Lionel Vujasin
Cycling

Tips & tricks van onze Belgische kampioen Zwift!

© Isaac Wilkinson
De do's en don'ts voor beginnende en ervaren Zwift-renners? Belgisch kampioen Zwift Lionel Vujasin deelt zijn sleutels tot succes!
Geschreven door Red Bull BelgiumGepubliceerd op
Als Belgisch kampioen Zwift weet de Waalse e-sport wielrenner Lionel Vujasin als geen ander wat je beter wel en niet doet om op virtueel topniveau te geraken. Zijn beste tips & tricks (voor beginners én ervaren renners) vind je hieronder!
Belgisch kampioen Zwift Lionel Vujasin op zijn fiets
Lionel Vujasin

DO

  • Zorg dat je genoeg energie hebt voor je begint. "Ik doe het eigenlijk altijd rustig aan. Twee uur voor een rit of wedstrijd eet ik een paar boterhammen met confituur. 45 minuten op voorhand drink ik een koude Red Bull om me een extra boost te geven en 10 minuten voor de race voeg ik daar ook nog een cafeïnegel aan toe."
  • En doe hetzelfde tijdens de rit. "Tijdens de race drink ik vaak een koolhydratenmix en neem ik wat extra elektrolyten in met water, maar dat verschilt van race tot race."
  • Leer van jezelf en van anderen. "Ik probeer altijd terug te kijken naar vorige wedstrijden of ritten op hetzelfde parcours (een stream-archief bijhouden, is dus ook een echte aanrader!) en te bestuderen wat goed ging en waar ik me kan verbeteren. Daarnaast maak ik ook een lijstje van sterke renners die ik in de gaten moet houden voor dat specifieke parcours."
  • Richt je eigen pain cave in. "Het is altijd motiverend om een ruimte te hebben waar je gewoon je eigen ding kan doen. Ik hou van de donkere sfeer in een 'pain cave', maar die moet natuurlijk wel goed geventileerd zijn. Wat de hardware betreft, kan je elk soort laptop gebruiken, maar ik raad wel aan om die te koppelen aan een groter TV-scherm voor een meer comfortabele ervaring."
  • Volg een trainingsprogramma. "Zwift biedt heel wat leuke en uitdagende trainingsprogramma's gewoon gratis aan. En daar maak je best optimaal gebruik van!"
  • Bestudeer de mappen. "Neem je tijd om de verschillende mappen en routes goed door te nemen. En als er een nieuwe route bijkomt, probeer die dan eerst in TT-modus."
Lionel Vujasin tijdens de CVR World Cup
Lionel Vujasin

DON'T

  • Gebruik niet de eerste de beste fiets. "Als je sterke prestaties wil neerzetten, heb je daar uiteraard een kwaliteitsvolle fiets voor nodig die je door en door kent. Ik gebruik bijvoorbeeld een Canyon Aeroad fiets met de nieuwste versie van de Wahoo Kickr."
  • Rijd niet te vaak alleen. "Maar doe mee aan groepsritten en haal het maximum uit het community-aspect van Zwift. Hoe cool is het dat je op elk moment van de dag tegen mensen van overal ter wereld kan racen? Je kan elkaar motiveren en zo steeds je grenzen verleggen!"
  • Maak het niet te saai. "Soms is het moeilijk om na een paar uur op de fiets je focus vast te houden en nog plezier te halen uit de rit. In zulke gevallen probeer ik mezelf net iets meer uit te dagen of luister ik naar een paar coole podcasts. Zo vliegt de tijd voorbij!"
  • Vergeet je essentials niet. "Ik kan niet zonder een krachtige ventilator, twee drinkflessen (tijdens een race drink ik altijd net iets meer dan tijdens training), een extra dosis vleugels voor het geval dat ik een energieboost nodig heb, een handdoek om het zweet weg te vegen en een hoofdband om te vermijden dat zweet in je ogen komt. Extra tip: stop een paar cold packs in je achterzakken voor extra verkoeling!"