Om wereldkampioen F1 te worden moet je snel én slim zijn. Op het juiste moment de nodige punten pakken en goed rekenen om de concurrentie voor te blijven, want het is de persoon met de hoogste punten op het einde van het jaar die de wereldtitel pakt. Hieronder lees je hoe dat precies in z'n werk gaat!
1. Hoe wordt de wereldkampioen bepaald?
Om wereldkampioen te worden moet je over het hele seizoen de meeste punten scoren. Lijkt logisch natuurlijk, maar dat ook doen is een ander paar mouwen. Je krijgt punten als je top tien rijdt. En dit is hoe die punten worden verdeeld:
- Winnaar: 25 punten
- Tweede: 18 punten
- Derde: 15 punten
- Vierde: 12 punten
- Vijfde: 10 punten
- Zesde: 8 punten
- Zevende: 6 punten
- Achtste: 4 punten
- Negende: 2 punten
- Tiende: 1 punt
Alles draait om de punten. Je kan dus perfect wereldkampioen worden zonder ook maar één race te winnen. Al zou dat natuurlijk wel erg uitzonderlijk zijn!
2. Vallen er nog bonuspunten te verdienen?
Sinds 2019 is er nog een manier om punten te scoren: fastest lap! Als je in de race de snelste rondetijd neerzet én bij de eerste tien eindigt, krijg je één punt. Dat ene puntje lijkt misschien een kleinigheid, maar kan op het einde van de rit een serieus verschil maken.
3. Dus bij een gelijk aantal punten zijn twee wereldkampioenen mogelijk?
Nee. In theorie kan het gebeuren dat twee coureurs evenveel punten halen, maar er zijn regels om te voorkomen dat er dan twee wereldkampioenen zijn. Bij een gelijk puntenaantal wordt eerst gekeken wie de meeste races gewonnen heeft: degene met de meeste overwinningen eindigt dan bovenaan. Is het aantal zeges ook gelijk, dan wordt gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Is ook dat gelijk, wordt er gekeken naar de derde plaatsen, vierde plaatsen enzovoort. Een gelijkspel kan dus niet. Er is altijd één wereldkampioen.
In de geschiedenis van de Formule 1 is het nog nooit gebeurd dat de nummers een en twee van het WK na een volledig seizoen evenveel punten hadden.
4. Komt het wel eens voor dat de titel met één punt beslist wordt?
Dat kan! Al acht keer werd een coureur wereldkampioen met maar één punt voorsprong. In 2007 werd Kimi Räikkönen bijvoorbeeld kampioen door Lewis Hamilton één puntje voor te blijven. Een jaar later won diezelfde Hamilton de titelstrijd met één punt voorsprong op Felipe Massa. Toch kan het nog gekker: in 1984 was het verschil tussen de nummers 1 en 2... een half punt! Dat kwam doordat in dat seizoen een race stilgelegd werd voordat 75% van de afstand was afgelegd. In dat geval worden halve punten uitgedeeld.
5. Wat is het constructeurskampioenschap en hoe werkt dat?
In de Formule 1 wordt gewerkt met twee kampioenschappen: een voor de individuele coureurs en een voor de teams. Het kampioenschap voor teams wordt het constructeurskampioenschap genoemd. De puntentelling werkt hetzelfde als bij de coureurs, maar voor het constructeurskampioenschap tellen de punten die alle coureurs van het team behalen.
Voorbeeld: in 2021 rijden Max Verstappen en Sergio Pérez voor Red Bull Racing. Hun punten opgeteld, vormen samen het puntentotaal van Red Bull.
6. Wat als een coureur tijdens het seizoen van team wisselt?
Een coureur neemt zijn eigen punten mee als hij van team wisselt, maar zijn oude team behoudt de punten die tot de overstap gescoord zijn. Een voorbeeld: in 2016 stapte Max over van Toro Rosso naar Red Bull Racing. Toro Rosso behield toen de punten die Max in de eerste races van het jaar in hun auto behaalde. Maar vanaf het moment dat Max in een auto van Red Bull Racing reed, scoorde hij voor dit team punten voor het constructeurskampioenschap. Voor het kampioenschap bij de coureurs maakt het niet uit voor welk team je rijdt, want alles wordt opgeteld.
7. Wat zijn 'sprintraces'?
Een sprintrace is quasi hetzelfde als een normale Formule 1-race, maar dan korter. De totale lengte van een gewone Grand Prix is minimaal 305 kilometer, terwijl een sprintrace ongeveer over 100 kilometer gaat.
Sprintraces vervangen de kwalificaties op zaterdag. De uitslag van de sprintrace bepaalt dus de startvolgorde voor de wedstrijd op zondag. De startvolgorde van de sprintrace wordt op zijn beurt dan weer bepaald door een kwalificatieronde op vrijdag. De winnaar van de sprintrace verovert trouwens niet alleen de polepositie, maar krijgt ook drie WK-punten. De nummer twee ontvangt twee punten, de derde één punt.
Dit seizoen experimenteerde de Formule 1 met drie sprintraces tijdens de Grand Prix van Silverstone (winnaar: Lewis Hamilton), Monza (winnaar: Daniel Ricciardo) en Brazilië (Lewis Hamilton).
8. Wie zijn nu de regerende wereldkampioenen?
Bij de coureurs is dat Lewis Hamilton. Hij werd in 2020 voor de zevende keer wereldkampioen. Daarmee is hij één van de meest succesvolle coureurs ooit en evenaart hij Michael Schumacher die ook zeven keer kampioen werd.
Het constructeurskampioenschap werd in 2020 gewonnen door Mercedes, dat dankzij diezelfde Hamilton en Valtteri Bottas meer punten haalde dan de andere teams.
Tijd voor Max om het tij te keren en de nieuwe wereldkampioen te worden!
Onderdeel van dit verhaal