Cycling

Wout van Aert: "Zonder nadenken, los door de pijngrens"

© Luc Claessen | Velo | Getty Images
Wat een maand heeft Wout van Aert erop zitten! Wat hij ervan gaat onthouden? En hoe hij uitkijkt naar de Tour de France? Je leest het hier.
Geschreven door Red Bull BelgiumGepubliceerd op
Augustus 2020 staat voor altijd in ons geheugen gegrift als de maand van een oppermachtige Wout van Aert. Hij domineerde in Italië, schreef een monument op zijn naam, maakte indruk in het Criterium du Dauphiné en hakte zijn tegenstand tijdens het BK Tijdrijden in Koksijde vakkundig in de pan. Maar nu lonkt de Tour de France natuurlijk. Drie weken alles geven. Hoe hij daarnaar uitkijkt? Dat laten we hem zelf vertellen.
De Strade Bianche, Milaan-San Remo, een rit in het Criterium du Dauphiné, het BK Tijdrijden... Wat doet dat met een mens?
"Het voelt natuurlijk fantastisch! Maar ook een beetje als een rollercoaster die niet wil stoppen. Er is nog weinig tijd geweest om even afstand te nemen en na te genieten. Tot nu was het elke keer gelijk door naar het volgende doel. Dat houdt me wel scherp en maakt het makkelijker om gefocust te blijven. De reacties verschillen wel. Mensen die dicht bij mij staan hadden dit wel een beetje zien aankomen, of hadden het toch zeker gehoopt. Ze bekijken het als een bekroning van al mijn harde werk. Mensen die er wat verder vanaf staan, beschouwen het meer als een grote verrassing, denk ik."
Wout van Aert / BK Tijdrijden
Wout van Aert / BK Tijdrijden
Alles verloopt volgens plan dus?
"Ik ben fysiek sterk en mentaal heel hongerig uit de lockdown gekomen. Door mijn blessure van vorig jaar en de huidige omstandigheden was het bijna een jaar geleden dat ik echt op topniveau had gekoerst. Dat zorgde voor veel motivatie en focus. Twee maanden lang, sinds juni, heb ik echt alles juist gedaan. Ik ben in totaal zes weken op hoogtestage geweest en heb eigenlijk alles qua voorbereiding nog serieuzer aangepakt dan voordien."
Twee maanden lang, sinds juni, heb ik echt alles juist gedaan.
Wout van Aert
Wout Van Aert
Cyclocross
Je komt van ver na die val in de Tour de France van vorig jaar. Hoe draaide je de knop om?
"Voor mij was dit hoofdstuk al afgesloten bij de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Ik was op dat moment op topniveau en klaar om een sterk voorjaar te rijden. Door de lockdown kreeg alles wat vertraging. Van augustus vorig jaar tot februari dit jaar heb ik natuurlijk wel een lange weg afgelegd, en die ging zeker niet altijd even vlot."
"De revalidatie liep in drie fases. De eerste was weer normaal functioneren als mens: leren stappen, spieren gebruiken, enzovoort. De tweede was weer wielrenner worden en dus kracht winnen. De derde was langzaam switchen van revaliderende sporter naar topsporter, met focus op de uren kine afbouwen en de uren fietsen opbouwen. Die laatste fase was echt een processie van Echternach, drie stappen vooruit en twee achteruit. Mentale rust heb ik eigenlijk pas gevonden toen ik in januari weer kon veldrijden en stilaan het gevoel kreeg dat ik helemaal terug zou komen. Daarvoor probeerde ik van alles om te ontspannen, maar dat lukte me eigenlijk niet. Ik vond pas rust toen ik in Lille mijn laatste cross van het seizoen won. Het was mentaal de laatste stap die ik moest zetten om mezelf te overtuigen dat alles goed zou komen."
Eigenlijk wist ik pas dat het binnen was op de top van die klim, 500 meter voor de finish. Daarvoor durfde ik niet meer achterom te kijken. De ontlading was immens.
Wout van Aert
Wout Van Aert
Cyclocross
Wanneer wist je dat het binnen was in de Strade Bianche?
"De Strade Biache was een slijtageslag door de hitte. Het waren extreme omstandigheden die ik nog nooit zo extreem had ervaren. Mijn demarrage op 10 kilometer van de finish zal me natuurlijk bijblijven. Daarna alleen voorop blijven, geeft je natuurlijk vleugels. Die had ik nodig om de slotklim naar Siena te overleven. Eigenlijk wist ik pas dat het binnen was op de top van die klim, 500 meter voor de finish. Daarvoor durfde ik niet meer achterom te kijken. De ontlading was immens."
Hoe deelde je jouw Milaan-San Remo in?
"Die race was razend spannend, want in een sprint weet je het pas op de meet of net ervoor. In dit geval misschien 5 meter voor de finish. Ongelooflijk wat er dan door je lijf giert. Ik heb echt alles moeten geven tijdens de klim op de Poggio en de daarop volgende afdaling om Julian Alaphilippe bij te halen. Dat was zonder nadenken, los door de pijngrens. Het mooiste aandenken is toch de finish zelf. De Via Roma is een iconische plaats in het wielrennen. De finishfoto zal me altijd doen glimlachen."
Wat zijn je doelen in de Tour de France?
"De nieuwe timing verandert eigenlijk niets voor ons. De Tour de France was sowieso het hoofddoel voor de ploeg dit jaar. We zijn al sinds de winter bezig met deze wedstrijd. Met Primoz Roglic en Tom Dumoulin, jammer genoeg zonder de geblesseerde Steven Kruijswijk, hebben we twee kandidaat-winnaars. Mijn rol zal dienend zijn. Ik ben goed genoeg bergop om lang mee te gaan en zo in de finales de kopmannen te helpen. In de sprintetappes zal ik de kopmannen uit de gevarenzone moeten houden tijdens de hectische finales. De Tour de France is zo lang en zo zwaar dat je spaarzaam moet zijn met je krachten. Focus dus, maar we hebben genoeg ervaring in de ploeg om daarbij te helpen. Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging. Het is helemaal iets anders dan zelf een klassieker winnen, maar daarom niet minder prestigieus. Ik geloof in onze leiders en ga mezelf voor 100 procent geven."
Ik ben goed genoeg bergop om lang mee te gaan en zo in de finales de kopmannen te helpen.
Wout van Aert
Wout Van Aert
Cyclocross
Wout van Aert / BK Tijdrijden
Wout van Aert / BK Tijdrijden
Hoeveel zin heb je in onze Vlaamse klassiekers daarna?
"Uiteraard heel veel zin. Al voelt het wel een beetje raar omdat ze nu op het einde van het seizoen komen. Door de onzekerheden dit jaar hebben we ook bewust geprobeerd om heel sterk aan de herstart te beginnen en nog niet te ver vooruit te kijken naar wat na de Tour de France komt. Dat heb ik dus voorlopig ook nog niet gedaan. Ik denk dat ik na drie weken Frankrijk zal proberen goed te herstellen en me op te laden in de maand voor de start van de klassiekers."
Waar haal je al die vleugels vandaan?
"Mijn vrouw Sarah en ik verwachten deze winter ons eerste kindje. Ik ben dolgelukkig en vlieg vooruit. Verder moet je natuurlijk nog steeds heel hard trainen en veel opofferingen maken. Maar dat gaat allemaal net iets makkelijker als je gelukkig bent!"