Games

TIPS: Zo heers je in Age Of Empires 2!

© Microsoft
Een classic op het hoogste niveau! Kijk live naar de finales van Red Bull Wololo en ga dan zelf aan de slag met onze tips!
Geschreven door Raf PicavetGepubliceerd op
Een van de oervaderen in het RTS-genre kwam een tijd geleden terug met een Definitive Edition. Reden genoeg om weer speelkriebels te krijgen natuurlijk. Als je ooit al gestopt was met spelen. Hieronder onze tips om stand te houden op het online slagveld.
Maar kijk eerst van 30 april tot en met 3 mei - telkens van 16 tot 24 uur - naar de finales van Red Bull Wololo. Zo doe je inspiratie op bij de beste spelers ter wereld.
Ken je beschavingen en units!
Elke beschaving heeft zijn sterke en zwakke punten. Belangrijker nog: sommige beschavingen doen het beter in de begin-, midden-, of eindfase van het spel. Wanneer de jouwe op z’n sterkst is midden in de game en die van je tegenstander de betere endgame units heeft, spreekt het voor zich dat je die beslissende push niet te lang mag uitstellen en je hem/haar al zo snel mogelijk zoveel mogelijk lastigvalt. Omgekeerd moet de speler die graag even wacht om uit te pakken voorbereid zijn op vijandelijke offensieven.
Ook weten welke type units je het beste inzet tegen een ander type units is essentieel. Skirmishers zijn goed tegen archers, pikemen heersen over paarden, en die lopen dan weer makkelijk archers onder de voet. Durf ook spelen spelen met je stances en formaties. Lekker close, meer open om bijvoorbeeld are of effect damage te beperken of langs de flanken om siege-salvo's te ontwijken. Het kan soms beslissen over verlies of winst.
Hotkeys!
De Definitive Edition scoort niet voor niets meer opties om units, gebouwen en locaties aan sneltoetsen te binden. Doen! De speler die via de minimap of met zijn muis aan de randen van het scherm over het terrein navigeert verliest alles bij elkaar genoeg seconden om ook de match te verliezen tegen een tegenstander die met hotkeys nagenoeg instant van upgradable gebouwen naar cruciale units switcht en farms met één click opnieuw bezaait. Gebruik zoveel sneltoetsen als je brein en spiergeheugen aankunnen en gooi eventueel die extra knoppen op je muis ook in de strijd.
Kijk neer op de vijand!
Letterlijk. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk maar deze micro is absoluut de moeite waard. Wanneer er zich een kleinere tot middelgrote schermutseling aankondigt en er is een heuvel in de buurt, manoeuvreer jouw units daar dan op. De unit die de hoogte heeft krijgt een damage bonus, terwijl de unit onderaan minder schade toebrengt.
Age Of Empires 2
Age Of Empires 2
Scout snel en continue!Gebruik je scout om zo snel mogelijk je nabije omgeving te verkennen en daarna uit te zoeken aar de vijand zich precies bevindt. In het beginzijn vooral de locaties waar hij hout kapt of goud en steen mijn belangrijk. Daar kan je makkelijk met een rush zijn economie schade toebrengen zonder in de buurt van zijn pijlen schietende Town Center te komen. Terwijl jij lekker naar de volgende age raast natuurlijk.
Eerste objectief: Castle Age in recordtijd!
Zoals in de meeste hypercompetitieve real-time strategy-games het geval is, wordt de match heel vaak al in de eerste tien minuten beslist. In deze Age of Empires 2 is de speler die er te lang over doet om zijn beschaving eerst naar de Fuedal en vervolgens naar de Castle Age te upgraden, de speler die meestal verliest. Zeker als hij een tegenstander heeft die weet wat hij of zij doet. Hieronder een zeer handige tutorial. En het zit hem in de details!
Bouw defensief!
Je eerste prioriteit in waar je een gebouw neerpoot is de nabijheid van resources. Snelheid in het verzamelen daarvan is immers cruciaal. Heb je echter opties, dan plaats je gebouwen zo dat ze bijvoorbeeld het vijandelijke troepen wat moeilijker maken om het centrum van je nederzetting te bereiken. Zie huizen – die je toch moet bouwen - ook als muren waar je geen stenen voor nodig hebt.
Oefen, observeer en analyseer!
Hoewel matches tegen de computer helemaal anders spelen dan tegen een speler van vlees en bloed, helpen ze je wel om sneltoetsen, micro’s en multitasken in de vingers te krijgen en alsmaar snellere tijden naar opeenvolgende beschavingsniveau’s neer te zetten. Net zo belangrijk is het om je matchen op te nemen en achteraf te analyseren waar het goed ging, fout liep of nog beter kon. En zoals dat altijd het geval is: je leert door te falen en door te kijken hoe de echte pro’s het doen. YouTube is daarbij je beste vriend.