Red Bull Knock Out 2018
© Rutger Pauw
Motorbike Enduro

Yentel Martens wordt derde in het helse zand van Red Bull Knock Out

Hij trotseerde als beste Belg de natuurelementen tijdens de zwaarste strandrace ter wereld. De Brit Nathan Watson won na een uitputtingsslag van meer dan twee uur.
Geschreven door Red Bull Belgium
3 minuten lezenGepubliceerd op
Red Bull Knock Out - aan de iconische pier op het strand van Scheveningen - is de zwaarste strandrace ter wereld. In gure weersomstandigheden stonden 1000 riders tegelijk aan de start, een fantastisch zicht. Luid brullend ploegden ze door het 4.5 kilometer lange en vooral uitdagende parcours, met Nathan Watson als uiteindelijke winnaar. De Brit nam na een uur racen de leiding over van zijn teamgenoot bij Red Bull KTM Factory Racing Glenn Coldenhoff.
Yentel Martens was de beste Belg met een zuurverdiende derde plaats. Hij trotseerde twee uur lang de natuurelementen en het helse zand. Want dat is Red Bull Knock Out: een echte uitputtingsslag, waar enkel skills, ervaring en uithoudingsvermogen zegevieren.
Ik ben kapot! Wat een race!
Yentel Martens
"Ik wist pas na de finish dat ik derde was," zei Yentel Martens achteraf. "Een erg coole verrassing natuurlijk. Je zit zo in de wedstrijd, focust zo hard op die bike en dat parcours, dat je weinig oog hebt voor andere zaken. Je wil winnen natuurlijk, maar dat was dit jaar niet mogelijk. Nathan en Glenn waren te sterk. Ik had een erg goede start, en heb echt alles gegeven."
Red Bull Knock Out - Yentel Martens
Red Bull Knock Out - Yentel Martens

Vier Belgen in de top tien

Er stonden heel wat Belgen aan de start in Scheveningen. 51 om precies te zijn, met daartussen heel wat kleppers. Yentel Martens werd erg knap derde en Axel Van de Sande - de winnaar van Red Bull Knock Out 2015 - werd achtste. Ook Jeffrey Dewulf (9) en Daymond Martens (10) gooiden hoge ogen tijdens de waanzin op het strand van Scheveningen. Het was koud en regende. Ook de getijden maakten het er niet makkelijk er op, met de zee die op het einde stukken van het parcours overspoelde.
“Red Bull Knock Out is een van de zwaarste wedstrijden ter wereld,” zegt Axel Van de Sande, de winnaar van 2015. “Het is de sfeer die deze wedstrijd zo leuk maakt voor mij. De organisatie zoekt ook telkens naar nieuwe uitdagingen en verrassingen in het parcours. Dat maakt de wedstrijd nog spannender. Je weet nooit helemaal wat je te wachten staat. Kortom, Red Bull Knock Out is een wedstrijd waar je echt vleugels voor nodig hebt!"
Finishlijn Red Bull Knock Out
Finishlijn Red Bull Knock Out

Parcours

Op 10 november 2018 om 9.00 uur reden 1000 riders de eerste heat van Red Bull Knock Out. De snelste 750 stootten door naar de finals om 13.30 uur. Het parcours mat 4.5 kilometer, met de eerste 2 in één rechte lijn langs de waterlijn. Daarna was het behendig jumps nemen, obstakels met klinkende namen als Godzilla en The Wall Of Death tackelen, elkaar ontwijken en vooral de machine draaiende houden. In het laatste uur van de finals opende bovendien een nieuw stuk parcours: de X-Loop. Overal boomstammen en riders in de problemen. Dat zorgde voor flink wat spektakel en dreef de riders tot het uiterste.