Ken Delissen
© Ken Delissen
Running
Ken Delissen: "De minste doorbraak kan een persoon z’n leven veranderen."
Ben jij al ingeschreven voor de Wings for Life World Run op 9 mei? Vergeet dan niet om ook lid te worden van het 'Yes We Ken'-team van Ken Delissen!
Geschreven door Red Bull Belgium
Gepubliceerd op
Onderdeel van dit verhaal

Wings for Life World Run

Op zondag 9 mei 2021 om 13 uur stipt lopen we overal ter wereld voor hen die het niet kunnen tijdens de achtste editie van de Wings for Life World Run. Met een app op onze smartphone en op een zelfgekozen locatie. Solo, maar toch samen dus. En het allermooiste? De opbrengst gaat integraal naar het onderzoek naar ruggenmergletsels.
Dit jaar krijgt dat goede doel een gezicht. Ken Delissen werd net 40 en is na een trampoline-ongeval tot aan de nek verlamd. Hij weet dus als geen ander hoeveel verschil een initiatief als de Wings for Life World Run kan maken. Je kan je hier aansluiten bij zijn team: YES WE KEN! Onder dat motto wil hij anderen een hart onder de riem steken en het belang van onderzoek benadrukken.

Ken, wat is jouw verhaal?

"Ik was sportleerkracht in het buitengewoon lager onderwijs. Tijdens de les trampoline moet ik verkeerd afgestoten hebben en werd ik gekatapulteerd tot op de rand van de trampoline. Zo heb ik m’n nek gebroken."
"Initieel is de C5-nekwervel gebroken. Ik kon nog wel ademen en mijn armen konden nog motorische bewegingen maken. Ik ben afgevoerd naar het hospitaal en daar hebben ze onmiddellijk die wervel vastgezet. Na een week op intensieve zorgen heb ik een ruggenmergbloeding gekregen, waardoor het letsel opgeschoven is van C5 naar C1. Gelukkig is het daar ook gestopt, anders had ik nu het locked in-syndroom. Het nadeel was wel dat ik toen niet meer zelfstandig kon ademen en m’n armen ook niet meer kon gebruiken. Ik word nu dus continu beademd. Dit was een arbeidsongeval – een geluk bij een ongeluk – waardoor het financieel wel beter meevalt dan bij een ziekte."
Ken Delissen
Ken Delissen

Hoe was dat mentaal?

"Ik werd in het ziekenhuis in coma gehouden en af en toe wakker gemaakt als er bezoek was. Initieel had ik dus niet de kans om erover na te denken, maar vanaf je daar wel tijd voor krijgt, dringt alles meer en meer tot je door. Je beseft dat je jouw vriendin kwijt bent, je job, eigenlijk alle doelen die je gesteld had. Je moet terug van 0 beginnen en dat is een diepe put. Ik kon dat niet alleen te boven komen, dus ik heb professionele hulp gezocht. Pas de derde psychiater waarmee ik contact had, was iemand die mij lag. Die had ook direct impact. Hij zei ‘ofwel ga je ervoor ofwel kies je een andere optie’. Zo zwart-wit had ik het eigenlijk wel nodig."
Mijn psychiater zei: "Ofwel ga je ervoor, ofwel kies je een andere optie." Zo zwart-wit had ik het wel nodig.
Ken Delissen

Hoe heb je een normaal leven terug opgebouwd?

"Mijn psychiater heeft me aangeleerd om meer vooruit te kijken dan achteruit, anders kom je alleen maar in een negatieve spiraal terecht. Je mag natuurlijk wel eens af en toe terugblikken, maar probeer zoveel mogelijk doelen te stellen en kleine stapjes vooruit te zetten. Zo ben ik beginnen photoshoppen. Dat heb ik online geleerd. Daar kan ik m’n creativiteit in kwijt en daarmee heb ik ook direct een tijdsbesteding. Ik maak dan dingen voor mezelf of die andere mensen vragen. Mijn tweelingzus had me bijvoorbeeld gevraagd om het geboortekaartje te maken voor hun kindje dat onderweg was. Dat was natuurlijk een hele eer."

Hoe gingen je familie en vrienden ermee om?

"Eigenlijk zijn dat ook slachtoffers. Je kan mensen niet kwalijk nemen dat ze vreemd reageren of bijvoorbeeld niet langskomen. Ik heb het geluk gehad dat er heel veel mensen zijn gebleven en zijn blijven langskomen. Die hebben mij erdoor gehaald in heel moeilijke momenten."
Je kan mensen niet kwalijk nemen dat ze vreemd reageren.
Ken Delissen
"Mijn beste vriend, bijvoorbeeld, wist zich geen houding te geven. Hij was wel aanwezig, maar kon er niet mee om. Andere mensen waarmee ik een minder hechte band had, hebben zich meer geëngageerd om hulp te bieden. Ik kon niet geloven dat zoveel mensen me steunden."

Je staat nog steeds positief in het leven. Is dat een boodschap die je wil overbrengen?

"Absoluut. Ik denk dat die positiviteit de enige reden is om er echt nog iets van te maken. Veel hangt ook van je karakter af. Ik begrijp wel dat sommige mensen dat niet kunnen. Eigenlijk is dat een beetje een fout in onze maatschappij: je praat veel meer over dingen die slecht gaan. Als iets goed gaat, maak je daar geen groot punt van. Het is een mindset die je moet aannemen om vooruit te kunnen kijken."

Een tijdje terug heb je deelgenomen aan het programma Taboe van Philippe Geubels. Hoe was dat?

"Klopt. Mijn vriendin van toen heeft mij daarvoor ingeschreven. Ze zei dat ik wat dezelfde droge humor had en dat het wel zou klikken tussen ons. Het was heel spannend om te doen. Er waren veel verschillende rondes. Eerst was er telefonisch contact waarbij ik mijn verhaal kon doen. Dan is het productiehuis langskomen en als laatste kwamen de regisseurs om te kijken waar m’n limieten lagen qua humor."
"Uiteindelijk kreeg ik de kans om mee op reis te gaan met Philippe voor Taboe in een vakantiehuis. Dat was een enorm leuke ervaring. Het heeft veel energie gekost, maar ik kreeg er ook heel veel energie van terug. Er was een heel goede klik. Je vergeet even heel je toestand. Ik vond dat heel, heel leuk."
Ken Delissen en Philippe Geubels
Ken Delissen en Philippe Geubels

Wat kwam er daarna?

"Na Taboe heb ik eens goed nagedacht. Wij waren met vier, waardoor ik maar een uurtje in beeld ben gekomen en enkel de essentie heb kunnen vertellen. Maar er is nog veel meer aan mijn verhaal, dus heb ik verschillende uitgeverijen gecontacteerd. Pelckmans is me uiteindelijk komen interviewen, en samen met een ghostwriter heb ik daarna mijn verhaal in een boek neergeschreven: Yes You Ken!"
"Niet alleen de persoon die het ongeval heeft gehad, maar ook de mensen rondom die persoon zien hun leven veranderen. En die mensen wil ik met m’n boek een stem geven. Hoe hebben zij het ongeval beleefd? Hoe reageerden zij op heel de zaak, in positieve of negatieve zin? Dat wil ik meegeven."

De Wings for Life World Run heeft één doel: het onderzoek naar ruggenmergletsesl ondersteunen. Hoe belangrijk is dat volgens jou?

"Het is heel belangrijk dat er onderzoek naar gebeurt. Als je zoiets meemaakt, is dat zó ingrijpend. Bij de minste doorbraak kan een persoon z’n hele leven veranderen. Ik zeg niet dat het ooit volledig opgelost zal geraken, maar elke vorm van vooruitgang is super belangrijk."
Het is heel belangrijk dat er onderzoek naar gebeurt. Bij de minste doorbraak kan een persoon z’n hele leven veranderen.
Ken Delissen
"Mochten ze mij aanspreken over baanbrekend onderzoek, zou ik het wel eerst eens allemaal moeten bekijken en erover nadenken. Mijn problematiek is zodanig zwaar – er is 20 cm ruggenmergweefsel echt dood en dus niet meer vervangbaar – dat ik denk dat onderzoek voor mij niet meer van toepassing zou zijn. Maar mocht ik al één arm terug kunnen bewegen, dat zou te gek zijn."
Ken Delissen en Marc Herremans
Ken Delissen en Marc Herremans
Onderdeel van dit verhaal

Wings for Life World Run