Playstation 5
© Playstation
Games

Dit weten we al over de PlayStation 5!

Alle geruchten over de volgende console van Sony fijntjes opgelijst.
Geschreven door Michael Cox
4 minuten lezenGepubliceerd op
De technologische vooruitgang is niet te stoppen. Hardware verbetert zo goed als dagelijks. Net daarom zijn veel geruchten over de PlayStation 5 plausibel - geloofwaardig zelfs - want gameontwikkelaars ontdekken ook regelmatig betere technieken om mooiere graphics en vlottere gameplay op ons televisiescherm te toveren. Welke geruchten er de ronde doen over die PS5? We helpen je graag op weg.

Timing

Sony bracht met de PlayStation - vaak als PSX afgekort - in 1995 hun eerste thuisconsole op de markt. Het zou vijf jaar duren vooraleer er met de PSOne een compactere versie van die grijze koekendoos zou verschijnen, met in datzelfde jaar ook meteen diens opvolger: de PlayStation 2. De boot voor een derde console werd eventjes afgehouden, en het ontwikkelproces van de PS3 zou zes jaar in beslag nemen. In onze contreien moesten we zelfs zeven jaar wachten vooraleer we de online PlayStation-wereld konden betreden. De hedendaagse PlayStation 4 zat daarna ook zes jaar in de pijplijn. 
Als je zo zou blijven rekenen - telkens tussen de vijf en zeven jaar - en de PS4 in 2013 verscheen, nadert de vijfde PlayStation met rasse schreden. 2019 lijkt onwaarschijnlijk, maar een release in 2020 lijkt niet onmogelijk. Ook het internet volgt trouwens dezelfde denkpiste, want de geruchtenmolen draait op volle toeren.

Zowel Sony als AMD bevestigen

En we verzinnen het niet hoor. Reeds midden 2017 bevestigde Sony’s Shawn Layden - een van de hoge pieten - in een interview dat de PS4 door een PS5 zou worden opgevolgd. Hoge bomen vangen doorgaans veel wind, dus een iemand als hij die een fantasie de wereld instuurt lijkt ons vreemd.
Bovendien bevestigen bronnen bij een gerenommeerde hardwareleverancier het bestaan van de PlayStation 5. AMD werkt namelijk aan de nieuwe Navi-architectuur voor hun grafische chips. Grafische kaarten met die nieuwe technologie hadden oorspronkelijk nu in de winkelrekken moeten liggen, maar voorlopig blijven ze spoorloos. Verder onderzoek van journalisten die Computex 2018 bijwoonden - een gigantische computerbeurs in Taiwan - leverde meer duidelijkheid op. 
AMD schikte zich volgens hen naar de wensen van Sony, en aangezien het ontwikkelproces van de PS5 pas in 2020 zal worden afgerond, stelde de Amerikaanse producent het finaliseren van Navi voorlopig uit. Dat is een extra reden om niet op een snelle release te hopen: hardwareonderdelen zullen dan eerder beperkt voorradig zijn en dat drijft de prijs onnodig de hoogte in.

4K en verkoopstagnatie

Een ander gerucht dat ook erg geloofwaardigheid klinkt: de PlayStation 5 is eigenlijk al klaar. Toch houdt Sony de boot nog even af, want het releasen van een console moet in ideale omstandigheden gebeuren. Een doorslaggevende factor hier is in welke mate gamers zich een 4K-televisie aanschaffen. Recente onderzoeken wijzen uit dat 50% van de gezinnen tegen eind 2019 zo’n toestel in de woonkamer hebben staan. Aangezien de PS4 Pro zich reeds op 4K richt, zal dit bij diens opvolger naar alle waarschijnlijkheid de basis zijn.
In 2015 en 2016 verkocht het bedrijf zo'n 17,5 miljoen PlayStation 4-exemplaren per jaar. In 2017 steeg dat aantal tot 20 miljoen. Dit jaar lijkt de verkoop voor het eerst sinds de release te stagneren, maar met in totaal 80 miljoen verkochte consoles is de kaap van de PS3-mijlpaal (86 miljoen) nog niet overschreden. Eind dit jaar zal dat wel het geval zijn, en pas dan zal Sony overwegen om hun PS4 in de schaduw te plaatsen van een vervanger. Door de prijsverlaging - die automatisch met de release van een opvolger gepaard gaat - zullen er nog ettelijke miljoenen PS4’s over de toonbank gaan. De PS5 zal dus serieus uit z’n pijp moeten komen om dat record te evenaren.

Nog steeds met schijfjes

Een volgende generatie consoles brengt sowieso heel wat nieuwigheden met zich mee. Iets waarover al langer wordt gespeculeerd, is het verdwijnen van fysieke discs. Streaming en digitale downloads zijn twee manieren om de blu-rays van deze wereld te vervangen, maar volgens voormalig Sony-opperhoofd Andrew House zullen we daar toch nog een consolegeneratie extra op moeten wachten. Hij beklemtoont namelijk dat een deel van de gamingcommunity in ontwikkelingslanden leeft, waar de internetsnelheden ons niveau nog niet hebben bereikt. 
Verschillende bronnen bevestigen inderdaad dat de developer kits - prototypes die ontwikkelaars gebruiken om nieuwe games te testen - nog steeds over een blu-rayingang beschikken. Geen wereldschokkend nieuws en daarom wellicht ook zo’n wijdverspreid weetje. Dit wordt overigens onderbouwd door een patent dat Sony heeft aangevraagd: backwards compatibility zou ook bij deze consolereus haar intrede maken. Nu ondersteunt de PS4 dit niet, maar aangezien Microsoft met hun Xbox One punten heeft gescoord omdat je er X360- en zelfs originele Xbox-games op kan spelen, wil Sony hier een inhaalbeweging maken. Dit patent werd halverwege februari aangevraagd, waardoor het echt geen PS4-feature zal zijn.