niet. De mensen. De energie.”
Veel Belgische metalbands zijn kansen kwijt. Shows worden gecanceld, niet verplaatst. Of ze kunnen kersverse platen niet live ondersteunen. Dat komt hard aan, want alles kost geld.
Jeroen Camerlynck
“De tweede lockdown was voor veel bands een mokerslag. Bij ons viel dat goed mee. Ok, we waren het momentum van die laatste plaat volledig kwijt. Maar als band zelf, als naam, moeten we ons niet echt zorgen maken. Onze shows worden verplaatst, niet geannuleerd. Er is maar één show gecanceld, en dat is omdat de zaal failliet ging. We mogen dus echt niet klagen. Andere bands, jongens die keihard werken en aan het bouwen zijn, hebben het dan weer een pak moeilijker. Die zijn heel veel kansen kwijt. Shows worden gecanceld. Ze kunnen kersverse platen niet live ondersteunen. En dat komt hard aan, want alles kost geld. Geld dat je ophaalt door live te spelen en op die shows merch te verkopen. Tegelijk ga je vanaf het weer mag een overaanbod krijgen. Dus dat is dan ook weer niet zoals het zou moeten.”
Fleddy Melculy
Fleddy Melculy
Hoe zou jij het aanpakken?
“Echt niet gemakkelijk. De agenda’s van de clubs zitten door alle verplaatsingen al vol tot diep in 2022. Je moet nu al plannen om dan te kunnen spelen, maar tegelijk gaat dat niet. Want wie weet wat er nog komt. Dat wordt dus zelf zaken uit de grond stampen, en kijken wat kan en net kan. Gelukkig zijn we allemaal creatieve mensen, en steunen we elkaar.”
Jullie hebben natuurlijk niet stilgezeten de afgelopen maanden.
“We hebben inderdaad niet stilgezeten. We hebben veel opgenomen. En ons aan het begin van de crisis voorgenomen om de fans te blijven entertainen. Beelden uit de oude doos, Q&A’s, een docu over het leven on the road. Dat was die eerste drie maanden. Tegelijk was er ook de confrontatie met de realiteit. Hoe ga ik als professionele muzikant deze periode overbruggen? Hoe ga ik dit project levend houden? Wat heb ik daarvoor nodig? Ik heb dan een begroting opgemaakt. En we hebben nieuwe merch uitgebracht om inkomsten te genereren. Weet wel, er stond al voor duizenden euro’s aan merch klaar voor onze gecancelde clubtour. Gelukkig konden we echt rekenen op de fans. Ik doe ook nog alles zelf. De boel managen, de merch… Ik heb me nog geen minuut verveeld. Maar nu wil ik echt terug dat podium op. Man toch.”
In het najaar is er een stevige tour gepland met Aborted.
“Klopt. Normaal was die al achter de rug natuurlijk. De jongens van Aborted zijn goede vrienden, dus dat is zeer cool. Het wordt onze eerste keer in het buitenland. Het grote voordeel met touren met een band als Aborted is dat je de kleine cafés kan skippen en direct in grotere zalen kan spelen. Voor 300 tot 1000 mensen. Dus dat is heel cool. Dat Nederlands wordt wel een uitdaging. We gaan sommige zaken anders moeten invullen. Meer focussen op muziek. Bindteksten hebben ze in al die landen ook niets aan. Het wordt alleszins heavy. Met echt shows dagen na elkaar. We hebben er nu zo’n 70 op de agenda staan. En ik kan echt niet wachten.”
Maar eerst is er T-shirt van Fleddy Melculy. Waar gaat de track over?
“Het leek ons zeer grappig om onze eerste track om te draaien en aan Metallica te vragen waar de return voor al die exposure blijft. Wat kan Metallica dat schelen natuurlijk. We lachen vooral met onszelf. De clip gaat zoals vaker niet over het nummer zelf. In de video vragen we ons af hoe het zou zijn als we nooit zouden bestaan hebben. Hoe crazy het zou zijn dat een andere band zou doen wat wij doen. En de jongens van King Hiss waren geknipt voor die rol natuurlijk. Echt goede vrienden. Zo’n band waarmee het vanaf dag één al klikt. Franky De Smet-Van Damme in een kleedje is ook lachen natuurlijk, en Urbanus mocht ook niet ontbreken. De clip is een sequel op ‘Het is wat het is’ van de eerste EP. Daarin krijg ik van Dimebag de opdracht om de metal te redden. De opdracht van de regisseur was om het er lekker over the top te laten uitzien. Zo goed belachelijk. Geslaagd denk ik dan!”