Music Automata
© Leonardo Barbadoro
Music

Zo klinkt een orkest vol robots!

Een Italiaan die in Gent muziek schrijft voor robots. Lees het unieke verhaal hieronder!
Geschreven door Red Bull Belgium
3 minuten lezenGepubliceerd op
Leonardo Barbadoro is van Italiaanse afkomst maar woont al jaren in Gent. Daar maakt hij muziek onder de naam Koolmorf Widesen. Zijn volgende project? Musica Automata, een album vol muziek gemaakt door een orkest van meer dan 50 robots. Ja, robots! Je leest en hoort er hieronder alles over. En Leonardo vleugels geven kan hier.

Waar komt die passie voor muziek vandaan?

Ik maak al heel mijn leven muziek. Gitaar en piano als kind, experimenterend met keyboards, microfoons, stomp boxes en een cassetterecorder. Op mijn veertiende kreeg ik muzieksoftware van een vriend, en sinds dan is het nooit meer gestopt. Muziek maken is een noodzaak voor mij. Als ik enkele dagen niets doe, word ik erg nerveus.

Hoe is het idee ontstaan?

Alles begon in 2011, toen ik Gent was om een optreden te spelen. De promotor toonde me de website van Logos. Die mensen bouwen al twintig jaar robots bouwen om akoestische instrumenten te bespelen. Hun orkest bestaat uit meer dan 60 robots en alle soorten instrumenten. Fantastisch, toch? Ik nam in 2014 contact op en ging meer dan tien keer op bezoek voor ik aan Musica Automata begon. Het eerste resultaat? Een stuk van 10 minuten voor 19 robots aangestuurd door een laptop.

Componeer je anders voor robots dan voor mensen?

Natuurlijk. De terminologie in muziek is bijvoorbeeld niet altijd even precies. Piano, forte, rallentando... Daar zit een bepaalde vrijheid in voor de uitvoerder. De MIDI-input voor de robots is dan weer heel precies. Je kan elk detail perfect naar je hand zetten. Niet alleen wat er gespeeld moet worden, maar ook het timbre, de delay, de attack, hoe licht of donker iets moet klinken. Tot vibrato's en tremolo's toe. Een oneindig aantal mogelijkheden dus!
Ook qua instrumenten kan je veel breder gaan dan een klassiek orkest. Zo is er Sire, een robot die 24 sirenes aanstuurt. Of Dripper, een computergestuurde regenmachine. Elke druppel kan ik zelf vormgeven: grootte, frequentie... En dan vergeet ik bijna Springers, een van mijn favorieten. Dat is een robot die bestaat uit zes gigantische springveren van bijna vier meter lang bevestigd aan olievaten. Heerlijk!
Die robots zijn echt fantastisch. Akoestisch, maar met een digitale precisie. Ze kunnen zoveel meer dan mensen. Het is heerlijk als muzikant om geen rekening te moeten houden met de fysieke mogelijkheden van handen en voeten.
Ik weet dat mensen het woord robot en muziek of kunst niet graag in dezelfde zin horen. Ze denken dat het emotionele aspect daardoor verloren gaat. Dat vooroordeel wil ik ontkrachten. Volgens mij is het enkel ons brein die kan creëren, met instrumenten - en dus de bijhorende robots in mijn geval - de tools om een visie te verwezenlijken. De samenwerking met Logos en oprichter Godfried Willem-Raes was natuurlijk essentieel. Zonder hen geen 'Musica Automata'.

Je bent duidelijk niet bang om iets nieuws te proberen.

Waarom zou ik? Ik heb meer angst om elke dag hetzelfde te moeten doen. Mijn doel is nu om mijn compositie af te werken, met de robots een album op te nemen en volgend jaar in Gent op te treden. Daar heb ik een Kickstarter-campagne voor opgestart. Mensen kunnen het album reserveren in tal van formaten en een ticket voor de show kopen. Alles loopt nog tot en met 17 juli 2018.