Maxim Pirard rijdt met andere fietsers in Mallorca tijdens een zonnige wedstrijd.
© Sportograf
Cycling

Maak je klaar voor het nieuwe wielerseizoen met Maxim Pirard!

Want samen kilometers malen is zoveel leuker toch?
Geschreven door Red Bull Belgium
4 minuten lezenGepubliceerd op
Ook Maxim Pirard voelt het al even kriebelen. Na zijn stage bij Bahrain Merida vorig jaar heeft hij er dit jaar al zijn eerste Granfondo opzitten. Hoe hij zich voorbereidt? Hoe hij in groep grenzen verlegt? Hoe hij het beste in andere naar boven haalt, en zichzelf laat inspireren door zijn trainingsmaatjes? Dat vertelt hij zelf!

Hoe maak je je fiets lenteklaar?

"Na al dat slechte weer en de vuile winterwegen tijdens de winter is een grondig onderhoud een must! Laat zeker je remmen goed checken, zeer belangrijk voor je eigen veiligheid! Ook de ketting en cassette zien af tijdens de winter, dus het is aangewezen om de lente aan te vatten met nieuwe exemplaren."

Welke outfits moeten er sowieso in je kast liggen?

"Berg je winterkledij nog niet te snel op, aangezien je altijd rekening moet houden met maartse buien of aprilse grillen. Hou je regenvest dus zeker nog bij de hand! Ook een stevige windstopper komt zeker van pas. Kijk dan vooral voor een waterdichte, maar toch ademende tenue! Voor de dagen met beter weer zijn een korte broek en korte mouwen met armstukken al voldoende om een stevige rit af te werken."
Maxim Pirard fiets in een volledig zwarte tenue tijdens een wielerwedstrijd in Mallorca.
Maxim Pirard - Mallorca

Met wie moet je de baan op? Want samen trainen is altijd leuker dan alleen!

"Ik spreek af met vrienden om samen op pad te gaan, of zoek een lokale club die in het weekend een vast parcours aflegt. Er zijn ook veel groepen die tijdens de week ritten afwerken. Zo heb je in Gent het Scheldepeloton, die elke dag de baan opgaan. Veel vrienden rijden mee en de sfeer zit altijd goed. Naarmate het seizoen vordert gaan de snelheden ook enorm de lucht in. Zo'n groepsritten zijn dus perfect als koerssimulatie. Achteraf is er dan altijd tijd om in een lokale koffiebar na te kaarten over de training, wat ook telkens zeer tof is."

Hoe til je elkaar naar een hoger niveau?

"Elkaar motiveren om er te blijven voor gaan, kan veel helpen om een hoger niveau te bereiken. Een goede omkadering met een juiste visie is daarbij zeer belangrijk. Het is interessant om nog voor de start van het seizoen enkele doelen voorop te stellen voor het komende jaar. Zo verlies je je focus niet en kan je goed naar je doelen toewerken, samen met je vrienden."
Maxim Pirard rijdt samen met tal van andere fietsers een wielerwedstrijd in Mallorca.
Maxim Pirard - Mallorca

Hoe bouw je slim op?

"Vele renners gaan voor het seizoen start op stage naar de zon. Ze doen er een goede basisconditie op door lange ritten af te werken. Daarna kan je beginnen aan intensieve bloktrainingen om het seizoen te starten. Het is ook belangrijk om tijdens het seizoen genoeg rustperiodes in te lassen. Het is beter om telkens enkele weken op te bouwen naar een doel en daarna iets rustiger aan te doen. Dan kan je de cyclus van het opbouwen opnieuw gaan herhalen. Zo blijf je fris!"

Hoe ga je sneller en verder in team?

"Krachten sparen is in het wielrennen cruciaal. Door het juiste wiel te kiezen, verspil je geen energie. Goed in groep rijden is oefenen, maar je haalt er enorm veel voordeel uit. Leer ronddraaien, en werk samen om een strak tempo aan te houden."
Een renner alleen is nooit sterk genoeg om naar een volgende waaier te rijden, dus teamwork is enorm belangrijk!
Maxim Pirard
"Wanneer de wind van de zijkant komt, vormen zich vaak waaiers. De groep renners gaat zich dan diagonaal over de weg spreiden om zo uit de wind te zitten. Let wel: het aantal renners in zo'n waaier is beperkt. Vooraan zitten in wedstrijden met veel wind is dus cruciaal!"

Op wie moet je kunnen rekenen?

"In het wielrennen staan er vaak een hele groep mensen achter de renner ter ondersteuning. Ik rij nu als individuele renner met enkele fantastische privésponsors die hun waarde dit seizoen al bewezen hebben, waarvoor ik hen erg dankbaar ben! Ook steunen mijn familie en vrienden mij heel erg. Het is zalig om op mensen te kunnen rekenen als het soms wat moeilijker gaat, op mentaal vlak bijvoorbeeld!"

Hoe ga je om met een trainingsmaat die het moeilijk heeft?

"Samen doelen stellen, of afspreken om extra trainingsritjes af te werken. Fietsen moet leuk blijven, en dat plezier deel je het liefste met je kameraden. Dus ook eens afspreken naast de fiets kan wonderen doen."

Hoe train je naast de fiets?

"Naast het fietsen komt er ook veel fitness en core stability training aan te pas, vooral in de winter. Ik heb sinds vorig jaar echt ondervonden dat krachtoefeningen een enorme impact kunnen hebben op prestaties. Ik raad iedereen aan om dit te doen! In de winter is het ook leuk om niet direct op de koersfiets te springen, maar bijvoorbeeld te gaan lopen of mountainbiken."
Zelf aan het trainen met je vrienden? Deel je ervaringen op Instagram met #RedBullFitFriends. Want samen sporten is altijd een goed idee!