Patrick Seabase
© Red Bull Content Pool
Cycling

Geen remmen? Geen probleem voor Patrick Seabase!

Patrick Seabase en z'n fiets gaan tot het uiterste in unBRAKEable.
Geschreven door Stefan Michel
Gepubliceerd op
Onderdeel van dit verhaal

Patrick Seabase

SwitzerlandSwitzerland

UnBRAKEable

24 min
325 km en meer dan 8500 m klimmen op een fiets met maar één versnelling en geen remmen: in de film unBRAKEable gaat wielrenner Patrick Seabase zijn grootste uitdaging ooit aan.
Fixed Gear · 24 min
UnBRAKEable
Als professionele wielrenner uit Bern kent Patrick Seabase de Zwitserse Alpen op z'n duimpje. Maar dat deze fietstocht door het hooggebergte een enorme uitdaging zou worden, stond al lang voor z'n avontuur vast. Waarom? Omdat de fiets waarmee hij de bergpassen zou beklimmen en afdalen geen versnellingen of remmen heeft.
Ik keek niet achterom, en ook niet naar hoe ver ik nog moest. Ik concentreerde me alleen op die paar meter voor me.
Patrick Seabase
Seabase
Seabase
Geen versnellingen, dat betekent dat het volledig aan Seabase zelf was om de snelheid van zijn fiets te controleren. Dat deed hij met zijn pedalen. En hoewel hij al heel wat ervaring heeft met fixies, was dit ook voor hem een enorme uitdaging. De vele haarspeldbochten, afdalingen aan hoge snelheid en de voortdurende temperatuurschommelingen door al die hoogteverschillen, maakten van deze fietstocht tegelijk een helse rit en een ongelooflijk avontuur.
Door de rugwind schoot ik als een kanonskogel de steile hellingen af!
Patrick Seabase
UnBRAKEable
UnBRAKEable
Seabase en z'n fiets gingen tot het uiterste op vijf uitdagende bergpassen in de Zwitserse Alpen. De tocht begon in de vroege uurtjes aan de voet van de Grimsel, een van Seabase's favoriete beklimmingen. Van daaruit trok hij verder naar Simplon en Gotthard waar hij met tegenwinden tot 60 km/u alles op alles moest zetten om de top te bereiken.
Wat deze tocht voor mij zo bijzonder maakt, is dat elke berg een persoonlijke betekenis heeft voor mij. Op de Grimsel, bijvoorbeeld, heb ik zelf al zo vaak gereden. En de Simplon, de mystieke Gotthard, de Furka als voorlaatste uitdaging... Ik associeer elk van deze bergen met iets persoonlijks, en dat maakt deze tocht uniek.
Patrick Seabase
UnBRAKEable
UnBRAKEable
Op de helling van de voorlaatste bergpas Furka speelde een dikke mist hem parten, maar ook daar sloeg hij zich doorheen om uiteindelijk terug bij de Grimsel uit te komen. Met 350 kilometer en 9000 hoogtemeters in de benen sloot hij zijn avontuur in schoonheid af aan de Zwitserse Oberarsee.

De fiets die Seabase gebruikte

Geen remmen en maar één versnelling: dit is Patrick Seabase's fixie
Geen remmen en maar één versnelling: dit is Patrick Seabase's fixie
Alleen het absolute minimum aan onderdelen werd op zijn BMC-fiets geschroefd - wielen, stuur, zadel, een kettingring, een vast tandwiel achteraan en een ketting die de laatste twee met elkaar verbindt. Seabase gebruikte stalen onderdelen die sterk, duurzaam en van topkwaliteit zijn. "De ketting, de kettingring en het tandwiel zijn mijn levensverzekering. Als er iets breekt, dan kan het heel snel heel gevaarlijk worden."
Onderdeel van dit verhaal

Patrick Seabase

SwitzerlandSwitzerland

UnBRAKEable

24 min