The Brazilian winner of Red Bull Doodle Art 2017, Alef Vernon, seen at São Paulo, Brazil on June 6, 2017
© Fabio Piva/Red Bull Content Pool
Art & Design

6 redenen waarom jij nu moet beginnen met doodlen!

Wist je dat droedelen je creativiteit stimuleert en zelfs stress kan verminderen? Pak pen en papier, schrijf je in voor Red Bull Doodle Art en geef vleugels aan jouw creativiteit!
Geschreven door Trish Medalen
3 minuten lezenGepubliceerd op
Wie denkt dat droedelen (jup, zo heet dat in het Nederlands) gewoon een leuke manier is om de tijd te doden, denkt beter nog eens na. Je creativiteit de vrije loop laten met pen en papier heeft namelijk tal van voordelen voor je (mentale) welzijn. Scrollen maar!
Zin om te droedelen? Schrijf je dan snel in voor Red Bull Doodle Art en geef jouw creativiteit vleugels! Wie weet brengt jouw creatie je wel helemaal tot in de wereldfinale in Amsterdam...
01

Doodlen is super toegankelijk

Vraag je je af hoe je met droedelen kunt beginnen? Je hebt alleszins geen dure spullen of speciale apparatuur nodig. Pen en papier zijn genoeg om de kunstenaar in jezelf naar boven te halen. En je verbeelding natuurlijk.
Als je wilt meedoen aan Red Bull Doodle Art kan je deze template of je eigen papier gebruiken. Je creatie stuur je vóór 19 maart in via de website.
02

Doodlen vermindert stress

Wist je dat je met droedelen stress uit de weg kan gaan? Je geest laten dwalen, is de perfecte manier om negatieve gedachtenpatronen te doorbreken. Creatief bezig zijn, zou namelijk het deel van je hersenen kalmeren dat verband houdt met angst.
Oké, wij zijn al overtuigd... Maar er is meer!
Detail of the Brazilian winner of Red Bull Doodle Art 2017, Alef Vernon, seen at Sao Paulo, Brazil on June 6, 2017

Doodling kan je altijd en overal doen, en heeft tal van voordelen

© Fabio Piva/Red Bull Content Pool

03

Doodlen verbetert je geheugen

Het klinkt misschien gek, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die droedelen terwijl ze naar een lezing luisteren (of zelfs aan het telefoneren zijn) meer informatie onthouden. Hoe dat precies komt? Eén theorie is dat het maken van doodles onze hersenen bezighoudt, terwijl we anders misschien helemaal afhaken. Het houdt ons zelfs wakker als we ons vervelen!
04

Doodlen is een manier om jezelf te uiten

Een universitaire studie in Californië heeft aangetoond dat droedelen de ideale manier is om je emoties uit te drukken, zeker als je iets kwijt moet maar de woorden niet kunt vinden. Express yourself!
05

Doodlen brengt je op de wildste ideeën

Door te droedelen kan je jouw hoofd even helemaal leegmaken en je geest bevrijden. Terwijl je gedachten afdwalen, stimuleer je jouw creativiteit en doet je onderbewustzijn z'n ding. Als je later op je probleem terugkomt, zal je verbaasd zijn over de frisse ideeën die plotseling opduiken.
Artists working on their doodles.

Doodles zijn de perfecte manier om jezelf te uiten

© bause.at

06

Doodlen haalt de kunstenaar in jou naar boven

Vraag je je af hoe je beter kan worden in doodling - of kunst in het algemeen? Repetition is key. Door vaak te ontwerpen uit de vrije hand, zelfs met basisvormen, train je jouw spieren en hersenen en bouw je geleidelijk aan je skills op.
Wist je dat heel wat grote kunstenaars soms doodles gebruiken om hun inspiratie op gang te brengen? Het is de sleutel om de kunstenaar in jezelf naar boven te halen. En dat is exact wat je nodig hebt om het tot in de wereldfinale van Red Bull Doodle Art te schoppen...

Onderdeel van dit verhaal

Red Bull Doodle Art

Where does the mind take you?

3 Tour Stops
Eventkalender bekijken