Seppe Smits
© Prime Park Sessions
Snowboarding

Wat heeft Seppe Smits dit jaar voor ons in petto?

Onze Seppe Smits behoort al enkele jaren tot de absolute snowboardtop. Dit jaar heeft hij niet alleen op, maar ook naast de piste grootse plannen. Benieuwd? Keep on reading!
Geschreven door Red Bull Belgium
Gepubliceerd op
Onderdeel van dit verhaal

Seppe Smits

BelgiumBelgium
De sneeuw valt met bakken uit de lucht in de bergen, en onze Seppe Smits board al weken op meters verse poeder. Bovendien heeft hij grote plannen in 2020. Wat precies vertelt hij graag hieronder!
Wereldkampioen slopestyle in 2018, Peak Lenin afgedaald in 2019. Wat brengt 2020 voor jou?
“2020 wordt sowieso weer een druk maar epic jaar! Vorig jaar heb ik het geluk gehad om vaak op poedersneeuw te kunnen rijden dus het zou fijn zijn als ik ook in 2020 die kans krijg. Het mag ook een jaar worden met veel échte sneeuw. En mocht dat niet lukken, dan is een beetje zon altijd een goed alternatief. De voorbije maand, bijvoorbeeld, was er eentje met veel zon en weinig sneeuw. Mooi weer is altijd aangenaam tijdens wedstrijden, dus mij hoor je dan zeker niet klagen (lacht)."
Waar kunnen we je in 2020 bewonderen?
“Ik heb er net de FIS Slopestyle World Cup-wedstrijden in Laax, Seiser Alm en Mammoth opzitten. Calgary is next! Stuk voor stuk heel uitdagende slopestyle tracks. Na Calgary wordt het een iets rustigere periode met vooral veel trainen.”
En na de rust opnieuw knallen op jouw favoriete wedstrijd van het jaar?
“Klopt! Spring Battle in Absolut Park is het neusje van de zalm voor freestyle snowboarders. Je krijgt een week de tijd om je beste run op beeld vast te leggen en de jury kiest uiteindelijk een winnaar. Echt vet dat je als rider volledig je eigen ding kan doen en het beste van jezelf kan laten zien!"
"Op het einde van het winterseizoen doe ik ook mee aan het BK in het Zwitserse Laax. Dat wordt zoals elk jaar een soort reünie van alle Belgische snowboarders. Ideaal om het seizoen in schoonheid af te sluiten. Altijd een leuk sfeertje daar.”
Wat zijn jouw sportieve goals voor 2020?
“Een paar keer winnen, graag (lacht). Maar mijn skills uitbreiden en nieuwe dingen proberen, vind ik minstens even belangrijk. De bergen intrekken met een camera, bijvoorbeeld. En coole edits maken van mijn vetste tricks."
En op persoonlijk vlak?
“Mijn vriendin Kaat en ik proberen elke zomer een avontuurlijke reis te maken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Vorig jaar zijn we met het openbaar vervoer naar Noorwegen getrokken en zijn we daar met de fiets op verkenning gegaan. Op het einde van de rit hadden we ongeveer 2.000 kilometer op de teller. Niet altijd even makkelijk, want Noorwegen is nét iets minder vlak dan België (lacht)."
Seppe Smits
Seppe Smits
Mogen we daaruit afleiden dat je veel belang hecht aan het milieu?
“Zeker! Jammer genoeg kan ik door mijn job niet anders dan het vliegtuig nemen om van de ene naar de andere locatie te gaan. Als ik mij zou verplaatsen met het openbaar vervoer, dan zou ik misschien maar twee wedstrijden kunnen rijden. Ik probeer dat wel zoveel mogelijk te compenseren. Binnenkort rijd ik bijvoorbeeld rond met een Škoda Octavia hybride. Ik koop ook veel tweedehands, zoek naar zero waste producten en investeer in duurzame kledij. Ik ben ook fan van Greentripper, een Belgisch bedrijf dat de CO2-uitstoot van je reis berekent en je toont hoeveel je kan bijdragen aan een klimaatproject om dat te compenseren.”
Onlangs ben je zelfs een partnership met Greentripper aangegaan, toch?
“Klopt! Samen met Greentripper heb ik het initiatief Green Tour op poten gezet. Ik geef mensen tips en tricks waarmee ze - net zoals ik - hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Thuis, maar vooral ook op reis. Ik wil mensen ervan bewust maken dat reizen ook anders en meer verantwoord kan. Als we allemaal ons steentje bijdragen, zijn we op de goede weg."
Onderdeel van dit verhaal

Seppe Smits

BelgiumBelgium