Red Bull MotoGP Rookies Cup
© Red Bull Content Pool
Rookies

Hoe zou het zijn met Sasha De Vits?

Halfweg de Red Bull MotoGP Rookies Cup voelen we landgenoot Sasha De Vits graag even aan de tand!
Geschreven door Red Bull Belgium
Gepubliceerd op
De ideale leerschool om het straks te maken in de wondere wereld van de MotoGP. Dat is de Red Bull MotoGP Rookies Cup. En daar racet ook een Belg in mee. De 15-jarige Sasha De Vits werd uitverkoren op de selectiedagen en rijdt nu al drie raceweekends mee met de 25 aanstormende talenten. Hoog tijd om eens te vragen hoe het daar allemaal in elkaar steekt dus.

Al wat vrienden kunnen maken daar? Of is het pure ernst op de track?

Ik heb al heel wat vrienden kunnen maken! Ik kende al een paar jongens, maar maar ook met de rest kom ik erg goed overeen. We praten in het Engels, en als dat niet lukt vinden we wel een andere manier. Op de track is het natuurlijk ieder voor zich. Dan zijn we concurrenten. Iedereen gaat tot het uiterste, en dat moet ook. Maar altijd fair!
Sasha De Vits
Sasha De Vits

Wat heb je al geleerd ondertussen?

Ik heb op korte termijn al heel veel geleerd. Niet enkel over het racen zelf, maar ook over alles wat ermee te maken heeft. We krijgen workshops over onze helmen en pakken: hoe ze gemaakt worden en hoe we ze moeten onderhouden. Allemaal erg interessant!
We krijgen ook tips over voeding en leren hoe we ons lichaam moeten gebruiken. Tegelijk leren we ook communiceren: hoe belangrijk imago is, hoe je social media moet gebruiken. Het gaat dus veel verder dan enkel het rijden!

Hoe schat je je kansen in?

Mijn doelstelling dit jaar is om te laten zien dat ik het verdien om te mogen deelnemen. Ik wil dus ook een tweede en zelfs derde jaar meedoen! We zijn nu drie raceweekends verder, en volgens de feedback ben ik goed bezig. Ik luister goed en werk keihard aan de punten die te verbeteren zijn.
Red Bull MotoGP Rookies Cup
Red Bull MotoGP Rookies Cup

Waar ben je goed in?

Mijn starts zijn heel goed, ik kan altijd een paar posities goedmaken. Erg belangrijk als je achteraan start. Ook heb ik een heel goed gevoel in de wet-races. Ik heb dit altijd al gehad, ik heb heel veel vertrouwen als het regent of op een natte baan.

Wat kan beter?

Mijn kwalificaties kunnen veel beter. Het is makkelijker racen vanaf een betere startplek. Nu moet ik me altijd een weg naar voor proberen vechten. Ik zeg vechten, want dat is het ook echt. We zijn de 25 beste van de wereld, dus het niveau ligt heel hoog. Er zit soms minder dan 2 seconden verschil op onze rondetijden, en de ene rijder trekt de andere mee. Ben je dus niet mee in een goed groepje, dan kan je heel moeilijk dezelfde tijden gaan rijden en raak je achter.

Ben je tevreden over je huidige prestaties?

Ik heb al een paar keer punten gepakt, dus daar ben ik heel blij mee. Toch weet ik dat ik beter kan en daar ben ik intensief op aan het werken!

Hoe bereid jij je voor op zo’n race?

Tijdens de raceweekends ga ik op tijd slapen, en zorg ik dat ik goed eet en voldoende drink. Het uur voor de race probeer ik tot rust te komen, om mij te kunnen concentreren op wat komt. Dan heb ik natuurlijk al het circuit bekeken. En zelfs gereden op mijn PS4!
Ik train elke dag, en word drie keer per week begeleid door mijn coach. We doen aan High Intensity Fitness, mountainbike, BMX, lopen, zwemmen... Zoveel mogelijk allround training dus, met aandacht voor elke spiergroep.
Ik rijd ook het ADAC Moto3 Noord-Europees Kampioenschap als lid van Kiefer Racing. Dat met een gelijkaardige KTM Moto3, om zoveel mogelijk ervaring te kunnen opdoen. Ik heb ook een superbike en crossmotor, waar ik mee gaan trainen op kartcircuits, enduro-, dirt- of crossterreinen. Dit om zoveel mogelijk feeling te krijgen met verschillende types motoren.
Red Bull Rookies Cup
Red Bull Rookies Cup

Hoe gaat het er op zo'n racedag aan toe?

's Morgens ontbijten we met alle riders in het Rookies Energy Station. Dan krijgen we een uitgebreide briefing in de garage. Dan lunch en de race start rond 16 uur. Met nadien een nabespreking. 's Avonds tussen 19 en 21u is er terug dinner in het Rookies Energy Station. Tussendoor gaan we kijken naar de andere races, in de verschillende sectoren. Zo leren we bij over rempunten en te rijden lijnen.

Amuseer je je een beetje?

Zeker, het is een ongelooflijke ervaring! Ik ben echt fier en blij dat ik een Red Bull MotoGP Rookie ben. Je leert heel veel verschillende plaatsen kennen, ook al zie je enkel de circuits. Overal komen ook fans mee. Zelfs in het verre Spanje zie ik Belgische vlaggen met mijn nummer. Echt geweldig!
Het is ook ongelooflijk wat zo'n MotoGP-weekend teweegbrengt. Geen lege paddock meer, er wordt een hele stad opgebouwd. Ik ben echt benieuwd wat ik nog ga meemaken in en op Brno, de Red Bull Ring, Misano en Aragon!