The Lot Radio
© The Lot Radio
Music

The Lot Radio: "We proberen een rol van betekenis te spelen"

Op bezoek bij de Belg die het hipste radiostation van New York uit de grond stampte. Hoe kwam François Vaxelaire op dit uitzinnig idee? Een interview!
Geschreven door Koen Galle
5 minuten lezenGepubliceerd op
Op een driehoekig parkeerterrein in de levendige Greenpoint wijk hartje Brooklyn staat een pikzwarte container. De lente is net begonnen, maar de temperatuur in New York grenst nog aan het vriespunt. Een ijzige wind trekt door de stad. In de container huist een radiostudio, een dj speelt er platen en spreekt de luisteraars van de internetzender The Lot Radio toe. Buiten is het rustig, een speaker staat gericht op een leeg terras. Maar het is niet de koude die New Yorkers afschrikt, wel de bureaucratische mallemolen die de kiosk van The Lot Radio al een paar maanden dicht houdt. Daar worden normaal warme en koude dranken verkocht, waardoor The Lot Radio zich tijdens haar driejarig bestaan tot een echte lokale ontmoetingsplaats ontwikkelde.
"Nu even niet dus," vertelt de Belgische oprichter François Vaxelaire. Maar hij verwacht elk moment een telefoontje met - hopelijk - goed nieuws. Het is maar één van de uitdagingen tijdens François’ missie om van The Lot Radio een vaste waarde in The Big Apple te maken. Maar hoe komt een kleine Belg op dat idee in het grote New York?
The Lot Radio
The Lot Radio

Vanwaar het idee om een online radiozender in New York te beginnen?

"Ik kende dit terrein al een tijdje - het stond veertig jaar lang vol oude auto’s - maar niemand kon me ooit vertellen wie de eigenaar was. Het intrigeerde me, je hebt hier een prachtig uitzicht op Manhattan en het zit pal in een heel leuke wijk. Tegelijk vond ik het gek dat New York nog geen sterk en internationaal online radioproject had, zoals NTS in Londen of Red Light Radio in Amsterdam. Toen op een dag een bord op dit terrein verscheen met de boodschap dat het te huur was, heb ik niet lang getwijfeld. Dat was vier jaar geleden, toen ben ik negen maanden lang in stilte aan de slag gegaan om het project voor te bereiden. Dat was geen makkie: New York is echt een hel als het op regeltjes en vergunningen aankomt. Maar omdat het zoveel van me vroeg, heb ik wel elk detail van het project binnenstebuiten gekeerd. Ik geloof dat we daarom vandaag zo sterk staan."
The Lot Radio
The Lot Radio

Hoe ben je in New York beland?

"Negen jaar geleden ben ik hier aangespoeld. Ik werd toegelaten voor een Media Studies Master aan de New School en ben blijven plakken. Ik kon aan de slag als freelancer in fotografie en videoproductie en heb me de eerste jaren helemaal ondergedompeld in de spannende New Yorkse muziekscene en het bruisende nachtleven. Het was een fantastische periode. Samen met m’n goede Belgische vriend Jim Becker - oprichter van de Brusselse online radiozender Kiosk Radio - die hier toen ook woonde, gingen we naar geheime raves, ontdekten we underground clubs en leerden we voortdurend nieuwe artiesten kennen. Deze stad kent een ongelofelijke snelheid en culturele rijkdom, dat proberen we ook met The Lot Radio aan de buitenwereld te tonen."

The Lot Radio is een online zender die zich op de hele wereld richt. Maar hoe belangrijk is deze wijk in Brooklyn voor jullie?

"Meer dan andere online radiozenders proberen we niet alleen een studio uit te baten, maar ook een rol van betekenis te spelen in deze buurt. Ik zie dit terrein als een publiek park. In de kiosk verkopen we goedkope drankjes en dankzij de muziek trekken we een heel brede groep van bezoekers aan. Zowel de dj’s en hun netwerk als buurtbewoners, gepensioneerden, moeders met hun baby’s of honden met hun baasjes komen hier langs. Dat zorgt voor een unieke mix die ik heel belangrijk vind. De priesters van de kerk naast ons komen ook geregeld langs om een koffie te drinken. Ze kennen alle dj’s bij hun voornaam. Vorig jaar hebben we een hele reeks concerten georganiseerd in de kerk. Met de opbrengsten konden we de helft van de renovatie van hun orgel financieren."
The Lot Radio
The Lot Radio

Vorig jaar zaten jullie een maand in een tijdelijke studio op het iconische Times Square. Hoe is dat tot stand gekomen?

"We gaan regelmatig samenwerkingen aan met organisaties waar we ons goed bij voelen. De zakelijke groep die Times Square beheert, investeert regelmatig in culturele projecten. Dat wij als onafhankelijk muziekmedium met zo’n commerciële organisatie samenwerken klinkt misschien vreemd, maar we kregen carte blanche om in een leegstaand wisselkantoor een hele maand lang uit te zenden en dat was een schot in de roos. Het was inspirerend om op net die plek, waar elke vierkante meter verkocht wordt aan een merk, iets te doen wat geen geld hoeft op te brengen. We konden miljoenen voorbijgangers op een positieve manier verrassen."

Wat brengt de toekomst voor The Lot Radio?

"Binnenkort gaan we een week lang uitzenden vanuit de New York Public Library. Zij hebben één van de grootste vinylarchieven ter wereld. Elke dag zal één van hun medewerkers platen spelen en mag één van onze dj’s in de archieven duiken om platen te kiezen. En we gaan voor het tweede jaar op rij naar de Texaanse woestijn, waar we uitzenden vanop een muziekfestival. En ondertussen blijven we ons onderdompelen in de energie van de stad, het verveelt hier echt nooit!"