David Colturi cliff diving in the Azores

Borbe za titule potpuno otvorene, cliff diving se vraća korenima

© Dean Treml/Red Bull Content Pool

Rekorder po broju pobeda, Geri Hant, ima problem s mentalnom blokadom i trenutno je tek 11. u ukupnom poretku

Kada se ovih dana bosih stopala bude skakalo direktno sa stene, to će biti znak da se najbolji svetski cliff diveri rekordni sedmi put vraćaju korenima svog sporta na vulkanskom ostrvu na portugalskim Azorima. Nakon uzbudljivog takmičenja muškaraca u Bilbau, gde je šestostruki prvak Geri Hant (Velika Britanija) nastavio da se muči s formom, a aktuelni prvak Džonatan Paredes (Meksiko) došao do prvog pobedničkog postolja, na Azorima će u centru pažnje biti Adriana Himenez, koja je sezonu otvorila pobedom u Teksasu.
Meksikanka Himenez na živopisno vulkansko ostrvo dolazi da odbrani prošlogodišnju pobedu u ovom veličanstvenom okruženju, gde će se dva od četiri takmičarska skoka izvoditi sa netaknutih stena. Ovo je jedina lokacija u Red Bull Cliff Diving Svetskom prvenstvu 2018 na kojoj takmičari skaču direktno s litice, baš kako su to činili pioniri ovog čudesnog sporta pre nekoliko stotina godina.
Ova 33-godišnjakinja jedna je od tri dosadašnje pobednice portugalske stanice Svetskog prvenstva, i dokazala je svoju svestranost kad je reč o skokovima sa litice kao i sa platforme postavljene 21 metar iznad valova okeana. Aktuelna dvostruka prvakinja Rijanan Ifland također zna da se nosi s ovim izazovima, jer je i sama pobedila ovde 2016. godine, ali Australijanka je imala razočaravajuće otvaranje sezone u Teksasu, gde joj je mesto na pobedničkom postolju izmaklo za svega 0,2 boda, u najneizvesnijem takmičenju žena ikada.
Dok je 26-godišnjakinja prvi put sezonu započela bez pobede, skakačica s pozivnicom Džesika Mekoli je osigurala prvo pobedničko postolje za britanske skakačice, na svom tek drugom nastupu. Sa rekordom za najbolje ocenjen skok žena ikad, 25-godišnjakinja će se po drugi put takmičiti na Azorima.
Na prva dva takmičenja u prvenstvu muškaraca, dva različita skakača su odnela pobede, a na šest mesta na pobedničkim postoljima našlo se šest različitih takmičara. Rekorder po broju pobeda, Geri Hant, ima problem s mentalnom blokadom i trenutno je tek 11. u ukupnom poretku, dok je branilac titule Paredes formu pronašao tek na drugoj stanici, tako da je trka za titulu u ovoj jubilarnoj sezoni potpuno otvorena.
Svetsko prvenstvo se vraća na vulkanski arhipelag usred Atlantika, čije su vulkanske stene u obliku 'zmijske glave' i spoljni zidovi kratera na skoro savršeno okruglom ostrvu idealne lokacije za skakače da istražuju ovaj iskonski sport, šireći krila i skačući direktno s litica kako su to pre skoro 250 godina na Havajima činili pioniri cliff divinga. Platformu postavljenu na visini od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci) iznad okeana, 24 takmičara iz 14 zemalja koristiće samo za izvođenje kompleksnijih skokova po slobodnom izboru.
Gledajte direktan prenos sa Azora
Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 14. jula od 14:30 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, YouTubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igračkim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv!
Ako propustite takmičenje ili jednostavno želite ponovo da odgledate, to je moguće na zahtev, nekoliko minuta nakon takmičenja.